Powered by

Μειώθηκαν οι τιμές στη βιομηχανία τον Ιούλιο

Μειώθηκαν κατά 3% οι τιμές παραγωγού στην Βιομηχανία τον Ιούλιο του 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, ενώ για το επτάμηνο του 2023 (Ιανουάριο – Ιούλιο) οι τιμές καταγράφουν αύξηση 9,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία.

Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2023, ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία τον Ιούλιο του 2023 έφτασε στις 137,3 μονάδες (βάση 2015=100), σημειώνοντας μείωση 1,0%.

Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2023, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2023, ο δείκτης παρέμεινε σταθερός στον τομέα των μεταλλείων και λατομείων, ενώ σημείωσε αύξηση στον τομέα της μεταποίησης κατά 0,1%.

Στους τομείς της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και της παροχής νερού και ανάκτησης υλικών σημειώθηκε μείωση 3,6% και 1,1% αντίστοιχα.

Όσον αφορά τις μεταβολές, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022, παρατηρείται αύξηση στους τομείς των μεταλλείων και λατομείων (6,7%) και της μεταποίησης (4,0%) και μείωση στους τομείς της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος κατά 17,0% και της παροχής νερού και ανάκτησης υλικών κατά 7,6%.

Κατά μεταποιητικό κλάδο, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία, τον Ιούλιο 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους καταγράφηκαν αυξήσεις στην παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων (8,6%), στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών (7,1%), στην κατασκευή επίπλων, άλλες μεταποιητικές δραστηριότητες και επισκευή και εγκατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού (5,2%), στην κατασκευή ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού (2,9%) και στην κατασκευή χαρτιού και προϊόντων από χαρτί και εκτυπώσεις (2,3%).

Αντίθετα, σημειώθηκε μείωση στην παραγωγή βασικών μετάλλων και κατασκευή μεταλλικών προϊόντων (-6,0%).

Δειτε Επισης

Με οριακές ζημιές έκλεισε την Τρίτη το ΧΑΚ
Μάκης Κεραυνός: Η προτεραιότητα της κυπριακής Προεδρίας της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2026
Αυξημένη κατά 599 άτομα η απασχόληση στην κυβέρνηση-Οι μόνιμοι υπάλληλοι, οι αορίστου χρόνου και οι ωρομίσθιοι
Ιάκωβος Θεμιστοκλέους: Οι αλλαγές που φέρνει η οδηγία ATAD3 και τι σημαίνει για την Κύπρο και τις εταιρείες στην χώρα
Επανάσταση στις φορολογικές υπηρεσίες με τις...ευλογίες της τεχνητής νοημοσύνης
Οι επιπτώσεις του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή με βάση τον πυλώνα 2 του ΟΟΣΑ
Νίκος Χειμαρίδης: Οι τρεις βασικές παράμετροι της φορολογικής μεταρρύθμισης που χρήζουν συνεχών βελτιώσεων
Αυτή είναι η τριμελής ερευνητική επιτροπή για τους takata που διόρισε ο Γιώργος Σαββίδης-Τα πρόσωπα και οι όροι εντολής
Πώς o ελάχιστος φορολογικός συντελεστής με βάση τον πυλώνα 2 του ΟΟΣΑ αλλάζει το τοπίο για τις επιχειρήσεις στην Κύπρο
Αντρέας Παπαγαβριήλ: Ο ρόλος της φορολογίας στο ESG και οι προκλήσεις του μέλλοντος