Τι αλλάζει και ποιες υποχρεώσεις δημιουργούνται με τη νέα νομοθεσία για τις πολυκατοικίες

Τα χρόνια προβλήματα όσον αφορά στη διαχείριση των πολυκατοικιών αναμένεται να επιλύσει η έγκριση του νομοσχεδίου «Ο περί Διαχείρισης Κοινόκτητων Οικοδομών και Συναφών Θεμάτων Νόμος του 2022» που πήρε το πράσινο φως του Υπουργικού Συμβουλίου.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο προνοείται, μεταξύ άλλων, η υποχρέωση δημιουργίας μητρώου εγγραφής κοινοτήτων οικοδομών από τους εγγεγραμμένους ιδιοκτήτες και μητρώο εγγραφής διαχειριστικών επιτροπών.

Διαβάστε εδώ: Σε νέα βάση η διαχείριση, εποπτεία και εύρυθμη λειτουργία των πολυκατοικιών

Η δημιουργία μητρώων είναι πολύ σημαντική διότι επιλύει πολλά και χρονίζοντα προβλήματα που έχουν σχέση με τις κοινόκτητες οικοδομές. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο κοινόκτητη οικοδομή ορίζεται ως πιο κάτω:
Κοινόκτητη οικοδομή. Χωριστή κυριότητα μονάδων

38Β. Ανεξάρτητα από όσα διαλαμβάνονται σ' αυτόν ή σε οποιοδήποτε άλλο Νόμο-

(α) Όταν οικοδομή αποτελείται από πέντε τουλάχιστο μονάδες, έστω κι αν αυτή με όλες τις μονάδες της ανήκει κατά κυριότητα σ' ένα κύριο, αποτελεί κοινόκτητη οικοδομή και θα εγγράφεται ως κοινόκτητη σύμφωνα με το άρθρο 38ΛΑ:

Νοείται ότι υποστατικό που αποτελείται από δύο μέχρι και τέσσερις μονάδες μπορεί να αποτελέσει κοινόκτητη οικοδομή και να εγγραφεί ως τέτοια, αν οι κύριοι του πενήντα τοις εκατόν (50%) τουλάχιστο της κοινόκτητης ιδιοκτησίας ή οποιοιδήποτε δύο κύριοι μονάδων υποβάλουν σχετική αίτηση προς το Διευθυντή αιτούμενοι όπως το υποστατικό αυτό αποτελέσει κοινόκτητη οικοδομή και εγγραφεί ως τέτοια·

Ερμηνεία Ορισμού κοινόκτητης οικοδομής σύμφωνα με τον περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Δ ιακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) Νόμο. Κεφ. 224

Τι αλλάζει - Οι υποχρεώσεις
Αξίζει να αναφερθεί ότι από τη στιγμή που δημιουργείται αυτό το μητρώο τότε αυτόματα - η αρμόδια Αρχή δύναται να ελέγχει μέσω των 2 αυτών μητρώων κατά πόσο πληρούνται οι υποχρεώσεις και δεσμεύσεις όσον αφορά:

  • Κάθε κοινόκτητη οικοδομή υποχρεώνονται να δημιουργήσει διαχειριστική επιτροπή με βάση τη νομοθεσία.
  • Επιλύεται το πρόβλημα μη καταβολής των κοινοχρήστων. Οι ιδιοκτήτες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν τα κοινόχρηστα στη Διαχειριστική επιτροπή.
  • Υπάρχει πλέον υποχρέωση συντήρησης κτηρίων από Διαχειριστική Επιτροπή – σημαντικό θέμα για ζητήματα υγείας και ασφάλειας.
  • Δίνεται η δυνατότητα από την αρμόδια αρχή του κράτους να ασκεί αποτελεσματικότερο έλεγχο στη διαχείριση κοινόκτητων οικοδομών κυρίως σε θέματα υγείας και ασφάλειας των διαμενόντων αλλά και των λοιπών πολιτών.
  • Θα έχει διοικητικά πρόστιμα και άλλα νομικά μέτρα εναντίον των παραβατών. Παρέχεται πλέον η εξουσία στη Διαχειριστική Επιτροπή να ενάγει και να ενάγεται.

Επικίνδυνες οικοδομές

Επίσης να αναφερθεί ότι θα επιτευχθούν ακόμη περισσότερα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στην ασφάλεια των οικοδομών με νομοσχέδιο που προωθείται από το Υπουργείο Εσωτερικών σύντομα και αφορά στις επικίνδυνες οικοδομές.

Σκοπός του νομοσχεδίου που ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών, είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου, δηλαδή, του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου, Κεφ. 96, για τη διαχείριση των επικίνδυνων οικοδομών μέσω της ενίσχυσης των νομοθετικών εργαλείων που διαθέτουν οι αρμόδιες Αρχές καθώς και την καθιέρωση του περιοδικού ελέγχου όλων των οικοδομών, ως προληπτικό μέτρο πριν αυτές καταστούν επικίνδυνες.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο το οποίο διαβιβάστηκε στη Νομική Υπηρεσία για τον απαραίτητο νομοτεχνικό έλεγχο, περιλαμβάνει ρυθμίσεις οι οποίες αφορούν κυρίως τη λήψη μέτρων από τις αρμόδιες αρχές για την αντιμετώπιση της επικινδυνότητας και την εκκένωση των επικίνδυνων οικοδομών, την επιβολή προστίμου σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης εισάγοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα της εξώδικης διευθέτησης, την εγγραφή εμπράγματου βάρους στο κτηματικό Μητρώο του αρμόδιου Επαρχιακού Κτηματολογικού Γραφείου καθώς και άλλα μέτρα τα οποία θα ενδυναμώσουν τις ενέργειες που λαμβάνονται από τις αρμόδιες Αρχές. Παράλληλα, εισάγεται η υποχρέωση των ιδιοκτητών για τη συντήρηση και τον περιοδικό έλεγχο των οικοδομών.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση στην οποία βρίσκεται μεγάλο μέρος του κτιριακού αποθέματος της χώρας μας, καθώς και την έλλειψη κουλτούρας συντήρησης εκ μέρους των ιδιοκτητών, αναμένεται να συμβάλουν ουσιαστικά στη λήψη μέτρων για την άρση της επικινδυνότητας στα κτίρια και τη διασφάλισης της δημόσιας ασφάλειας.

Δειτε Επισης

AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Kition για μη παρουσία στη Βουλή: Λυπούμαστε για την παρεξήγηση, σεβόμαστε το Σώμα
Angelonia Gardens 2 και Serenity Court τα δύο νέα έργα της Aristo Developers στην Πάφο
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Στην Cyfield η ανάθεση του διαγωνισμού για βελτίωση της Τσερίου-Υπέβαλε την πιο συμφέρουσα προσφορά
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Γ. Μισιρλής: To real estate μπορεί να προσφέρει περισσότερα
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Κάθε λιμάνι και καημός...Θρίλερ για γερά νεύρα η ενιαία ανάπτυξη του 1,2 δις-Ενημερώνεται η Βουλή
Ask Wire: Αναγνωρίστηκε η γυναικεία ηγεσία και η δυναμική ανάπτυξης της εταιρείας