Powered by

Aναθεωρήθηκε στο 2,1% η ανάπτυξη των ΗΠΑ το β΄ τρίμηνο

Χαμηλότερα, στο 2,1%, από 2,4% προηγουμένως, αναθεωρήθηκε η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ στο δεύτερο τρίμηνο του 2023, αλλά η δυναμική της ανάπτυξης φαίνεται να έχει ενισχυθεί στις αρχές του τρίτου τριμήνου, καθώς η ισχυρή αγορά εργασίας στηρίζει τις καταναλωτικές δαπάνες.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) των ΗΠΑ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,1% το περασμένο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Κυβέρνηση την Τετάρτη, εξέλιξη που αποτελεί τη δεύτερη στη σειρά εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου. Το ποσοστό αυτό αναθεωρήθηκε προς τα κάτω από τον ρυθμό 2,4% που είχε ανακοινωθεί τον περασμένο μήνα.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι το ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο θα παρέμενε αμετάβλητο. Η αναθεώρηση αντανακλά την μείωση των επενδύσεων σε αποθέματα, καθώς και των δαπανών των επιχειρήσεων για εξοπλισμό και προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,0% το πρώτο τρίμηνο και συνεχίζει να αναπτύσσεται παρά τις συνεχείς αυξήσεις των επιτοκίων συνολικού ύψους 525 μονάδων βάσης, στις οποίες προχώρησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ από τον Μάρτιο του 2022.

Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύσσεται με ρυθμό πολύ υψηλότερα από αυτόν του περίπου 1,8% τον οποίο οι αξιωματούχοι της Fed θεωρούν ως μη πληθωριστικό ρυθμό ανάπτυξης.

Η ανθεκτικότητα της οικονομίας αυξάνει τον κίνδυνο το κόστος δανεισμού να παραμείνει σε πιο ψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά η επιβράδυνση του πληθωρισμού τροφοδοτεί την αισιοδοξία ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ μάλλον έχει τελειώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων και θα μπορούσε να ετοιμαστεί μια "ήπια προσγείωση". Οι περισσότεροι οικονομολόγοι έχουν αποσύρει τις προβλέψεις τους για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας το 2023.

Αν και η αγορά εργασίας επιβραδύνεται, με τις κενές θέσεις εργασίας να υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 2-1/2 ετών τον περασμένο Ιούλιο, οι εργοδότες διατηρούν σε μεγάλο βαθμό, τους εργαζομένους τους μετά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στις προσλήψεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι οικονομολόγοι έχουν αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις τους για την ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου στο ποσοστό 5,9%, αν και αυτό πιθανότατα υπερεκτιμά την ευρωστία της οικονομίας.

Δειτε Επισης

Η Ε.Ε. παρατείνει τα οικονομικά περιοριστικά μέτρα κατά της Ρωσίας για άλλους έξι μήνες
Σε χαμηλό τετραετίας το δολάριο-Αυξάνεται η αισιοδοξία για εμπορικές συμφωνίες και μειώσεις επιτοκίων
Ιταλία: Αμετάβλητος ο πληθωρισμός κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ
Γερμανία: Χαμηλότερη των εκτιμήσεων η αύξηση στις λιανικές πωλήσεις τον Μάιο
Άλμα για την βρετανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο πριν τους δασμούς Τραμπ
Νέα άνοδος για τον χρυσό με το βλέμμα στα εμπορικά deals και το φορολογικό νομοσχέδιο Τραμπ
Καναδάς: Ακυρώνει φόρο σε τεχνολογικούς κολοσσούς ενόψει συμφωνίας με τις ΗΠΑ για το εμπόριο
Βρέθηκε αγοραστής για την TikTok στις ΗΠΑ-Αναμένεται έγκριση από Κίνα
Πώς οι αβεβαιότητες του εμπορικού πολέμου δυσκολεύουν την προσπάθεια της ΕΚΤ
Αδειάζει η κλεψύδρα για εμπορική συμφωνία Ε.Ε. με ΗΠΑ-Εκπνέει η τρίμηνη προθεσμία Ντόναλντ Τραμπ