Για fast track έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας συζήτησαν developers και ΕΤΕΚ

Η επιτακτική ανάγκη για απλοποίηση και επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας, βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν την Τρίτη, 1η Αυγούστου, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών με το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ).

Από πλευράς του ΕΤΕΚ, στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του, κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντή, ο Α’ Αντιπρόεδρος κ. Ανδρέας Θεοδότου και ο Διευθυντής Χριστόδουλος Χατζηοδυσσέως. Από μέρους του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, παρευρέθηκαν το μέλος του Δ.Σ. και Πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής του Συνδέσμου, Αντώνης Κακουλλής και η Γενική Διευθύντρια, Μερσίνα Ισιδώρου. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, ο πρώην Διευθυντής του Κτηματολογίου, κ. Ανδρέας Σωκράτους, όπως και ο Επαγγελματίας Τοπογράφος Μηχανικός και μέλος του Συμβουλίου Κτηματογράφησης, Χρίστος Χατζηγιάγκου, οι οποίοι, με την εμπειρογνωμοσύνη και τις γνώσεις τους, μπορούν να βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσεων.

Κατά τη συνάντηση οι δύο οργανισμοί επαναβεβαίωσαν τον κοινό στόχο τους για εκσυγχρονισμό του κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας της οικοδομικής βιομηχανίας και αντάλλαξαν απόψεις και εισηγήσεις, που θα συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των καθυστερήσεων στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας, επισημάνθηκε η ανάγκη για την απλοποίηση της διαδικασίας, με την αναβάθμιση της τεχνολογίας και την αξιοποίηση ιδιωτών μελετητών. Πιο συγκεκριμένα, για την έκδοση των τίτλων με την παράδοση ενός ακινήτου, ο Σύνδεσμος προτείνει όπως η διαδικασία της τιτλοποίησης αρχίζει πριν από την τελική έγκριση, με την ολοκλήρωση του κελύφους. Αξιοποιώντας επίσης ιδιώτες μελετητές, οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για την έκδοση των τίτλων ιδιοκτησίας, το ζήτημα των καθυστερήσεων, θα επιλυθεί.

Οι παρευρισκόμενοι αντάλλαξαν επίσης απόψεις σε σχέση με τους κανονισμούς για το ελάχιστον εμβαδόν και την αναλογία μονάδων. Όπως επισημάνθηκε από την αντιπροσωπεία του Συνδέσμου, τα μέτρα αυτά δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς και εμποδίζουν την ανάπτυξη προσιτών οικιστικών μονάδων.

Τέλος, ο Σύνδεσμος έθεσε την ανάγκη για περιορισμό των υψηλών απαιτήσεων για χώρους στάθμευσης, προτείνοντας επίσης την τιτλοποίηση τους σαν ανεξάρτητες μονάδες.

Οι δύο οργανισμοί συμφώνησαν στη διατήρηση ανοιχτού διαύλου επικοινωνίας, έτσι ώστε σε συντονισμό να συνεχίσουν να συμβάλλουν στη βελτίωση του κλάδου των ακινήτων και της οικοδομικής βιομηχανίας.

Δειτε Επισης

Ρένος Φωκάς: Τα καινοτόμα έργα είναι αυτά που έχουμε στόχο να διεκπεραιώσουμε (vid)
Ειρήνη Χριστοδούλου: Με τιμά ιδιαίτερα αυτό το βραβείο, θα συνεχίσουμε την σκληρή δουλειά (vid)
Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνώριση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Εγκαίνια του Έργου «Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας-Συνοικία Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών» (vid)
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)