Το ΕΤΕΚ χαιρετίζει την προκήρυξη διαγωνισμού για προσεισμικούς ελέγχους

Το ΕΤΕΚ χαιρετίζει την ενέργεια του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων και του Τμήματος Δημοσίων Έργων να προχωρήσουν στην προκήρυξη διαγωνισμού για τη διενέργεια πρωτοβάθμιων προσεισμικών ελέγχων σε κτήρια που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Τμήματος.

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντή τόνισε ότι η διενέργεια προσεισμικών ελέγχων σε κτήρια είναι απαραίτητη για την αξιολόγηση της σεισμικής τους ικανότητας και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για τη θωράκισή τους έναντι σεισμών. Συνεπώς αποτελεί το πρώτο απαραίτητο βήμα για την προστασία των πολιτών και τη συνέχιση της λειτουργίας κρίσιμων υποδομών για την χώρα στην περίπτωση ενός σεισμού. Ταυτόχρονα, ανέφερε ο κ. Κωνσταντή, η διενέργεια προσεισμικών ελέγχων σε κτήρια είναι απαραίτητη για την ιεράρχηση των απαιτούμενων ενεργειών για τη βέλτιστη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου.

«Η ανάγκη λήψης μέτρων για τη θωράκιση του κτηριακού μας αποθέματος έναντι σεισμών καθίσταται πιο επιτακτική εάν αναλογιστούμε πως παρόλο που η Κύπρος βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή, σημαντικός αριθμός κτηρίων της χώρας μας έχει ανεγερθεί πριν από την εφαρμογή του πρώτου αντισεισμικού κώδικα (προ του 1994) ή έχει σχεδιαστεί με λιγότερο απαιτητικές αντισεισμικές πρόνοιες σε σχέση με αυτές που επιβάλλουν οι Ευρωκώδικες σήμερα (βλέπε περίοδο 1994-2011). Συνεπώς, εάν επιθυμούμε να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις στη χώρα μας, θα πρέπει να προχωρήσουμε στην αξιολόγηση της σεισμικής διακινδύνευσης και άρα στην αξιολόγηση της σεισμικής τρωτότητας των κτηρίων αυτών, ξεκινώντας από κτήρια δημόσιας χρήσης και κρίσιμες υποδομές, όπως νοσοκομεία και πυροσβεστικούς σταθμούς», εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ.

Το ΕΤΕΚ καλεί και άλλα Υπουργεία και τμήματα του κράτους να προχωρήσουν στη διενέργεια προσεισμικών ελέγχων και στην αποτίμηση της σεισμικής επάρκειας κτηρίων που εμπίπτουν στην δικαιοδοσία τους.

Δειτε Επισης

Μοναδικές οικιστικές επιλογές σε όλη την Κύπρο από την Altamira Real Estate
Αυτοψία Βαφεάδη σε αναπτυξιακά έργα στην Πάφο-Οι διαφορές με την εταιρεία για τον δρόμο προς την Πόλη
Ρεκόρ στην αγορά κατοικίας-Το είδος και η αξία των διαμερισμάτων που προτιμώνται
Όμιλος Λεπτός: Η ιστορία από το 1960, τα έργα ορόσημα και οι δραστηριότητες σήμερα
Νέος κύκλος εκστρατειών Altamira: Διαμερίσματα και επαύλεις σε παραλιακές περιοχές
Βγάζει ξανά στην...αναφορά την Kition ο Χριστοδουλίδης-«Το κράτος δεν μπορεί να εκβιάζεται από οποιονδήποτε»
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου
Κτηματομεσίτες: Απαραίτητη η διόρθωση για διενέργεια γενικής εκτίμησης κάθε πέντε αντί κάθε τρία χρόνια
Όμιλος Domenica: Επιτυχής ολοκλήρωση του «Universal Residences»-Μια εξαιρετική εμπειρία διαβίωσης
Ask Wire: Οι 10 ακριβότερες πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο τον Μάρτιο