Powered by

Ηνωμένο Βασίλειο: Σπάνε ρεκόρ οι ξένοι εργαζόμενοι και οι αιτούντες άσυλο

Στον αριθμό ρεκόρ του 1,1 εκατομμυρίου ανήλθαν κατά το 12μηνο ως το τέλος του Ιουνίου οι υπήκοοι άλλων χωρών που άρχισαν να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο αριθμός, που είναι ο μεγαλύτερος από τότε που τηρούνται συγκρίσιμα μητρώα το 2002, βασίζεται σε όσους αλλοδαπούς εγγράφηκαν για απόκτηση αριθμού εθνικής ασφάλισης στο βρετανικό Υπουργείο Εργασίας και Συντάξεων.

Η απόκτηση του αριθμού αυτού αποτελεί προϋπόθεση εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Την προηγούμενη αντίστοιχη 12μηνη περίοδο υπήρχαν 880.000 νέες εγγραφές.

Η αύξηση ρεκόρ συνάδει με την επίσης μεγαλύτερη ετήσια αύξηση που έχει καταγραφεί ποτέ στον καθαρό αριθμό μεταναστών προς το Ηνωμένο Βασίλειο, με 606.000 αφίξεις το 2022, παρά το Brexit και παρά τις δεσμεύσεις των συντηρητικών κυβερνήσεων για μείωση των μεταναστών.

Το Brexit πάντως έχει ανατρέψει την τάση των προηγούμενων δεκαετιών ως προς την εθνική σύνθεση των αλλοδαπών που έρχονται για εργασία στο Ην. Βασίλειο. Συγκεκριμένα οι πολίτες χωρών μελών της ΕΕ που απέκτησαν αριθμό εθνικής ασφάλισης ήταν μόνο 130.000. Οι υπόλοιπες 960.000 ήταν εγγραφές υπηκόων τριών χωρών.

Τα στοιχεία από το Υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη δημοσιοποιήθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα με νέα στοιχεία από το Υπουργείο Εσωτερικών, που δείχνουν νέο υψηλό και ως προς τον αριθμό των αιτήσεων για άσυλο που εκκρεμούν.

Συνολικά 134.046 υποθέσεις αιτήσεων ασύλου, που αφορούν 175.457 μετανάστες και πρόσφυγες, ακόμα δεν είχαν λάβει αρχική απάντηση από τις αρμόδιες βρετανικές αρχές έως το τέλος Ιουνίου.

Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 35% σε σχέση με τα τέλη του περσινού Ιουνίου.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης πως από τις 97.390 καινούριες αιτήσεις για άσυλο που υποβλήθηκαν το 12μηνο ως τα τέλη Ιουνίου, λιγότερες από τις μισές (41%) προέρχονταν από παράτυπους μετανάστες που διέσχισαν με λέμβους τη Μάγχη.

Οι Financial Times, εξάλλου, επικαλούμενοι «τις περιορισμένες διαθέσιμες πληροφορίες» σε κυβερνητική ιστοσελίδα, αναφέρουν πως οι μεταναστευτικές υπηρεσίες του βρετανικού Υπουργείου Εσωτερικών έχουν αρχίσει να τοποθετούν βραχιολάκια με κωδικούς σάρωσης στα χέρια των παράτυπων μεταναστών που εισέρχονται σε βρετανικό έδαφος με μικρές λέμβους και κρατούνται σε ειδικά κέντρα όσο μελετώνται οι υποθέσεις τους.

Η πρακτική αυτή άρχισε πέρυσι, με ένα συμβόλαιο ύψους 1,6 εκ. λιρών που ανατέθηκε σε μια σχετικά άγνωστη βρετανική εταιρεία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επενδύει 10 δις σε έργα που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη η γαλλική δημόσια τράπεζα Bpifrance
Εκτιμήσεις για πιθανό φρένο στις μειώσεις επιτοκίων από την Fed-«Ελπίζω ότι δεν θα δούμε ανάκαμψη του πληθωρισμού»
Μη αναμενόμενη επιβράδυνση απασχόλησης στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο-Στο 4% η ανεργία
Έξαλλος και αποφασισμένος ο Τραμπ-«Διάταγμα που θα δώσει τέλος στη γελοία προώθηση στα χάρτινα καλαμάκια πόσης»
Πολωνία, Τουρκία και Ινδία οι μεγαλύτεροι αγοραστές χρυσού το 2024
Οι αμερικανικές κυρώσεις στο ΔΠΔ αυξάνουν τον κίνδυνο ατιμωρησίας-Τι προειδοποιούν 79 χώρες
Πάτησε «φρένο» στα ρεκόρ ο χρυσός-Υποχώρησαν οι τιμές μετά από ανοδικό σερί πέντε ημερών
Παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις ΗΠΑ το ΔΝΤ-Νωρίς για εκτιμήσεις σχετικά με δασμούς
Shein και Temu αντιμετωπίζουν το κόστος προσαρμογής στους νέους δασμούς του Τραμπ
Εμπορικός πόλεμος: Μακροπρόθεσμες οι επιπτώσεις στη ναυτιλία και στην εφοδιαστική αλυσίδα