Όταν ο στόχος αμπελουργών της Πιτσιλιάς συνάντησε το όραμα της οικογένειας Φ. Φωτιάδη
InBusinessNews 06:35 - 03 Αυγούστου 2023
Σε ένα από τα κεφαλοχώρια της Πιτσιλιάs, στην Κυπερούντα, βρίσκεται το ομώνυμο οινοποιείο. Πενήντα χιλιόμετρα από την Λεμεσό και εβδομήντα πέντε από τη Λευκωσία, το Οινοποιείο Κυπερούντας, στα 1200 μέτρα, είναι η υψηλότερη οινοποιία της Ευρώπης και μία από τις υψηλότερες στον κόσμο.
Η λειτουργία του άρχισε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 από μια ομάδα αμπελουργών τηs περιοχής, που στόχος τους ήταν η αξιοποίηση του αμπελουργικού δυναμικού τηs κοινότηταs. Η προσπάθεια αυτή, συνάντησε την πιο κατάλληλη στιγμή, το όραμα της οικογένειας Φώτου Φωτιάδη που ήταν η παραγωγή υψηλής ποιότητας κυπριακών κρασιών με ιδιαίτερο χαρακτήρα.
Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες του Οινοποιείου φύονται στα φτωχά, αμμοαργιλώδη και πολύ επικληνή εδάφη τηs Κυπερούντας και της Μαδαρής, της δεύτερης ψηλότερης κορυφής της Κύπρου, μετά το Τρόοδος.
Αποτέλεσμα του φτωχού και απότομου εδάφουs της περιοχής, αλλά και των ήπιων θερμοκρασιών, είναι η αβίαστη ωρίμαση των σταφυλιών και οι χαμηλές αποδόσεις των αμπελώνων, που συμβάλλουν στη συμπύκνωση των αρωματικών και γευστικών συστατικών του φρούτου και κατ’ επέκταση των κρασιών.
Οι ιδιόκτητοι αμπελώνεs καλύπτουν συνολικά έκταση 20 εκταρίων, τα οποία φιλοξενούν σταφύλια των λευκών ποικιλιών Chardonnay και Ξυνιστέρι, καθώs και τιs ερυθρέs Cabernet Sauvignon και Syrah.
Συνεργαζόμενοι κι αυστηρώs επιλεγμένοι αμπελώνες, τόσο από την Κυπερούντα όσο και από τα Κρασοχώρια Λεμεσού και την ευρύτερη περιοχή τηs Πάφου, προσφέρουν, επίσης, πρώτη ύλη για την παραγωγή των κρασιών του Οινοποιείου.
Κτισμένο σε τρία επίπεδα, που εξασφαλίζουν ηπιότερη μεταφορά κρασιού με τη χρήση της βαρύτητας, το Οινοποιείο στέκει στον ανοιχτό ορίζοντα, σε μια καμπή του δρόμου, βιγλίζοντας μέχρι τη θάλασσα της Λεμεσού.
Η υπόγεια κάβα της μονάδας, με την ολόχρονα σταθερή θερμοκρασία και υγρασία, φιλοξενεί 300 και πλέον δρύινα βαρέλια των 225 και 300 λίτρων, μέσα στα οποία τα κρασιά του Οινοποιείου ωριμάζουν και εξελίσσονται, προτού κριθούν από τους υπεύθυνους οινολόγουs έτοιμα να κυκλοφορήσουν στην αγορά. Η συνολική ετήσια παραγωγή κυμαίνεται γύρω στις 300 000 φιάλεs.
Ο τεχνολογικόs εξοπλισμόs αιχμής και οι σύγχρονεs εγκαταστάσεις του Οινοποιείου Κυπερούντας διαφυλάσσουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προσεκτικά επιλεγμένων σταφυλιών, για την παραγωγή κρασιών uψηλής στάθμης, που να ικανοποιούν τις απαιτήσεις και του πλέον εκλεκτικού οινόφιλου.
Η γνώση, το μεράκι και η εμπειρία της ομάδας του Οινοποιείου, από τον αμπελώνα μέχρι την οινοποίηση, την ωρίμαση και τον ποιοτικό έλεγχο, αποτελούν εχέγγυο για την επίτευξη του σκοπού, που δεν είναι άλλος από την παραγωγή υψηλής ποιότητας κυπριακού κρασιού.
Η Κουμανδαρία, οίνος με Ελεγχόμενη Ονομασία Προέλευσης, είναι ένα από τα παλαιότερα επιδόρπια κρασιά στον κόσμο και μπορεί να ανταγωνιστεί σε ποιότητα ακόμη και τα κορυφαία γλυκά κρασιά, οπουδήποτε κι αν παράγονται.
Η Κουμανδαρία του Οινοποιείου Κυπερούντας ωριμάζει για δύο τουλάχιστον χρόνια σε δρύινα Βαρέλια των 225 λίτρων, αποκτώντας σύνθετο άρωμα, συμπυκνωμένη γεύση και εντυπωσιακή ισορροπία.
Συνοδεύει γλυκά πιάτα, αποξηραμένα φρούτα, αλλά και δυνατά τυριά. Σερβίρεται παγωμένη στους 8-1Ο βαθμούς κελσίου.