Powered by

Αλλάζει ο χάρτης των Μαρίνων της Κύπρου – Οι νέες προσθήκες (photos)

Αλλάζει ο χάρτης των μαρίνων της Κύπρου καθώς σε μερικά χρόνια το νησί αναμένεται να απαριθμεί επτά στο σύνολο. Τόσο οι μαρίνες που είναι σε λειτουργία όσο και αυτές που βρίσκονται στα σκαριά, αφορούν μεγαλεπήβολα αναπτυξιακά έργα τα οποία προσελκύουν το ενδιαφέρον ντόπιων και ξένων επενδυτών.

Αξιοσημείωτο ότι, η πρώτη μαρίνα που λειτούργησε στο νησί, είναι αυτή της Λάρνακας η οποία το 2022 εισήλθε σε στάδιο ανάπλασης σε μια επένδυση που ακουμπά τα €1,2 δισ., την μεγαλύτερη που έγινε στην Κύπρο.

Η πιο άμεση νέα προσθήκη στον χάρτη των μαρίνων της Κύπρου θα είναι η Μαρίνα Παραλιμνίου η οποία θα ολοκληρωθεί πλήρως το 2024.

Ακολουθούν πιο κάτω οι μαρίνες που βρίσκονται στα σκαριά.

Μαρίνα Παραλιμνίου

Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκεται η Μαρίνα Παραλιμνίου με το αναπτυξιακό έργο να έχει ήδη πάρει σάρκα και οστά και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί πλήρως το καλοκαίρι του 2024, ενώ η πρώτη φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος του 2023.

marina paralimni 2

Πρόκειται για επένδυση που ακουμπά τα €100 εκατ. Η συμφωνία για ανάπτυξη υπογράφηκε το 2017 μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και στους PMV Maritime Holdings Ltd, που είναι η κατασκευάστρια και διαχειρίστρια εταιρεία.

Η Μαρίνα Παραλιμνίου πριν ακόμη την ολοκλήρωσή της κατάφερε να καταστεί πόλος έλξης για επενδυτές. Με το άνοιγμά της αναμένεται ότι θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, συμβάλλοντας σημαντικά στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και γενικότερα στην προώθηση του ναυτικού τουρισμού ολόκληρης στους Κύπρου.

Με την πλήρη ολοκλήρωσή της, θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί 300 θέσεις ελλιμενισμού σκαφών. Ωστόσο, με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του έργου, τέλος του 2023, η μαρίνα θα μπορεί να φιλοξενεί 150 σκάφη.

marina paralimni

Επίσης, θα αποτελείται από 195 οικιστικές μονάδες, στην πλειοψηφία τους διαμερίσματα, καθώς και από 27 χώρους για εμπορική χρήση, όπως εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και καταστήματα. Κατά την Α΄ φάση του έργου, θα παραδοθούν συνολικά 44 οικιστικές μονάδες και η εμπορική ζώνη.

Μαρίνα στο Λατσί

Σήμερα λειτουργεί το λιμανάκι στο Λατσί το οποίο έχει δυνατότητα ελλιμενισμού 200 μικρών σκαφών. Εντός του 2024 θα ξεκινήσουν κατασκευαστικά έργα για επέκταση, με σκοπό τη δημιουργία της Μαρίνας στο Λατσί, τα οποία θα ολοκληρωθούν το 2026.

Με την επέκταση και την κατασκευή της μαρίνας, θα δημιουργηθούν 350 θέσεις ελλιμενισμού για μεγάλα σκάφη καθώς και αγκυροβόλιο για κρουαζιερόπλοια.

μαρίνα λατσί

Συν τοις άλλοις θα δημιουργηθούν και χώροι αναψυχής.

Η Μαρίνα στο Λατσί αφορά ένα πολύ υποσχόμενο έργο, καθώς έρχεται για να δώσει ώθηση στην Πόλη Χρυσοχούς και τις γύρω περιοχές.

Μαρίνα Πάφου

Η πρώτες προσπάθειες για δημιουργία Μαρίνας στην Πάφο ξεκίνησαν το 1990 και έκτοτε σημειώθηκαν πολλές και μεγάλες καθυστερίσεις, ενώ τον τελευταίο χρόνο το θέμα απασχόλησε έντονα την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς.

Ωστόσο το καλοκαίρι του 2023 το θέμα για κατασκευή της Μαρίνας Πάφου φαίνεται ότι ξεκίνησε να «παίρνει τον δρόμο του».

paphos marina _

Η Μαρίνα Πάφου αναμένεται να είναι δυναμικότητας περίπου 1.000 σκαφών και θα περιλαμβάνει πέραν των 42.000 τ.μ. οικιστικών και εμπορικών αναπτύξεων.

Η ανάπλαση της μαρίνας Λάρνακας

Η Μαρίνα Λάρνακας αποτελεί την πρώτη μαρίνα της Κύπρου η οποία λειτουργεί από το 1973, ενώ πιο πριν ήταν μια μικρή αποβάθρα που εξυπηρετούσε κατά κύριο λόγο τις ψαρόβαρκες.

Το 2022 προχώρησε σε στάδιο υλοποίησης η εμπορικοποίηση του λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας. Την διαχείριση του έργου ανέλαβε η Kition Ocean Holdings Ltd σε μια μεγαλεπήβολη επένδυση που ακουμπά τα €1,2 δισ.

μαρινα λαρνακα

Η ανάπλαση πρόκειται να ολοκληρωθεί σε τέσσερις φάσεις και σε βάθος δωδεκαετίας, κάτι που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της Λάρνακας.

Στόχος της ανάπλασης, είναι η Μαρίνα Λάρνακας να είναι ικανή να εξυπηρετεί και να φιλοξενεί όλους τους τύπους πλοίων, yatch και επιχειρήσεων. Με την ολοκλήρωση της ανάπλασης, θα έχει χωρητικότητα για 650 θέσεις ελλιμενισμού για διάφορα μήκη σκαφών από 5 μέχρι 125 μέτρα.

μαρινα λαρνακα 2

Επίσης, θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει στους χώρους της μικρές και μεγάλες εκδηλώσεις ιδιωτικού και δημόσιου χαρακτήρα. Παράλληλα η Μαρίνα θα διαθέτει 150 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων.

Σημειώνεται ότι άνοιξε για το κοινό τέλος Οκτωβρίου του 2022, αφού για χρόνια λειτουργούσε κυρίως για ιδιοκτήτες σκαφών. Μέχρι στιγμής, έχουν γίνει επιδιορθώσεις στον πεζόδρομο και λειτουργεί εστιατόριο, καφετέρια και παιδότοπος.

Οι Μαρίνες που λειτουργούν σήμερα

Σήμερα στην Κύπρο, λειτουργεί η Μαρίνα Λεμεσού, η Μαρίνα St. Raphael, η Μαρίνα Αγίας Νάπας καθώς και η Μαρίνα Λάρνακας η οποία όπως προαναφέρθηκε βρίσκεται σε στάδιο ανάπλασης.

Δειτε Επισης

Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Ξεκίνησε το «e-κοφίνι»-Πού μπορείτε να το βρείτε και πώς να το αξιοποιήσετε
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Της τελευταίας στιγμής για τα πασχαλινά τους ψώνια οι Κύπριοι-Πότε η κορύφωση της κίνησης στις υπεραγορές
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Minthis Resort: Πασχαλινή πολυτέλεια σε έναν παράδεισο εκλεπτυσμένης απόλαυσης
Αλλαγής σκυτάλης στα ηνία της Cablenet-Νέος CEO ο Ιωάννης Μαυρίδης
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής
Έπεσαν οι υπογραφές για τη συμφωνία-ορόσημο στις ΑΠΕ μεταξύ Microsoft και Brookfield