powered by

Το ΕΤΕΚ χαιρετίζει την προκήρυξη διαγωνισμού για προσεισμικούς ελέγχους

Το ΕΤΕΚ χαιρετίζει την ενέργεια του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων και του Τμήματος Δημοσίων Έργων να προχωρήσουν στην προκήρυξη διαγωνισμού για τη διενέργεια πρωτοβάθμιων προσεισμικών ελέγχων σε κτήρια που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Τμήματος.

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντή τόνισε ότι η διενέργεια προσεισμικών ελέγχων σε κτήρια είναι απαραίτητη για την αξιολόγηση της σεισμικής τους ικανότητας και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για τη θωράκισή τους έναντι σεισμών. Συνεπώς αποτελεί το πρώτο απαραίτητο βήμα για την προστασία των πολιτών και τη συνέχιση της λειτουργίας κρίσιμων υποδομών για την χώρα στην περίπτωση ενός σεισμού. Ταυτόχρονα, ανέφερε ο κ. Κωνσταντή, η διενέργεια προσεισμικών ελέγχων σε κτήρια είναι απαραίτητη για την ιεράρχηση των απαιτούμενων ενεργειών για τη βέλτιστη διαχείριση του σεισμικού κινδύνου.

«Η ανάγκη λήψης μέτρων για τη θωράκιση του κτηριακού μας αποθέματος έναντι σεισμών καθίσταται πιο επιτακτική εάν αναλογιστούμε πως παρόλο που η Κύπρος βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή, σημαντικός αριθμός κτηρίων της χώρας μας έχει ανεγερθεί πριν από την εφαρμογή του πρώτου αντισεισμικού κώδικα (προ του 1994) ή έχει σχεδιαστεί με λιγότερο απαιτητικές αντισεισμικές πρόνοιες σε σχέση με αυτές που επιβάλλουν οι Ευρωκώδικες σήμερα (βλέπε περίοδο 1994-2011). Συνεπώς, εάν επιθυμούμε να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις στη χώρα μας, θα πρέπει να προχωρήσουμε στην αξιολόγηση της σεισμικής διακινδύνευσης και άρα στην αξιολόγηση της σεισμικής τρωτότητας των κτηρίων αυτών, ξεκινώντας από κτήρια δημόσιας χρήσης και κρίσιμες υποδομές, όπως νοσοκομεία και πυροσβεστικούς σταθμούς», εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ.

Το ΕΤΕΚ καλεί και άλλα Υπουργεία και τμήματα του κράτους να προχωρήσουν στη διενέργεια προσεισμικών ελέγχων και στην αποτίμηση της σεισμικής επάρκειας κτηρίων που εμπίπτουν στην δικαιοδοσία τους.

Δειτε Επισης

ΚΣΙΑ: Νέα ιστοσελίδα και εικαστική ταυτότητα, γιορτάζοντας 60 χρόνια προσφοράς
Η Gordian παρουσιάζει 19 διαμερίσματα στο Λατσί με τιμές από €57.000
Bazaraki & AskWire: Τι αποκαλύπτουν τα δεδομένα για την αγορά ακινήτων στην Κύπρο (podcast)
Το μεγαλύτερο deal της REMU, ο στόχος που ξεπέρασε και η επένδυση μαμούθ που ετοιμάζει η Columbia στο Secret Valley
Απαντά για Aqua Residences το Τμ. Περιβάλλοντος-Θετική γνωμοδότηση υπό αυστηρότατους όρους και προϋποθέσεις
Περισσότερα από 80 έργα κόστους άνω του €1 δις για την πόλη και επαρχία Λευκωσίας-Οι ανακοινώσεις Χριστοδουλίδη
Γ. Μισιρλής: Σημαντική η θεσμική κατοχύρωση του επιχειρηματία ανάπτυξης γης για προστασία των αγοραστών
Εκτοξεύθηκαν οι πολεοδομικές αιτήσεις στον ΕΟΑ Λάρνακας το τελευταίο δίμηνο-Οι λόγοι της αύξησης
Aqua Residences: Οικιστικοί πύργοι €40 εκατ. στην περιοχή των πρώην διυλιστηρίων Λάρνακας
Εγκαινιάστηκε η πεζογέφυρα στον ποταμό Καρκώτη-«Σημαντικό έργο που αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων»