Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Eurostat: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015 οι πτωχεύσεις από επιχειρήσεις στην Ε.Ε.

Αυξήθηκε το β' τρίμηνο του 2023 ο αριθμός των δηλώσεων πτώχευσης από επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat. Αυτό είναι το έκτο συνεχές τρίμηνο που οι πτωχεύσεις στην Ε.Ε. αυξάνονται, σε μια ξεκάθαρη ένδειξη της πίεσης που γνωρίζουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις από τον επιθετικότερο κύκλο νομισματικής σύσφιξης στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ειδικότερα, ο αριθμός των πτωχεύσεων αυξήθηκε κατά 8,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη της συλλογής στοιχείων το 2015, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

Όσον αφορά τις εγγραφές νέων επιχειρήσεων, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν μικρή μείωση 0,6% το β' τρίμηνο του 2023, μετά από αύξηση 2% το α' τρίμηνο του έτους.

Σε στέγαση και εστίαση η μεγαλύτερη αύξηση στις πτωχεύσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, όλοι οι τομείς της οικονομίας κατέγραψαν αύξηση του αριθμού των πτωχεύσεων το β΄ τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι υπηρεσίες στέγασης και εστίασης (+23,9%), οι μεταφορές και η αποθήκευση (+15,2%), η εκπαίδευση, η υγεία και οι κοινωνικές δραστηριότητες (+10,1%) ήταν οι τομείς με τη μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού πτωχεύσεων σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε σύγκριση με το προ της πανδημίας δ' τρίμηνο του 2019, ο αριθμός των πτωχεύσεων το β' τρίμηνο του 2023 ήταν υψηλότερος στην πλειονότητα των τομέων της οικονομίας. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε σύγκριση με το δ' τρίμηνο του 2019, καταγράφηκαν στις υπηρεσίες στέγασης και εστίασης (+82,5%) και στις μεταφορές και αποθήκευση (+56,7%).

Αντίθετα, το β' τρίμηνο του 2023 υπήρχαν μόνο δύο τομείς της οικονομίας στους οποίους ο αριθμός των πτωχεύσεων ήταν χαμηλότερος απ' ό,τι το δ' τρίμηνο του 2019: βιομηχανία (-11,5%) και κατασκευές (-2,7%).

Δειτε Επισης

Η κλιματική αλλαγή «έκοψε» 3 δισ. δολάρια από την παγκόσμια οικονομία
Η Greenpeace κάνει λόγο για «πράσινο ξέπλυμα» μεγάλων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου
Νέο δίκτυο κρυπτονομισμάτων στη χρηματοδότηση ομάδων κατά του Ισραήλ
Κίνα: Ετήσια αύξηση 6,9% κατέγραψαν τα μεικτά έσοδα της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών
Διευρύνουν τις απώλειες οι τιμές πετρελαίου μετά την αναβολή της συνεδρίας ΟΠΕΚ
Ολοταχώς για νέα συρρίκνωση και στο δ΄ τρίμηνο η οικονομία της Ευρωζώνης
Αμετάβλητα στο 4% διατήρησε τα επιτόκια η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδία
American Express: Οι πέντε κορυφαίοι προορισμοί με την ταχύτερη ανάπτυξη το 2023
Το Ευρωκοινοβούλιο άναψε πράσινο για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Κίνα: Εδραίωση του ρόλου της Mastercard στις χρηματοοικονομικές τραπεζικές συναλλαγές