Οι CEO στην Βρετανία κερδίζουν 118 φορές περισσότερα από τους εργαζομένους

Μισθολογικές αυξήσεις της τάξης του 16% έλαβαν το 2022, οι επικεφαλής των μεγαλύτερων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών της Βρετανίας, την στιγμή που οι μισθοί των εργαζομένων αντιμετώπιζαν την χειρότερη κρίση κόστους ζωής εδώ και μια γενιά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης High Pay Centre, οι μέσοι μισθοί των Διευθύνων Συμβούλων των εταιρειών του χρηματιστηριακού δείκτη FTSE 100 ήταν 118 φορές περισσότεροι από τον μέσο μισθό εργαζόμενου πλήρους απασχόλησης στο Ηνωμένο Βασίλειο, από 108 φορές το 2021.

Ο Pascal Soriot, του φαρμακευτικού κολοσσού AstraZeneca, ήταν ο υψηλότερα αμειβόμενος επικεφαλής εταιρείας, κερδίζοντας 16,85 εκατομμύρια στερλίνες (21,5 εκατ. δολάρια) - μπροστά από τον Charles Woodburn της BAE Systems, ο οποίος κέρδισε 10,69 εκατ. στερλίνες.

Ο μέσος μισθός ενός Διευθύνοντος Συμβούλου του FTSE 100 αυξήθηκε από 3,38 εκατομμύρια στερλίνες το 2021, σε 3,91 εκατομμύρια το 2022, σύμφωνα με την έρευνα.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ανακοίνωσαν ότι τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι η Βρετανία έχει γίνει "μια χώρα των τραγελαφικών άκρων".

"Ενώ εκατομμύρια οικογένειες είδαν τον προϋπολογισμό τους να καταστρέφεται από την κρίση του κόστους ζωής, οι Διευθυντές απολάμβαναν υπέρογκες αυξήσεις μισθών", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της συνδικαλιστικής οργάνωσης Κογκρέσου Paul Nowak.

Τα επίσημα στοιχεία κατέδειξαν ότι οι εργαζόμενοι είχαν κατά μέσο όρο αυξήσεις μισθών 7,8% το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο, σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά αυτή η αύξηση μειώνεται στο 0,6% όταν ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός.

"Πρέπει να δώσουμε στους εργαζόμενους περισσότερη φωνή στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών, να ενισχύσουμε τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και να δώσουμε τη δυνατότητα στους εργαζόμενους με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα να λαμβάνουν ένα δικαιότερο μερίδιο σε σχέση με εκείνους που βρίσκονται στην κορυφή", πρόσθεσε.

Η Βρετανία έχει πληγεί από απεργίες σε όλους τους τομείς της οικονομίας κατά τον τελευταίο χρόνο, από οδηγούς ασθενοφόρων και γιατρούς μέχρι δικηγόρους και δασκάλους, καθώς ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί στέλνοντας το κόστος στέγασης, διατροφής και θέρμανσης στα ύψη.

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο - που σήμερα διαμορφώνεται στο 6,8% από 7,9% τον Ιούνιο - ήταν επί μήνες ο υψηλότερος μεταξύ των χωρών της ομάδας χωρών των G7, παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο περισσότερες από δώδεκα συνεχόμενες φορές για να τιθασεύσει στον πληθωρισμό.

Δειτε Επισης

ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin
Goldman Sachs: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρωζώνη-Οι τρεις λόγοι
Πάουελ: Ο πληθωρισμός παραμένει ψηλά-Δεν βλέπω, ωστόσο, νέα αύξηση
Χρυσός: Σε ανοδική τροχιά για τρίτο μήνα ενόψει Fed
Δαπάνες νοικοκυριών και επενδύσεις οδηγούν σε ανάπτυξη 0,2% τη γαλλική οικονομία
Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός της ευρωζώνης, την ώρα που το γεν ταλαντεύεται
Καφές: Πιο «πικρός» από τη νέα καλλιεργητική περίοδο με ράλι στις τιμές
Σημαντική η παρέμβαση ΔΝΤ για διάσωση Πακιστάν από χρεοκοπία