powered by

Ανησυχεί για πιθανές επιπτώσεις από μείωση των ισολογισμών των Κ.Τ. ο Scope

Οι επιπτώσεις από τη μείωση των ισολογισμών των Κεντρικών Τραπεζών θα επιβαρύνουν τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες, οι οποίες έχουν χαλαρώσει λόγω της κορύφωσης των επιτοκίων, της πτώσης του πληθωρισμού και των προοπτικών μιας ήπιας προσγείωσης της οικονομίας, τονίζει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope.

«Καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες φαίνεται να φτάνουν στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων τους αυτό το καλοκαίρι, οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες χαλαρώνουν εν αναμονή μιας ήπιας προσγείωσης για τις μεγάλες οικονομίες»,  αναφέρει ο γερμανικός οίκος σε έκθεση του με τίτλο "Πιστωτικές γραμμές: Η νέα εστίαση στους ισολογισμούς των κεντρικών τραπεζών θα αυστηροποιήσει τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες".

Προσθέτει πως δεδομένων των εποικοδομητικών προοπτικών για την ανάπτυξη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, «είναι δίκαιο να υποθέσουμε ότι τα επιτόκια πολιτικής θα παραμείνουν περίπου στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι το 2024 και ενδέχεται να παραμείνουν αυξημένα και μετά από αυτό».

Αυτό αφήνει ανοιχτό το ερώτημα, σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο, τι θα κάνουν οι κεντρικές τράπεζες με τους τεράστιους ισολογισμούς των περιουσιακών στοιχείων χαμηλής απόδοσης που κληρονόμησαν και πώς οι όποιες μειώσεις των περιουσιακών στοιχείων θα επηρεάσουν το πιστωτικό περιβάλλον.

«Ενώ δεν λείπει η φιλοδοξία των κεντρικών τραπεζών να συρρικνώσουν τελικά τους ισολογισμούς τους, πολύ λίγα έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής, καθώς οι προσπάθειες σχεδόν σταμάτησαν νωρίτερα μέσα στο έτος λόγω των ανησυχιών για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα», υπογραμμιζει.

Έκτοτε, προσθέτει, συνεχίστηκαν και τα λίγα μέτρα που ελήφθησαν, όπως η αποπληρωμή των TLTRO (στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης), είχαν μέχρι στιγμής πολύ μικρή επίδραση στις χρηματοπιστωτικές συνθήκες, καθώς η υπερβάλλουσα ρευστότητα παραμένει υψηλή.

Ωστόσο, ο Scope αναφέρει ότι με τις αυξήσεις των επιτοκίων να έχουν τελειώσει και τον πληθωρισμό να έχει αρχίσει να μειώνεται, οι κεντρικές τράπεζες είναι πιθανό να επανεξετάσουν την ταχύτητα με την οποία μειώνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

"Η μείωση της ρευστότητας είναι πιθανό να ωθήσει σε αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες, μόλις απομακρυνθεί η πλεονάζουσα ρευστότητα και οι εμπορικές τράπεζες αρχίσουν να ανακατανέμουν τα χαρτοφυλάκια τους, για παράδειγμα μεταξύ δανείων και κρατικών ομολόγων", προσθέτει.

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε έφεση σε υπόθεση της Marfin...Επικυρώθηκε το πρόστιμο €50.000 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου
Συνταξιοδοτικό: Καμπανάκι από Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας-Οι επτά συστάσεις και η ανάγκη άμεσων μέτρων
Ξεκαθαρίζει για χρεώσεις ανακλήσεων σε γκρίζα οχήματα ο ΣΕΜΗΟ-«Διαστρεβλωμένη εικόνα, απόλυτα νόμιμες»
Επικύρωση αναστολής διαπραγμάτευσης μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας από Συμβούλιο ΧΑΚ
Στρατηγική επένδυση για ψηφιακή κυριαρχία από την Cyta-Εξαγόρασε το data center της Simplex στη Λάρνακα
Τράπεζα Κύπρου: Πόσες μετοχές αγόρασε στο πλαίσιο αγοράς ιδίων μετοχών
ΑΛΜΑ στο… κενό-Πριν αλέκτορα φωνήσαι επιβεβαίωσε εαυτόν ο Οδυσσέας
Εισαγωγή 317.817 νέων μετοχών της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑΚ και στο ΧΑ-Πότε αρχίζει η διαπραγμάτευσή τους
Έρχεται νέα μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, αλλά… Τι εκτιμούν οι αναλυτές για τη συνέχεια
Κόλλησε στα γρανάζια της δικαιοσύνης η διαχείριση των ΜΕΔ-Δεν προχωρά η λειτουργία ειδικής δικαιοδοσίας