Συρρικνώνεται η οικιστική βιομηχανία στη Γερμανία

Συνεχίστηκε τον Ιούλιο η υποχώρηση της γερμανικής οικιστικής βιομηχανίας, με τις κατασκευαστικές εταιρείες να εκφράζουν δυσφορία για τις μειωμένες παραγγελίες στον τομέα.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Ifo, το ποσοστό των εταιρειών που αντιμετωπίζουν έλλειψη παραγγελιών τον φετινό Ιούλιο αυξήθηκε στο 40,3%, σε σύγκριση με 34,5% τον προηγούμενο μήνα και μόλις 10,8% τον Ιούλιο του 2022.

«Εξελίσσεται μια καταιγίδα. Ύστερα από πολλά χρόνια επέκτασης, τα υψηλά επιτόκια και η δραστική αύξηση στο κατασκευαστικό κόστος πνίγουν τις νέες εργασίες», δήλωσε ο Κλάους Βολχράμπε, επικεφαλής των ερευνών τοu Ifo.

Παράλληλα, το ποσοστό των κατασκευαστικών εταιρειών που αντιμετωπίζουν ακύρωση παραγγελιών υποχώρησε κάτω στο 18,9% τον Ιούλιο, ωστόσο το ποσοστό αυτό είναι κατά πολύ αυξημένο από τον μακροχρόνιο μέσο όρο του 3,1%, σύμφωνα με το ινστιτούτο.

Αν και πολλές εταιρείες διατηρούν τις δραστηριότητές τους μέσω εκτέλεσης καθυστερημένων παραγγελιών, ωστόσο το Ifo δήλωσε ότι η έρευνα κατάδειξε πως το 10,5% των εταιρειών του τομέα, διπλάσιο ποσοστό σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Εξάλλου, στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την περασμένη βδομάδα, κατέδειξαν μείωση 27% στις άδειες οικοδομής για διαμερίσματα στη Γερμανία κατά το πρώτο μισό του έτους, καθώς το κατασκευαστικό κόστος αυξάνεται, ενώ αυξάνονται και τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο πληθωρισμός.

Δειτε Επισης

ΟΗΕ: Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 0,3% τον Απρίλιο
Η έλλειψη ρευστότητας προκαλεί προβλήματα στην αγορά κακάο
Διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ η Τουρκία
Τουρκία: Σε ανοδική τροχιά παρά τη νομισματική σύσφιξη ο πληθωρισμός
ΟΟΣΑ: Η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Κίνα θα επιταχυνθεί-Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη
Άλμα για τον χρυσό με ώθηση από Fed και γεν
Nέο sell-off στα κρυπτονομίσματα, κάτω από τα $57.000 το Βitcoin
Goldman Sachs: Η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ευρωζώνη-Οι τρεις λόγοι
Πάουελ: Ο πληθωρισμός παραμένει ψηλά-Δεν βλέπω, ωστόσο, νέα αύξηση
Χρυσός: Σε ανοδική τροχιά για τρίτο μήνα ενόψει Fed