Powered by

Χ. Αναγιωτός: Οι πρωταρχικοί τομείς-στόχοι για πράξεις εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Κύπρο

Tα τελευταία χρόνια, o τομέας εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Κύπρο γνώρισε σημαντική αυξανόμενη δραστηριότητα, προσελκύοντας τόσο διεθνείς όσο και τοπικές επενδύσεις.

Για να μάθουμε περισσότερα για αυτή την τάση και να εμβαθύνουμε στο θέμα, μιλήσαμε με τον Χριστόφορο Αναγιωτό, Επικεφαλής Deal Advisory, KPMG Kύπρου, ειδήμονα με πολυετή εμπειρία στην κυπριακή αγορά εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Σε αυτή τη συνέντευξη, ο κ. Αναγιωτός μοιράζεται μαζί μας πληροφορίες σχετικά με τους παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τομέα εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Κύπρο, τις μελλοντικές τάσεις, τα οφέλη για τις τοπικές επιχειρήσεις, τις προκλήσεις που επιβραδύνουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και τον ρόλο των καταρτισμένων συμβούλων στη διευκόλυνση επιτυχημένων συναλλαγών.

Πώς έχει εξελιχθεί η αγορά εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια και ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι πίσω από την ανάπτυξή της;

Ο τομέας των εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Κύπρο έχει δυναμική ανάπτυξη, λόγω διάφορων στρατηγικών κυρίως παραγόντων. Πρώτον, οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν εξαγορές και συγχωνεύσεις για να βελτιώσουν τις λειτουργίες τους και τις διαδικασίες τους, να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες αγορές και να διαφοροποιήσουν την προσφορά υπηρεσιών τους.

Έχουμε δει εταιρείες να πραγματοποιούν εξαγορές για την ταχύτερη αύξηση του μεριδίου της αγοράς και την ενίσχυση της παρουσίας τους στον κλάδο. Περαιτέρω, οι εξαγορές στον τομέα της τεχνολογίας επιτρέπουν στις εταιρείες να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να ανταποκριθούν στις εξελισσόμενες απαιτήσεις των πελατών.

Τέλος, η γεωγραφική επέκταση επιτρέπει στις εταιρείες να εδραιώσουν την παρουσία τους σε ανεκμετάλλευτες αγορές. Αυτοί οι παράγοντες έχουν τροφοδοτήσει την ανάπτυξη του τομέα εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Κύπρο.

Ποιες τάσεις μπορούμε να αναμένουμε για το μέλλον του τομέα εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Κύπρο και ποιοι τομείς θα σημειώσουν αυξημένη δραστηριότητα;

Παρά τις βραχυπρόθεσμες μακροοικονομικές προκλήσεις, αναμένουμε ισχυρή ανάπτυξη εξαγορών και συγχωνεύσεων στην αγορά. Ο τομέας της ενέργειας, ιδίως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η αειφόρα βιωσιμότητα, αναμένεται να σημειώσουν αυξημένη δραστηριότητα λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών και κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

Ο τομέας της τεχνολογίας, επίσης, αναμένουμε να σημειώσει σημαντική αύξηση καθώς οι επιχειρήσεις αξιοποιούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την καινοτομία.

Οι τομείς της υγείας, του λιανικού εμπορίου, της εκπαίδευσης και του τουρισμού πιθανότατα θα έχουν επίσης αυξημένη δραστηριότητα λόγω των εξελισσόμενων απαιτήσεων των καταναλωτών, της ενοποίησης των αγορών και της παγκοσμιοποίησης.

Οι τομείς αυτοί στην Κύπρο παρουσιάζουν ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες και δυνητικές συνέργειες, καθιστώντας τους ως πρωταρχικούς στόχους για πράξεις εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Γιατί θα πρέπει οι τοπικές επιχειρήσεις να αξιολογούν τις ευκαιρίες εξαγορών και συγχωνεύσεων ως μέρος των στρατηγικών τους στόχων;

Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν οι εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι η δυνατότητα χρήσης τους ως βιώσιμη στρατηγική εξόδου για τους υφιστάμενους μετόχους. Οι οικογενειακές επιχειρήσεις συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να αξιοποιήσουν την πλήρη αξία που δημιουργούν για την οικογένεια.

Ωστόσο, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις επιτρέπουν σε επιχειρήσεις να έχουν οικονομικό όφελος από τις επενδύσεις τους και να ξεκλειδώσουν σημαντική αξία. Πέρα από τα οφέλη της εξόδου, οι εξαγορές και συγχωνεύσεις προσφέρουν διάφορα πλεονεκτήματα, όπως η απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος μέσω συνεργειών και λειτουργικής αποτελεσματικότητας, η πρόσβαση σε νέες αγορές, διαφοροποιώντας το προσφερόμενο προϊόν/υπηρεσία, η αξιοποίηση ανθρωπίνου δυναμικού/ταλέντων και προηγμένων τεχνολογιών.

Αναγνωρίζοντας την αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων και ενσωματώνοντάς την στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό τους, οι τοπικές επιχειρήσεις μπορούν να τοποθετηθούν για επιταχυνόμενη ανάπτυξη, αυξημένη ανταγωνιστικότητα και ευνοϊκές προοπτικές στο εξελισσόμενο επιχειρηματικό τοπίο.

Ποιες προκλήσεις εμποδίζουν τη δραστηριότητα εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Κύπρο και πώς μπορούν να ξεπεραστούν;

Οι εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Κύπρο αντιμετωπίζουν προκλήσεις, όπως η ανεπαρκής στρατηγική αξιολόγηση καταλληλότητας, ζητήματα ενσωμάτωσης της εταιρικής κουλτούρας και έλλειψη αναγνώρισης των ωφελειών των εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Η πρόσληψη έμπειρων συμβούλων για λεπτομερή αξιολόγηση των προοπτικών και κινδύνων μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα εμπόδια. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της κυπριακής αγοράς είναι η έλλειψη ιδιωτών επενδυτών και η έλλειψη ρευστότητας το οποίο δημιουργεί δυσκολίες στη θέσπιση σαφών στρατηγικών εξόδου.

Συνεπώς η προσέλκυση επενδυτών και η δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ενθαρρύνει τις στρατηγικές εξαγορές και συγχωνεύσεις μπορεί να ξεπεράσει αυτές τις προκλήσεις, προωθώντας τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και ευημερία για τις επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Ποιος ο ρόλος των τοπικών συμβούλων στη διευκόλυνση των εξαγορών και συγχωνεύσεων; Παραθέστε κάποια παραδείγματα της δουλειάς σας...

Οι τοπικοί σύμβουλοι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διευκόλυνση των εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Κύπρο. Η τεχνογνωσία τους αναφορικά με τη δυναμική της αγοράς, τα ρυθμιστικά πλαίσια και τη διάρθρωση των εξαγορών και συγχωνεύσεων είναι απαραίτητη σε όλη τη διαδικασία.

Παρέχουν στρατηγικές συμβουλές και συμβουλές αποτίμησης, βοηθούν στην αξιολόγηση, συμμόρφωση με κανονιστικές απαιτήσεις, βελτιστοποιούν την αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων και υποστηρίζουν την ενοποίηση μετά τη συγχώνευση.

Η ομάδα μας στην KPMG Κύπρου βοηθά τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στη μεγιστοποίηση της αξίας των μετόχων τους και στην επίτευξη των στόχων εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Για παράδειγμα, πρόσφατα βοηθήσαμε εταιρεία η οποία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου σε μια επιτυχημένη διασυνοριακή εξαγορά εταιρείας με έδρα την Κύπρο, καθώς και μια εξαγορά στην τοπική αγορά ενέργειας.

Για να εξερευνήσετε τις πρόσφατες ευκαιρίες που προωθούνται από την KPMG Κύπρου, μεταβείτε στη σελίδα μας για να δείτε μια επιλεγμένη λίστα μοναδικών επιχειρηματικών επενδυτικών ευκαιριών από το Deal Advisory μας.

Δειτε Επισης

Ημερήσιες και εβδομαδιαίες ζημιές στο ΧΑΚ
Η αξιοποίηση της ΤΝ για τον επιχειρηματικό μετασχηματισμό: Πώς και τι κάνουν μεγάλες εταιρείες
Εκθετική ηγεσία: Το μοντέλο που διεκδικεί θέση στις επιχειρήσεις
Ξεπέρασε τα €31 δισ. το ονομαστικό ΑΕΠ το 2023-Οι μεγαλύτεροι τομείς σε συνεισφορά
Inma Martinez: Μεγαλύτερα κέρδη για τις επιχειρήσεις από τη χρήση ΑΙ
Επιβίωση στα δύσκολα: Η... τιτάνια πλοήγηση στις δυσμενείς συνθήκες
Ο παράγοντας ρίσκο στο επιχειρείν και πώς το διαχειρίζονται τρεις κορυφαίοι οργανισμοί
Οι κοινές συνισταμένες...κολύμβησης και επιχειρείν-Η σημασία της επιμονής και της αποφασιστικότητας
Caspar Berry: Κίνδυνος και λήψη στρατηγικών αποφάσεων...H αποδοχή του ρίσκου ως εργαλείου για την επιτυχία
Μάκης Κεραυνός: Μέτρα με επίκεντρο τους ευάλωτους, δεν παρασυρόμαστε από συνθήματα και πιέσεις