Powered by

Χάρκερ (Fed): Καιρός να διατηρήσουμε σταθερά τα επιτόκια

Η Fed βρίσκεται πλέον στο σημείο που μπορεί να αφήσει τα επιτόκια όπως είναι, εκτίμησε ο διοικητής του υποκαταστήματος της Φιλαδέλφεια Πάτρικ Χάρκερ, παίρνοντας αποστάσεις από το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων που ανέφεραν πρόσφατα συνάδελφοί του.

"Απουσία τυχόν ανησυχητικών νέων οικονομικών στοιχείων από τώρα έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, πιστεύω ότι μπορεί να βρισκόμαστε στο σημείο όπου μπορούμε να είμαστε υπομονετικοί και να διατηρήσουμε τα επιτόκια σταθερά και να αφήσουμε τις ενέργειες νομισματικής πολιτικής που έχουν ήδη κάνει να δράσουν" υποστήριξε ο Χάρκερ, σύμφωνα με λόγο που εκφωνεί σε εκδήλωση στη Φιλαδέλφεια.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, η θέση του Πάτρικ Χάρκερ, ο οποίος συμμετέχει με ψήφο της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Fed (FOMC) και είχε συνταχθεί με τη νέα αύξηση 25 μονάδων βάσης (0,25%) του περασμένου μήνα, είναι η πλέον ξεκάθαρη τοποθέτηση αξιωματούχου της κεντρικής τράπεζας για το τι πρέπει να επιλέξει η Fed στην επόμενη συνεδρίαση στις 19-20 Σεπτεμβρίου.

Ακόμα και αν αποφασιστεί πάντως η παύση των αυξήσεων επιτοκίων, σύμφωνα με τον διοικητή της Fed Φιλαδέλφειας "θα χρειαστεί να παραμείνουμε σε αυτό το επίπεδο για λίγο"

"Η πανδημία μας δίδαξε να μην λέμε ποτέ ποτέ, αλλά δεν βλέπω κάποια πιθανή περίσταση για άμεση μείωση των επιτοκίων", πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι χτες το μέλος του Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Μισέλ Μπάουμαν είχε εκφράσει εκ διαμέτρου αντίθετη θέση, λέγοντας "πιθανώς θα χρειαστούν αυτές οι επιπλέον αυξήσεις επιτοκίων για να μπει ο πληθωρισμός σε τροχιά προς το στόχο της Fed για 2%".

Ο Χάρκερ ανέφερε ακόμα ότι περιμένει μια ήπια άνοδο της ανεργίας (3,5% τον Ιούλιο) και μία μικρή επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ, λέγοντας ότι η ομαλή προσγείωση της οικονομίας είναι εφικτή.

"Αναμένω μόνο μια μέτρια επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία θα συνοδεύεται από μία αργή αλλά σταθερή διαδικασία αποπληθωρισμού", είπε ο Χάρκερ.

"Με άλλα λόγια, μας βλέπω στο μονοπάτι προς μία ομαλή προσγείωση, την οποία  όλοι ελπίζουμε και είχε φανεί κάτι αρκετά άπιαστο στο παρελθόν", σημείωσε.

Δειτε Επισης

Στο 100% του ΑΕΠ το βρετανικό δημόσιο χρέος-Για πρώτη φορά από τη δεκαετία ‘60
Bundesbank: Προειδοποιεί για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το τρέχον τρίμηνο
Brexit: Ο «έντονος και συνεχιζόμενος αποπνικτικός αντίκτυπος» στη βρετανική οικονομία
Σταθερά στο 50% τα επιτόκια στη Τουρκία-Για έκτο συνεχόμενο μήνα
Αμετάβλητο στο 5% το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας-Πάνω από το στόχο του 2% ο πληθωρισμός
Πτώση των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων στη Γερμανία-Σκιά στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου
Πάουελ: Αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα μετά τη μεγάλη περικοπή επιτοκίων
Απειλή για shutdown στις ΗΠΑ-Η Βουλή δεν παρατείνει τον προϋπολογισμό για έξι μήνες
Fed: Μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μετά από τέσσερα χρόνια
Η Tupperware ξεκίνησε διαδικασία πτώχευσης-Εδώ και χρόνια η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης είχε επηρεαστεί