Οι εταιρείες-κολοσσοί που συνεργάζονται με τον EuroAsia Interconnector

Εν αναμονή της μελέτης την οποία θα αναθέσει σε εξειδικευμένο οίκο αξιολόγησης, ώστε μέσα από τα ευρήματά της να έχει ασφαλή εικόνα για τη βιωσιμότητα και την γεωστρατηγική αξία του EuroAsia Interconnector βρίσκεται η κυβέρνηση, αφού τα όσα θα καταδείξει θα καθορίσουν και την απόφασή της για το κατά πόσο και πώς θα εμπλακεί στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, ο Φορέας Υλοποίησης-EuroAsia Interconnector Limited- βρίσκεται σε διαδικασία εξασφάλισης δανείων για την πλήρη χρηματοδότηση του έργου, προχωρώντας παράλληλα στην αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου και προσβλέποντας στην-με τον ένα ή τον άλλο τρόπο-συμβολή του κράτους στην όλη προσπάθεια.

Κυπριακή εταιρεία ιδιωτικού δικαίου, κύριοι μέτοχοι του Φορέα Υλοποίησης EuroAsia Interconnector Limited, με συμμετοχή άνω του 5%, είναι ο Αθανάσιος(Νάσος) Κτωρίδης και η Ελληνική Δημόσια Εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ SA, ενώ στο πλαίσιο της τρέχουσας διαδικασίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, θα συμμετέχει ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς της Ελλάδας(ΑΔΜΗΕ) κατά 25%. Με το υπόλοιπο ποσοστό της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου να καλύπτεται από υφιστάμενους και νέους μετόχους.

Πέρα από τα τοπικά στελέχη του, Κύπριους εξειδικευμένους επαγγελματίες με πολυετή γνώση και εμπειρία στον τομέα τους, ο Φορέας Υλοποίησης έχει σχηματίσει μια ισχυρή ομάδα εταιρειών-συνεργατών, κορυφαίων στον κόσμο στο αντικείμενό τους, που εγγυάται την αποτελεσματική κατασκευή και λειτουργία του έργου.

Συγκεκριμένα, η διεθνής ομάδα συμβούλων που εργάζονται μαζί με τον Φορέα Υλοποίησης, συμπεριλαμβάνει τους πιο κάτω οργανισμούς:

  • Elia
elia group

Η θυγατρική εταιρεία του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς του Βελγίου Elia Group-EGI και του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Γερμανίας 50Hz, με διεθνείς εμπειρίες ιδιαίτερα στην ανάπτυξη και διαχείριση έργων υποθαλάσσιων ηλεκτρικών διασυνδέσεων HVDC και υπεράκτιων έργων ηλεκτρισμού, με πρόσφατο έργο την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Βελγίου-Ηνωμένου Βασιλείου.

  • CESI S.p.a.
Χωρίς τίτλο

Η ιταλική εταιρεία CESI S.p.a. με εμπειρία 50 χρόνων, στην οποία κύριος μέτοχος είναι και ο Διαχειριστής Συστήματος της Ιταλίας TEPNA spa, με εξειδίκευση στην μελέτη και ανάπτυξη ηλεκτρικών διασυνδέσεων HVDC και εμπειρία στα μεγάλα βάθη της Μεσογείου.

Η CESI είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός ποιοτικού ελέγχου παγκοσμίως, διαθέτοντας ειδικά εργαστήρια ελέγχου ποιότητας καλωδίων και συστημάτων εξοπλισμού σταθμών μετατροπής ηλεκτρικών διασυνδέσεων, με πρόσφατο έργο την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Σικελία-Μάλτα.

  • Stantec
Χωρίς τίτλο(1)

O καναδικός οίκος Stantec είναι ένας παγκόσμιος ηγέτης στη διενέργεια μελετών, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση σύνθετων έργων υψηλής τάσης συνεχούς ρεύματος (HVDC) τα τελευταία 50 χρόνια, και ο οποίος διαθέτει την απαιτούμενη τεχνογνωσία και την εμπειρία για να υποστηρίζει την ανάπτυξη έργων HVDC σε όλο τον κόσμο.

Η Stantec εργάστηκε ως Μηχανικός Ιδιοκτήτη(Owner’s Engineer) σε έργα που υλοποιούνται από όλους τους μεγάλους προμηθευτές εξοπλισμού HVDC και παρείχε υπηρεσίες μηχανικού σε έργα που αντιπροσωπεύουν πάνω από 90,000 MW της συνολικής προγραμματισμένης ή εγκατεστημένης ισχύος HVDC παγκοσμίως.

  • PwC
pwc

Ο παγκόσμιος ελεγκτικός και συμβουλευτικός οίκος PwC υποστηρίζει τον Φορέα Υλοποίησης μέσα από τα γραφεία του στην Αθήνα, Λονδίνο και Λουξεμβούργο παρέχοντας γνώσεις και εμπειρίες σε ενεργειακές υποδομές και ιδιαίτερα σε οικονομικά, ρυθμιστικά και χρηματοδοτικά θέματα.

  • Clifford Chance
Χωρίς τίτλο(3)

H Clifford Chance είναι κορυφαία παγκόσμια νομική εταιρεία και προσφέρει υπηρεσίες σε καταξιωμένες εταιρείες ενέργειας λόγω των ικανοτήτων και της εμπειρίας της σε διασυνοριακές εργασίες ηλεκτρικών διασυνδέσεων υψηλής αξίας.

Ο συνδυασμός εκτεταμένου ιστορικού και μοναδικής εμπειρίας στην παροχή συμβουλών σε κράτη-μέλη και εταιρείες σχετικά με τη νομοθεσία της Ε.Ε. για τις κρατικές ενισχύσεις και τα προγράμματα χρηματοδότησης της Ε.Ε., σε συνδυασμό με τις εμπειρίες της αναφορικά με την λειτουργία των αρμόδιων της Ε.Ε., δίνει στην ομάδα μια βαθιά κατανόηση των θεμάτων που πρέπει να αντιμετωπίσουν και της διαδικασίας που θα ακολουθήσει.

H Clifford Chance έχει τεράστια εμπειρία σε πολύπλοκα έργα διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας και έχει εργαστεί σε μερικά από τα μεγαλύτερα έργα παγκοσμίως.

Αυτά περιλαμβάνουν, πέραν της διασύνδεσης EuroAsia, τα έργα ALEGrO ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Βελγίου-Γερμανίας και MOG υπεράκτιο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του Βελγίου, καθώς και πολλά άλλα καινοτόμα υπεράκτια έργα ηλεκτρικής ενέργειας.

ΑΔΜΗΕ

Επιπρόσθετα, κατά το στάδιο της κατασκευής, ο Φορέας Υλοποίησης συνεργάζεται με τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Ελλάδας, ΑΔΜΗΕ, ο οποίος προσφέρει τεχνικές συμβουλευτικές υπηρεσίες συντονισμού κατασκευής.

Δειτε Επισης

Great Sea Interconnector: Τρέχει η μελέτη κόστους-οφέλους, προειδοποιεί για τις εκκρεμότητες ο ΑΔΜΗΕ
OPEC+: Τι θα κάνει με τις περικοπές στην παραγωγή βλέποντας το πετρέλαιο στα $85 το βαρέλι
Ιράκ: Η παράταση της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου είναι απόφαση του ΟΠΕΚ
Helleniq Energy: Ενισχυμένο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ με κινήσεις σε Κύπρο και Ρουμανία
Άρχισε η αποστολή προεγκρίσεων για το «Φωτοβολταϊκά για Όλους»
Τα αμερικανικά αποθέματα «σπρώχνουν» την τιμή του πετρελαίου-Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Γιατί η αγορά πετρελαίου εισέρχεται σε μια νέα φάση
Κέρδη για το πετρέλαιο μετά τη μείωση αποθεμάτων των ΗΠΑ
Πετρέλαιο: Ανοδικές κινήσεις με φόντο τις εξελίξεις στη Γάζα
Από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το 30% της παραγόμενης ενέργειας παγκοσμίως το 2023