Powered by

Visa και Mastercard σχεδιάζουν αυξήσεις στις προμήθειες καρτών

Η Visa Inc. και η Mastercard Inc. σχεδιάζουν να προχωρήσουν τους προσεχείς μήνες σε αύξηση των προμηθειών που πληρώνουν οι έμποροι για κάθε συναλλαγή που πραγματοποιούν οι καταναλωτές μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Bloomberg, από τον Οκτώβριο η Visa θα θέσει σε ισχύ νέες, πρόσθετες χρεώσεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ενώ τον Απρίλιο του επόμενου έτους να τεθούν σε εφαρμογή νέες χρεώσεις στις εμπορικές πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες. Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, η Mastercard θα εφαρμόσει μια νέα χρέωση προέγκρισης για αγορές μέσω πιστωτικών καρτών από τον Οκτώβριο.

Οι αυξήσεις των προμηθειών εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να επιφέρουν πρόσθετος κόστος άνω των 500 εκατ. δολαρίων ετησίως για τους εμπόρους, σύμφωνα με την εταιρεία εμπορικών συμβούλων CMPSI.

Οι λεγόμενες διατραπεζικές προμήθειες έχουν καταστεί ένα ιδιαίτερα επίμαχο ζήτημα τα τελευταία χρόνια. 

Αν και η Visa και η Mastercard είναι αυτές που καθορίζουν το ύψος των προμηθειών, οι τράπεζες που εκδίδουν τις εν λόγω κάρτες είναι αυτές που διακρατούν το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών. Παρότι δε το ποσό των προμηθειών ανέρχεται σε μόλις μερικά σεντς ανά αγορά, το συγκεκριμένο κόστος βαίνει αυξανόμενο τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες, οι οποίες συνήθως έχουν υψηλότερες διατραπεζικές προμήθειες σε σχέση με τις χρεωστικές κάρτες.

Συνολικά, οι Αμερικανοί έμποροι πλήρωσαν πέρυσι το ποσό ρεκόρ των 160,7 δισ. δολαρίων για διατραπεζικές προμήθειες, αυξημένο κατά 16,7% σε σύγκριση με το 2021, σύμφωνα με τη Nilson Report.

Η Visa και η Mastercard δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα του Bloomberg να σχολιάσουν το θέμα, που αποκάλυψε πρώτη, την Τετάρτη, η Wall Street Journal.

Η μετοχή της Mastercard ενισχύεται κατά 1,3% στις συναλλαγές της Τετάρτης στη Wall Street, ενώ ο τίτλος της Visa καταγράφει άνοδο 1,1%.

Δειτε Επισης

Ρεν (ΕΚΤ): Βραχυπρόθεσμη επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη λόγω δασμών Τραμπ
DBRS: Αβεβαιότητα για αντίκτυπο δασμών στις αξιολογήσεις κρατικού χρέους-Ανθεκτικά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
Νέο ρεκόρ για χρυσό, αποδυναμώνεται το δολάριο-Ενισχύονται οι φόβοι για ανεξαρτησία της Fed
Κάλεσμα του Κινέζου υπουργού Εμπορίου για πολλαπλά μέτρα ενίσχυσης της κατανάλωσης υπηρεσιών
Η φαρμακοβιομηχανία Roche θα επενδύσει 50 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ την επόμενη πενταετία
Nomura: Η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Ιαπωνίας εξαγοράζει την Macquarie Group σε ένα deal 1,8 δισ. δολαρίων
Εναντίον Τραμπ προσέφυγε το Χάρβαρντ λόγω παγώματος κρατικών επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων
Πρόθεση ΗΠΑ για επιβολή δασμών σε φωτοβολταϊκά πλαίσια που παράγονται στην Ασία
Φουλ επίθεση ο Τραμπ κατά Πάουελ-«Αν αυτός ο τεράστιος loser δεν χαμηλώσει τα επιτόκια αμέσως...»
DHL: Αναστέλλει προσωρινά την αποστολή δεμάτων από επιχειρήσεις προς ιδιώτες στις Ηνωμένες Πολιτείες