Παίρνουν… απροβίβαστο στον χρηματοοικονομικό γραμματισμό οι Κύπριοι

Καχύποπτοι όσον αφορά τις επενδυτικές συμβουλές των τραπεζών, ασφαλειών και άλλων χρηματοοικονομικών συμβούλων αποδεικνύονται οι Κύπριοι, καθώς δεν θεωρούν ότι είναι προς το συμφέρον τους και συνεπώς δεν τις εμπιστεύονται.

Επιπρόσθετα, μόλις το 15% των Κυπρίων βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο χρηματοοικονομικού γραμματισμού, ποσοστό χαμηλότερο από τον μέσο όρο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα πιο πάνω, μεταξύ άλλων, προκύπτουν από τα αποτελέσματα έρευνας του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με τον χρηματοοικονομικό γραμματισμό στην Ε.Ε, με τίτλο «Παρακολούθηση του επιπέδου χρηματοοικονομικού γραμματισμού στην Ε.Ε.», που δημοσίευσε τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι το 19% των Κυπρίων εμφανίζονται να έχουν υψηλό επίπεδο χρηματοοικονομικό γνώσεων, το 51% βρίσκονται σε μεσαίο επίπεδο και το 30% σε χαμηλό επίπεδο.

Η Κύπρος εμφανίζεται σε πιο χαμηλό επίπεδο χρηματοοικονομικών γνώσεων σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (26%). Σημειώνεται ότι για τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μέτρησης, λήφθηκαν υπόψη οι σωστές απαντήσεις που έδωσαν οι πολίτες σε πέντε βασικές οικονομικές και χρηματοοικονομικές ερωτήσεις.

Επιπρόσθετα, η έρευνα μέτρησε και την χρηματοοικονομική συμπεριφορά των πολιτών, η οποία αποτελεί βασική μεταβλητή του χρηματοοικονομικού γραμματισμού και υπολογίζεται ως το σύνολο των οικονομικών γνώσεων και της λήψης τους κατά την επιλογή προϊόντων, αλλά και την παρακολούθηση των δαπανών.

Το 72% των Κυπρίων σημείωσαν υψηλό επίπεδο χρηματοοικονομικής συμπεριφοράς, ποσοστό μεγαλύτερο από τον μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε. (65%). Επιπλέον, το 24% των Κυπρίων βρίσκονται σε μεσαίο επίπεδο και το υπόλοιπο 4% χαμηλό.

Με βάση τα πιο πάνω, η έρευνα του Ευρωβαρώμετρου έδειξε ότι μόλις το 15% των Κυπρίων έχουν υψηλό επίπεδο χρηματοοικονομικού γραμματισμού, ποσοστό χαμηλότερο από τον μέσο όρο των πολιτών της Ε.Ε. (18%). Το 66% των Κυπρίων βρίσκονται σε μεσαίο επίπεδο χρηματοοικονομικού γραμματισμού (64% στην Ε.Ε.) και το υπόλοιπο 19% σε χαμηλό επίπεδο (18% στην Ε.Ε.).

Σημειώνεται ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα χρηματοοικονομικού γραμματισμού ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ε.Ε., και μόνο σε τέσσερις χώρες το ποσοστό υπερβαίνει το 25% (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Σλοβενία).

1

Προσωπική οικονομική κατάσταση

Στην ερώτηση «Αν χάσετε σήμερα την κύρια πηγή εισοδήματος, πόσο καιρό θα μπορούσατε να καλύπτεται τα έξοδα διαβίωσής σας, χωρίς να χρειαστεί να δανειστείτε χρήματα ή να μετακομίσετε;», οι περισσότεροι Κύπριοι απάντησαν έξι μήνες ή περισσότερο.

Ειδικότερα, το 28% απάντησαν «έξι μήνες ή περισσότερο», το 20% «δεν έχω ταμείο έκτακτης ανάγκης», το 20% «τουλάχιστον ένα μήνα, αλλά όχι περισσότερο από τρεις», το 13% «τουλάχιστον τρεις μήνες αλλά όχι περισσότερο από έξι» και το υπόλοιπο 8% απάντησαν «δεν γνωρίζω / προτιμώ να μην απαντήσω».

EMER SAVINGS

Σε σχέση με τον προγραμματισμό για σύνταξη, και κατά πόσο οι Κύπριοι είναι σίγουροι ότι θα έχουν αρκετά χρήματα για να ζήσουν άνετα όλα τα χρόνια της συνταξιοδότησής τους, μόλις το 8% απάντησαν «πολύ σίγουροι». Το 32% δήλωσαν «όχι και τόσο σίγουρος/η», το 32% «καθόλου σίγουρος/η», το 28% «κάπως σίγουρος/η» και το υπόλοιπο 3% απάντησαν «δεν γνωρίζω».

retirement pl

Εμπιστοσύνη στις επενδυτικές συμβουλές

Επίσης, η Κύπρος είναι στις τρεις χώρες (μαζί με την Ελλάδα και τη Λετονία) που σημείωσαν την πιο χαμηλή εμπιστοσύνη στις επενδυτικές συμβουλές. Ειδικότερα, δεν θεωρούν ότι οι συμβουλές που λαμβάνουν από τις τράπεζες, τις ασφάλειες και από άλλους χρηματοοικονομικούς συμβούλους είναι κατά κύριο λόγο προς το συμφέρον τους.

Στην ερώτηση «Πόσο σίγουροι είστε ότι οι επενδυτικές συμβουλές που λαμβάνετε από την τράπεζα, τον ασφαλιστή σας ή τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο είναι με το συμφέρον σας;» μόνο το 3% απάντησαν «πολύ σίγουροι».

Το 36% απάντησαν «όχι και τόσο σίγουρος/η», το 21% «καθόλου σίγουρος/η», το 17% «δεν ισχύει», το 17% «κάπως σίγουρος/η» και το 7% «δεν γνωρίζω».

Δειτε Επισης

Σημαντικό ενδιαφέρον δικαιούχων δανειοληπτών για το νέο σχέδιο ΚΕΔΙΠΕΣ σε συνεργασία με doValue Cyprus
Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε για τα επιτόκια μετά τον Ιούνιο
Ολοταχώς για νέα μορφή διακυβέρνησης η Κεντρική Τράπεζα-Ενημέρωσε Χριστοδουλίδη ο Διοικητής
Αύξηση καταναλωτικών επιτοκίων, μείωση στεγαστικών τον Μάρτιο
Βραβείο «Χρυσός Προστάτης του Περιβάλλοντος» για την Ελληνική Τράπεζα
Γιατί οι τραπεζικοί κολοσσοί συρρέουν στο Ριάντ
Θετικά σήματα από Ευρώπη για ανάπτυξη και πληθωρισμό-Πιο κοντά η μείωση επιτοκίων
Νοέλ Κουίν (HSBC): Η τρομερή πενταετία που έβαλε τέλος στο όνειρο 37 ετών
Σε υψηλά επίπεδα οι μετοχές στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω τραπεζικών κερδών
Θέματα παρεμπόδισης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στη συνάντηση ΕΚΚ-ΚΤ της Λετονίας