Powered by

Wall: Απώλειες πέριξ του 2% για τους δείκτες στον... δύσκολο Αύγουστο

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης, μετά από τέσσερις συνεχόμενες ημέρες κερδών, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, κλείνοντας έναν δύσκολο μήνα γενικών απωλειών.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 168,33 μονάδες ή 0,48%, στις 34.721,91 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να υποχωρεί κατά 7,44 μονάδες ή 01,6%, στις 4.507,43 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε άνοδο 15,66 μονάδων ή 0,11%, στις 14.034,97 μονάδες.

Σε μηνιαία βάση, o Dow κατέγραψε πτώση 2,4%, ο S&P 500 απώλειες 1,8%, ενώ ο Nasdaq έχασε 2,2%, στον χειρότερο μήνα του για το 2023.

Οι traders την Πέμπτη εξέταζαν επισταμένα τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Ο βασικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) κατέγραψε τον Ιούλιο άνοδο 0,2% σε μηνιαία βάση και 4,2% σε ετήσια βάση, σε πλήρη "σύμπνοια" με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του δικτύου Dow Jones. Ο δομικός PCE είναι ένας δείκτης πληθωρισμού ο οποίος παρακολουθείται προσεκτικά από την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve).

"Στο τέλος της ημέρας, οι μετοχές ακολουθούν τα ομόλογα, επομένως η συνεχιζόμενη πτώση των αποδόσεων των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου είναι ο θεμέλιος λίθος στη γέφυρα για περισσότερη ανοδική πορεία στις μετοχές, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα", δήλωσε ο Joseph Cusick, ανώτερος αντιπρόεδρος της Calamos Investments.

Η Salesforce μετρίασε ορισμένες από τις απώλειες του Dow. Η μετοχή της ενισχύθηκε περισσότερο από 3,2% αφότου η εταιρεία λογισμικού ανακοίνωσε αποτελέσματα β' τριμήνου και guidance για το γ' τρίμηνο την Τετάρτη τα οποία ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών.

Οι επενδυτές στρέφουν τώρα την προσοχή τους στα στοιχεία μισθοδοσίας πλην γεωργικών εκμεταλλεύσεων που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν την Παρασκευή. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones προέβλεψαν 170.000 προσθήκες. Οι traders διατηρούν την ελπίδα ότι η έκθεση θα δείξει ότι η οικονομία επιβραδύνεται σημαντικά και τελικά θα δώσει στην κεντρική τράπεζα λόγο να σταματήσει τις αυξήσεις των επιτοκίων αναφοράς.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 9 κινήθηκαν με θετικά πρόσημα και 21 με αρνητικά. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Salesforce, 3M, Intel, ενώ των απωλειών εκείνες των United Health, Boeing, American Express.

ΗΠΑ: Σε χαμηλό τεσσάρων εβδομάδων οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

Σε χαμηλό τεσσάρων εβδομάδων υποχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις υποχώρησαν κατά 4.000 στις 228.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 26 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 29 Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τις αιτήσεις στις 235.000.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις, στο μεταξύ, αυξήθηκαν κατά 28.000 στις 1,73 εκατ. για την εβδομάδα έως τις 19 Αυγούστου.

Οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές ενισχύθηκαν τον Ιούλιο στις ΗΠΑ, κάτι που αναμένεται να προβληματίσει την Federal Reserve η οποία προσπαθεί πάνω από ένα χρόνο τώρα να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% πραγματοποιώντας μια από τις επιθετικότερες εκστρατείες νομισματικής σύσφιξης στην ιστορία της.

Ειδικότερα, ο ετήσιος δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό, σκαρφάλωσε στο 3,3% τον Ιούλιο από 3% τον προηγούμενο μήνα.

Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, επίσης ενισχύθηκε αν και με ασθενέστερο ρυθμό, σκαρφαλώνοντας στο 4,2% από 4,1% τον Ιούνιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Και οι δύο μετρήσεις πάντως ήταν ανάλογες των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης αυξήθηκε 0,2% τον Ιούλιο, επαναλαμβάνοντας την άνοδο του Ιουνίου. Ο δομικός δείκτης επίσης αυξήθηκε 0,2%, όπως και τον προηγούμενο μήνα.

Τα τελευταία στοιχεία αναμένεται να προβληματίσουν τους αξιωματούχους της Fed που έχουν αυξήσει τα επιτόκια πολιτικής κατά συνολικά 525 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο του 2022 στο πλαίσιο της προσπάθειας τους να ελέγξουν τον πληθωρισμό.

Τα κυβερνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν παράλληλα ότι οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν άλμα 0,8% τον Ιούλιο, ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών για αύξηση 0,7%. Παράλληλα, τα στοιχεία του Ιουνίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά σε αύξηση 0,6% αντί για 0,5% που είχε ανακοινωθεί αρχικά.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί