Για fast track έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας συζήτησαν developers και ΕΤΕΚ

Η επιτακτική ανάγκη για απλοποίηση και επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας, βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν την Τρίτη, 1η Αυγούστου, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών με το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ).

Από πλευράς του ΕΤΕΚ, στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του, κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντή, ο Α’ Αντιπρόεδρος κ. Ανδρέας Θεοδότου και ο Διευθυντής Χριστόδουλος Χατζηοδυσσέως. Από μέρους του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, παρευρέθηκαν το μέλος του Δ.Σ. και Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής του Συνδέσμου, Αντώνης Κακουλλής και η Γενική Διευθύντρια, Μερσίνα Ισιδώρου. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, ο πρώην Διευθυντής του Κτηματολογίου, κ. Ανδρέας Σωκράτους, όπως και ο Επαγγελματίας Τοπογράφος Μηχανικός και μέλος του Συμβουλίου Κτηματογράφησης, Χρίστος Χατζηγιάγκου, οι οποίοι, με την εμπειρογνωμοσύνη και τις γνώσεις τους, μπορούν να βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσεων.

Κατά τη συνάντηση οι δύο οργανισμοί επαναβεβαίωσαν τον κοινό στόχο τους για εκσυγχρονισμό του κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας της οικοδομικής βιομηχανίας και αντάλλαξαν απόψεις και εισηγήσεις, που θα συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των καθυστερήσεων στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας, επισημάνθηκε η ανάγκη για την απλοποίηση της διαδικασίας, με την αναβάθμιση της τεχνολογίας και την αξιοποίηση ιδιωτών μελετητών. Πιο συγκεκριμένα, για την έκδοση των τίτλων με την παράδοση ενός ακινήτου, ο Σύνδεσμος προτείνει όπως η διαδικασία της τιτλοποίησης αρχίζει πριν από την τελική έγκριση, με την ολοκλήρωση του κελύφους. Αξιοποιώντας επίσης ιδιώτες μελετητές, οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για την έκδοση των τίτλων ιδιοκτησίας, το ζήτημα των καθυστερήσεων, θα επιλυθεί.

Οι παρευρισκόμενοι αντάλλαξαν επίσης απόψεις σε σχέση με τους κανονισμούς για το ελάχιστον εμβαδόν και την αναλογία μονάδων. Όπως επισημάνθηκε από την αντιπροσωπεία του Συνδέσμου, τα μέτρα αυτά δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς και εμποδίζουν την ανάπτυξη προσιτών οικιστικών μονάδων.

Τέλος, ο Σύνδεσμος έθεσε την ανάγκη για περιορισμό των υψηλών απαιτήσεων για χώρους στάθμευσης, προτείνοντας επίσης την τιτλοποίηση τους σαν ανεξάρτητες μονάδες.

Οι δύο οργανισμοί συμφώνησαν στη διατήρηση ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας, έτσι ώστε σε συντονισμό να συνεχίσουν να συμβάλλουν στη βελτίωση του κλάδου των ακινήτων και της οικοδομικής βιομηχανίας.

Δειτε Επισης

Τον Φεβρουάριο του 2026 η νέα υδατοδεξαμενή στα Κάτω Πολεμίδια
Ξεπερνώντας και τον 14ον όροφο, το Neocleous Tower προχωρά βάσει προγράμματος
Νέες ευκαιρίες σε ακίνητα και αυτή την εβδομάδα από την Altamira Real Estate
Εντυπωσιάζει το Αστεροσκοπείο Τροόδους-Πόλος έλξης για αστρονόμους και επισκέπτες (pics)
Εγκαινιάστηκε το Πάρκο Ευρωπαϊκής Ιστορίας του Δήμου Αραδίππου
Έπεσαν οι υπογραφές με Cyfield για την αναβάθιση της Τσερίου-Τα έργα, το κόστος και πότε θα ολοκληρωθεί
Η AP Scaffolding Solutions με έδρα την Κύπρο που πρωτοπορεί στη βιομηχανία των σκαλωσιών
Αναγνώριση προσφοράς Μιχαλάκη Γ. Λεπτού στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών
Setai Residences: Η ιδανική επένδυση από την Karma Developers
Δήμος Έγκωμης: Θέμα της Κυβέρνησης η αξιοποίηση της Κρατικής Έκθεσης