Έκκληση καταναλωτών: Ζητούν επιδότηση στα καύσιμα για άλλους δύο μήνες

Την επαναφορά της επιδότησης των καυσίμων, η οποία καταργήθηκε από την 1η Ιουλίου 2023, για ακόμη δυο μήνες εισηγείται με ανακοίνωσή του την Τρίτη ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών.

Όπως αναφέρεται, παρότι ο Σύνδεσμος είχε δηλώσει ότι βρίσκει την κατάργηση της επιδότησης δικαιολογημένη, αναφέροντας και το σκεπτικό της τοποθέτησής του, σημειώνει ότι έκτοτε τα δεδομένα έχουν αλλάξει σημαντικά ώστε να δικαιολογούν και επιβάλλουν την επαναφορά της επιδότησης των καυσίμων για ακόμη δυο μήνες.

Συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος αναφέρει μεταξύ των λόγων που καθιστούν την επαναφορά της επιδότησης αναγκαία είναι πως από την 1η Ιουλίου μέχρι σήμερα οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 18 σεντ το λίτρο, ενώ η εκτίμηση είναι ότι οι αυξήσεις θα συνεχιστούν.

Αναφέρεται επίσης πως οι τιμές που ισχύουν σήμερα είναι αυξημένες κατά 10 σεντ το λίτρο σε σύγκριση με τις τιμές που επικρατούσαν κατά την πρώτη απόφαση του κράτους για επιδότηση των καυσίμων στις 7 Μαρτίου 2022.

Σημειώνεται πως τα οικονομικά του κράτους δεν θα επηρεαστούν από μια επαναφορά της επιδότησης των καυσίμων για ακόμα δυο μήνες, αφού από την κατάργηση της επιδότησης την 1η Ιουλίου 2023 μέχρι το τέλος του χρόνου, το κράτος θα έχει επιπρόσθετα έσοδα από την επιβολή του ΦΠΑ στις αυξημένες τιμές των καυσίμων, τα οποία θα μπορεί να διαθέσει για σκοπούς επιδότησης των καυσίμων για ακόμα δυο μήνες.

Επικαλούμενος τις κατ’ επανάληψη επίσημες δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών ότι τα οικονομικά του κράτους βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο και εφ’ όσον τα σημερινά οικονομικά του κράτους δεν θα επηρεαστούν από μια συνέχιση της επιδότησης στα καύσιμα δεδομένου ότι οι καταναλωτές έχουν ανάγκη αυτής της στήριξης, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών εκτιμά ότι «επιβάλλεται η επαναφορά της επιδότησης των καυσίμων για τουλάχιστον ακόμα δυο μήνες».

«Έκκληση του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών προς το Υπουργείο Οικονομικών είναι να λάβει υπόψη την σημερινή επικρατούσα οικονομική κατάσταση για τους καταναλωτές και να μελετήσει σοβαρά το ενδεχόμενο επαναφοράς της επιδότησης των καυσίμων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

Fiat: 125 χρόνια ιταλικής φινέτσας, καινοτομίας και… «Dolce Vita»
Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή: Σε ποια προϊόντα αυξήθηκαν οι τιμές και σε ποια μειώθηκαν
UBS: Οι δασμοί Τραμπ θα μπορούσαν να μειώσουν την κινεζική ανάπτυξη κατά 50% (γράφημα)
Συντονιστική Επιτροπή Αγελαδοτρόφων: Το χαλλούμι ΠΟΠ φρέναρε τον ρυθμό ανάπτυξης των εξαγωγών
CP Herbalist: Προχωρά με νέο εργοστάσιο στη Λεμεσό-Επένδυση που φέρνει επέκταση (photos)
Φόβοι αναζωπύρωσης πληθωρισμού από το υψηλό κόστος στην παγκόσμια ναυτιλία
Επιβραδύνονται οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη
Χαλλούμι: €210.000 για αναβάθμιση συστημάτων αποστολής στοιχείων διακίνησης νωπού γάλακτος
Στο μικροσκόπιο της ΕΠΑ η εξαγορά των Υπεραγορών Παπαντωνίου από την Σκλαβενίτης
Υπεραγορές Αλφαμέγα: «Σκόραραν» στον τελικό του Euro2024 με ένα λαμπρό πάρτι