Βελτιώθηκε το οικονομικό κλίμα, υποχώρησε το καταναλωτικό

Βελτίωση παρουσίασε τον Αύγουστο το οικονομικό κλίμα λόγω της ενδυνάμωσης του επιχειρηματικού κλίματος κατά κύριο λόγο στις υπηρεσίες και σε μικρότερο βαθμό στο λιανικό εμπόριο, ενώ το καταναλωτικό κλίμα υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) αυξήθηκε κατά 3,4 μονάδες, σε σύγκριση με τον Ιούλιο.

Η άνοδος του κλίματος στις υπηρεσίες, σύμφωνα με το ΚΟΕ, προήλθε από τη βελτίωση των αξιολογήσεων για τον κύκλο εργασιών του τελευταίου τριμήνου και από τη σημαντική, προς τα πάνω αναθεώρηση των προσδοκιών για τον κύκλο εργασιών του επόμενου τριμήνου.

Στο λιανικό εμπόριο το κλίμα ενισχύθηκε κυρίως εξαιτίας πιο αισιόδοξων εκτιμήσεων για τις πωλήσεις του επόμενου τριμήνου.

Αντίθετα, η χειροτέρευση του κλίματος στον κατασκευαστικό τομέα, σύμφωνα με το ΚΟΕ, προήλθε πρωτίστως από τις δυσμενέστερες αξιολογήσεις για τα υπό εξέλιξη έργα των επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, η αποδυνάμωση του κλίματος στη μεταποίηση ήταν αποτέλεσμα πιο αρνητικών αξιολογήσεων για τις τρέχουσες παραγγελίες και πιο συντηρητικών εκτιμήσεων για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου.

Επίσης, τον Αύγουστο, το καταναλωτικό κλίμα υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Οι προσδοκίες των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση της χώρας αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω.

Επιπλέον, το ΚΟΕ αναφέρει ότι οι προθέσεις των καταναλωτών να προβούν σε δαπάνες για μεγάλες αγορές κατά τους επόμενους μήνες αποδυναμώθηκαν, έπειτα από δύο μήνες συνεχόμενης ενίσχυσης.

Μειώθηκε η οικονομική αβεβαιότητα
Σύμφωνα με το ΚΟΕ του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Δείκτης Οικονομικής Αβεβαιότητας υποχώρησε τον Αύγουστο, κυρίως λόγω χαμηλότερης αβεβαιότητας ανάμεσα σε επιχειρήσεις στον τομέα των υπηρεσιών και ανάμεσα στους καταναλωτές.

Τον Αύγουστο, οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τις τιμές πώλησης των προϊόντων τους κατά το επόμενο τρίμηνο αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω σε όλους τους τομείς, σημειώνεται στην έρευνα.

Δειτε Επισης

Γ. Παπαναστασίου: Αξιόπιστο κέντρο επιχειρηματικότητας η Κύπρος-Η σημασία του Great Sea Interconnector
Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων