Φυσικό αέριο: Άνοδος άνω του 8%

Ανοδικά κινούνται τη Δευτέρα οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου καθώς οι εργαζόμενοι σε μία βασική εξαγωγική μονάδα στην Αυστραλία προετοιμάζονται για απεργία εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στις μισθολογικές διαπραγματεύσεις την Τετάρτη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ειδικότερα, το φυσικό αέριο παράδοσης Σεπτεμβρίου στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ - ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς - σημειώνει άλμα άνω του 8% στα 39,58 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις ενδέχεται να ξεκινήσουν από τις 2 Σεπτεμβρίου, εάν η Woodside Energy Group Ltd., η διαχειρίστρια εταιρεία της μονάδας, δεν προσφέρει μια αποδεκτή συμφωνία, ανέφεραν τα συνδικάτα το Σαββατοκύριακο. Στο εμταξύ, στις μονάδες της Chevron Corp. οι εργαζόμενοι άρχισαν να ψηφίζουν για πιθανές απεργίες την περασμένη εβδομάδα.

Το ενδεχόμενο διαταραχών του εφοδιασμού στην Αυστραλία, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν το 10% των παγκόσμιων εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), έχει κρατήσει τους Ευρωπαίους traders σε εγρήγορση αυτόν τον μήνα. Η ανησυχία έχει αυξηθεί, παρόλο που η ήπειρος είναι καλά εφοδιασμένη για τον χειμώνα και σπάνια λαμβάνει καύσιμα από την Αυστραλία.

Οι περικοπές των ρωσικών προμηθειών έχουν αφήσει την Ευρώπη ιδιαίτερα εκτεθειμένη στις μεταβολές της σφιχτής παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου. Αν οι απεργίες προχωρήσουν και περιοριστούν οι μεταφορές καυσίμων προς την Ασία, οι αγοραστές εκεί θα ανταγωνίζονται με την Ευρώπη για εναλλακτικά φορτία

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι αρχικές ειδήσεις σχετικά με τις πιθανές απεργίες είχαν οδηγήσει σε ενδοσυνεδριακό άλμα έως και 40%, με τις ανησυχίες για την προσφορά να επιδεινώνονται από την ανοδική διάθεση των traders.

Αν και αναμένεται να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια αργότερα αυτή την εβδομάδα, το ράλι μπορεί να είναι βραχύβιο προς το παρόν δεδομένης της υψηλής αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ανέφεραν οι αναλυτές της ING Groep NV. Μια "σημαντική αλλαγή στα ευρωπαϊκά θεμελιώδη μεγέθη" είναι δυνατή μόνο εάν ένα μεγάλο μέρος της αυστραλιανής δυναμικότητας τεθεί εκτός λειτουργίας, και για παρατεταμένο χρονικό διάστημα - τουλάχιστον ένα ή δύο μήνες, ανέφεραν.

Δειτε Επισης

Άλμα για το αργό πετρέλαιο μετά τα χαμηλά τεσσάρων ετών
Κομισιόν: Το σχέδιο του REPowerEU για την απεξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια
Με τις δεύτερες υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών η Κύπρος
Νετανιάχου: Εντός του 2025 υπογράφεται η συμφωνία για την ηλεκτρική σύνδεση Κύπρου-Ισραήλ
Απώλειες 4% για το πετρέλαιο μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ για αύξηση της παραγωγής
Διακανονισμό για ποσότητες φυσικού αερίου από «Αφροδίτη» και διάδρομο IMEC συζήτησαν Χριστοδουλίδης-Νετανιάχου
Ανδρέας Πουλλικκάς: Ο συνδυασμός που βύθισε στο σκοτάδι την Ιβηρική χερσόνησο-Τι προκάλεσε το black out
Το έργο της ΑΗΚ που ξεχώρισε...Στους φιναλίστ διεθνών βραβείων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε δημόσια σχολεία
Ε.Ε.: Προκλήσεις και ανισότητες στις υποδομές φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Άνοδος στις τιμές πετρελαίου με το βλέμμα στις νέες κυρώσεις του Τραμπ κατά του Ιράν