Powered by

Κουμής: Επηρέαστηκαν πτήσεις λόγω Βρετανίας, επαναπρογραμματίζονται όσες ακυρώθηκαν

Αύξηση τόσο στις αφίξεις τουριστών όσο και στα έσοδα από τον τουρισμό καταγράφεται μέχρι σήμερα στην Κύπρο, ανέφερε ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής, προσθέτοντας ότι το Υφυπουργείο θα μεταβεί τον επόμενο μήνα σε Φιλανδία, Σουηδία και Γαλλία για επαφές με τους πρωταγωνιστές της παγκόσμιας αγοράς.

Εξάλλου τόσο ο κ. Κουμής όσο και η Μαρία Κουρούπη, Ανώτερη Διευθύντρια Επικοινωνίας της Hermes Airports ανέφεραν ότι επηρεάστηκαν πτήσεις προς τα αεροδρόμια της Κύπρου από το πρόβλημα που προέκυψε χθες στο σύστημα παρακολούθησης εναέριας κυκλοφορίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, με καθυστερησεις και ακύρωση 6 πτήσεων για το αεροδρόμιο Λάρνακας και 4 για το αεροδρόμιο Πάφου, οι οποίες ωστόσο αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα.

Σε δηλώσεις στη Λάρνακα, στο πλαίσιο εργαστηρίου που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) και ερωτηθείς για το θέμα του τουρισμού για το 2023 στην Κύπρο, ο Υφυπουργός απάντησε πως φέτος «καταγράφεται σημαντική αύξηση της τάξης 27% στις αφίξεις και μια σημαντική αύξηση στα έσοδα της τάξης του 34%».

«Αναμένουμε ότι αυτή η πορεία θα συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο και μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου», είπε και σημείωσε ότι «ως Υφυπουργείο Τουρισμού παρακολουθούμε λεπτό προς λεπτό την αγορά και προσπαθούμε για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Κουμής είπε πως «εκθέσεις τουρισμού στις οποίες συμμετέχουμε υπάρχουν συνέχεια, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και ανάγκες για τακτική επικοινωνία με τους πρωταγωνιστές της παγκόσμιας αγοράς». Την δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, ανέφερε, «θα μεταβούμε στην Φιλανδία και τη Σουηδία για επαφές και θα ακολουθήσει μια επίσκεψη στη Γαλλία σε μια πολύ σημαντική έκθεση».

Πρόσθεσε ότι «η γαλλική είναι μια αγορά που βρίσκεται σε ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια στη Κύπρο, ενώ ιδιαίτερα φέτος καταγράφεται μια σημαντική αύξηση, την οποία και χαιρετίζουμε».

«Η γαλλική είναι μια αγορά στην οποία προσδοκούμε να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στο σύντομο μέλλον», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Κουμής απάντησε πως «στις 12 Μαΐου η Κύπρος υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ελλάδα και το Λίβανο, οι τρεις Υπουργοί Τουρισμού είμαστε σε επικοινωνία και πολύ πιθανόν εντός Οκτωβρίου να έχουμε μια κοινή συνάντηση». «Η Κύπρος προσδοκεί πάντοτε στο να προσκομίζει οφέλη από αυτές τις συνεργασίες», σημείωσε.

Από την πλευρά της, η Μαρία Κουρούπη, ανώτερη Διευθύντρια Επικοινωνίας της Hermes Airports, είπε πως «ο Αύγουστος φαίνεται ότι θα κλείσει ως ο καλύτερος μήνας όλων των εποχών που είχαμε ποτέ στα κυπριακά αεροδρόμια».

«Υπολογίζουμε ότι θα κλείσουμε γύρω στο ενάμιση εκατομμύριο επιβάτες και τα αποτελέσματα αυτά είναι πολύ καλά, αφού φαίνεται ότι και ο χρόνος κινείται πάνω από τα επίπεδα του 2019», σημείωσε.

Θεωρούμε, πρόσθεσε η κ. Κουρούπη, «ότι υπάρχει συνδεσιμότητα και είναι μια πολύ καλή βάση για το πως προχωρούμε παρακάτω». «Συνεργαζόμαστε με όλα τα αρμόδια Υπουργεία και το Υφυπουργείο Τουρισμού ούτως ώστε να καταφέρουμε επέκταση της καλοκαιρινής περιόδου», ανέφερε.

Επηρεάστηκαν πτήσεις από το πρόβλημα στο ΗΒ, όσες ακυρώθηκαν επαναπρογραμματίζονται
Σε ερώτηση για το πρόβλημα που προέκυψε χθες με το σύστημα ρύθμισης της εναέριας κυκλοφορίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Υφυπουργός Τουρισμού απάντησε πως «οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για κυβερνοεπίθεση από την οποία επηρεάστηκαν τα συστήματα εναέριας κυκλοφορίας της Βρετανίας, της Ιταλίας καθώς και άλλων χωρών, αφού αυτά τα συστήματα είναι συστημικά».

Δυστυχώς, συνέχισε, «από αυτό το πρόβλημα επηρεαστήκαμε και εμείς, αφού είχαμε κάποιες ακυρώσεις και σημαντικές καθυστερήσεις σε αριθμό πτήσεων». «Όπως έχουν ανακοινώσει η Βρετανική και η Ιταλική κυβέρνηση το πρόβλημα έχει επιλυθεί και ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχουμε παρόμοια φαινόμενα τις επόμενες μέρες και μήνες», είπε.

Σημείωσε ακόμα ότι «η Βρετανική είναι η πιο σημαντική τουριστική αγορά της Κύπρου και δυστυχώς από το πρόβλημα που προέκυψε επηρεάστηκε μεγάλος αριθμός πτήσεων».

Από την πλευρά της, η κ. Κουρούπη είπε πως «το πρόβλημα έχει λυθεί μερικές ώρες από την έναρξη του και οι πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επαναρχίσει. Ωστόσο από το πρόβλημα επηρεάστηκαν αρκετές πτήσεις τόσο στην Κύπρο όσο και σε άλλες χώρες».

Πρόσθεσε ότι «για το αεροδρόμιο Λάρνακας επηρεάστηκαν συνολικά 24 πτήσεις εκ των οποίων οι έξι ακυρώθηκαν αλλά επαναπρογραμματίζονται για σήμερα. Επίσης μετά την επίλυση του προβλήματος αρκετές πτήσεις αναχωρούσαν από τα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίες είχαν καθυστερήσει».

Ανέφερε ακόμα ότι «για το αεροδρόμιο Πάφου επηρεάστηκαν συνολικά 21 πτήσεις εκ των οποίων οι τέσσερις ακυρώθηκαν, ωστόσο έχουν επαναπρογραμματιστεί για να αναχωρήσουν σήμερα».

«Από το πρόβλημα που δημιουργήθηκε σε αρκετά αεροδρόμια που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου, επηρεάστηκαν πέραν των 7 χιλιάδων επιβατών» είπε και σημείωσε ότι «θεωρούμε πως και τις επόμενες μέρες θα υπάρχει επαναπρογραμματισμός πτήσεων, αφού υπήρξε αλυσιδωτή επίπτωση στα αεροδρόμια».

Απαντώντας σε επιπρόσθετη ερώτηση για το θέμα η κ. Κουρούπη είπε ότι «δεν επηρεάστηκαν πτήσεις που αφορούν την Κύπρο από το πρόβλημα που προέκυψε σε αεροδρόμια της Ιταλίας».

Δειτε Επισης

Επτά σημεία που σχετίζονται με τον μύθο της Αφροδίτης μέσω app
Emirates: Open day πρόσληψης νέων μελών για το πλήρωμα καμπίνας στην Κύπρο
Κ. Κουμής: Η αφετηρία του δημοσιεύματος της Daily Express-«Οφείλουμε να είμαστε όλοι προσεκτικοί για τον τουρισμό»
«Πάμε Ελλάδα» το μήνυμα της Aegean για το ταξίδι της ελληνικής ολυμπιακής αποστολής στο Παρίσι
Βλέπει πανικό στην Κύπρο για μειωμένες κρατήσεις τουριστών η Daily Express-«Παρατραβηγμένο και ετεροχρονισμένο»
Ταξίδια: Τέλος το «revenge travel»-Προβλήματα για τις αεροπορικές από τους αυξημένους ναύλους
Nissi Park: Αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών μέσω ανακαίνισης δωματίων και κοινόχρηστων χώρων (photos)
Όμιλος Punin: Η δραστηριοποίηση, τα μεγάλα σχέδια και το όραμα του ιδρυτή του για την Κύπρο
Κομισιόν: Νέος οδηγός για τα δικαιώματα επιβατών στα αεροπλάνα
Μουράτ Ζιάζικοφ: Οι παράγοντες του τουρισμού περιμένουν τους Ρώσους τουρίστες