Στο 7,96% η μείωση βλαβερών εκπομπών από την οικονομία στην Κύπρο

Κατά 7,96% (2,93% στην Ε.Ε.) μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις οικονομικές δραστηριότητες στην Κύπρο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022, τη στιγμή που το ΑΕΠ κατέγραψε αύξηση 3,44% (1,20% στην Ε.Ε.), σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ. Τα στοιχεία βασίζονται στις εκτιμήσεις της Eurostat για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανά οικονομική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από την οικονομία της Κύπρου ανήλθαν σε 2,252 εκατομμύρια τόνους ισοδυνάμων CO2 (CO2-ισοδύναμα), ενώ την ίδια περίοδο το 2022 οι εκπομπές είχαν φτάσει στους 2,447 εκατομμύρια τόνους.

Σε επίπεδο ΕΕ, οι εκπομπές από την οικονομική δραστηριότητα ανήλθαν σε 941 εκατομμύρια τόνους CO2-ισοδύναμων το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2022 είχαν φτάσει τα 969 εκατομμύρια τόνους CO2-ισοδυνάμων.

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειώθηκαν σε 21 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ μεταξύ πρώτου τριμήνου του 2022 και του πρώτου τριμήνου του 2023.

Οι εκπομπές αυξήθηκαν στην Ιρλανδία (9,1%), τη Λετονία (7,5%), τη Σλοβακία (1,9%), τη Δανία (1,7%) τη Σουηδία (1,6%) και τη Φινλανδία (0,3%). Στα κράτη μέλη αυτά καταγράφηκε παράλληλα και αύξηση του ΑΕΠ.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις στις εκπομπές καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (15,2%), την Εσθονία (14,7%) και τη Σλοβενία (9,6%).

Μεταξύ των κρατών μελών όπου υπήρξε μείωση των εκπομπών, καταγράφηκε επίσης μείωση του ΑΕΠ μόνο σε έξι (Τσεχία, Εσθονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία και Πολωνία). Όπως σημειώνει η Eurostat, αυτό σημαίνει πως 15 χώρες της ΕΕ (Πορτογαλία, Κροατία, Βέλγιο, Μάλτα, Γαλλία, Ισπανία, Κάτω Χώρες, Γερμανία, Αυστρία, Ρουμανία, Ιταλία, Κύπρος, Ελλάδα, Σλοβενία και Βουλγαρία) μείωσαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αυξάνοντας ταυτόχρονα το ΑΕΠ τους.

Οι οικονομικοί τομείς που ευθύνονταν για τις περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 στην ΕΕ ήταν τα νοικοκυριά (24%), η μεταποίηση (20%), η ηλεκτρική ενέργεια και προμήθεια φυσικού αερίου (19%), η γεωργία (13%) και μεταφορές και η αποθήκευση (10%). Σημειώνεται πως η Eurostat δεν δημοσιοποίησε στοιχεία για τις εκπομπές ανά τομέα σε επίπεδο κρατών μελών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εκπομπές μειώθηκαν σε πέντε από τους εννέα οικονομικούς τομείς για τους οποίους καταγράφονται στοιχεία σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στον τομέα του ηλεκτρισμού και της προμήθειας φυσικού αερίου (-12,3%), ενώ η μεγαλύτερη αύξηση εκπομπών καταγράφηκε στον τομέα των μεταφορών και της αποθήκευσης (+7,2%

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής και ο σημαντικός ρόλος της ΚΤΚ για την ανοικοδόμηση από τα ερείπια
Ε.Ε.: Χαλλούμι ΠΟΠ και αύξηση εμπορίου μέσω Πράσινης Γραμμής στις προσπάθειες προετοιμασίας της επανένωσης
Ικανοποίηση συντεχνιών για συμφωνία πλαίσιο και αυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα
Απαντά στις ανησυχίες για τις αυξήσεις στο δημόσιο το Υπ. Οικονομικών-Στόχος η βιωσιμότητα του κρατικού μισθολογίου
Ανδρέας Αλέξη: Οι επιπτώσεις στην οικονομία από την γήρανση του πληθυσμού και οι επείγουσες μεταρρυθμίσεις
Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξήσεις στο δημόσιο ο επιχειρηματικός κόσμος -Οι μεγάλες ανησυχίες
Ανησυχία ΚΕΒΕ για τη διόγκωση του κρατικού μισθολογίου-Κίνδυνος να καταστεί μη βιώσιμο
Με αμελητέα κέρδη έκλεισε το ΧΑΚ
Εξορθολογισμό του ρυθμού αύξησης του κρατικού μισθολογίου ζητά η ΟΕΒ-«Να μην επιστρέψουμε στα παλιά»
Aυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσια τομέα μετά από 15 χρόνια και με έναρξη ισχύος τον Οκτώβριο