Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Στο 7,96% η μείωση βλαβερών εκπομπών από την οικονομία στην Κύπρο

Κατά 7,96% (2,93% στην Ε.Ε.) μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις οικονομικές δραστηριότητες στην Κύπρο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022, τη στιγμή που το ΑΕΠ κατέγραψε αύξηση 3,44% (1,20% στην Ε.Ε.), σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ. Τα στοιχεία βασίζονται στις εκτιμήσεις της Eurostat για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ανά οικονομική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, το πρώτο τρίμηνο του 2023, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από την οικονομία της Κύπρου ανήλθαν σε 2,252 εκατομμύρια τόνους ισοδυνάμων CO2 (CO2-ισοδύναμα), ενώ την ίδια περίοδο το 2022 οι εκπομπές είχαν φτάσει στους 2,447 εκατομμύρια τόνους.

Σε επίπεδο ΕΕ, οι εκπομπές από την οικονομική δραστηριότητα ανήλθαν σε 941 εκατομμύρια τόνους CO2-ισοδύναμων το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2022 είχαν φτάσει τα 969 εκατομμύρια τόνους CO2-ισοδυνάμων.

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειώθηκαν σε 21 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ μεταξύ πρώτου τριμήνου του 2022 και του πρώτου τριμήνου του 2023.

Οι εκπομπές αυξήθηκαν στην Ιρλανδία (9,1%), τη Λετονία (7,5%), τη Σλοβακία (1,9%), τη Δανία (1,7%) τη Σουηδία (1,6%) και τη Φινλανδία (0,3%). Στα κράτη μέλη αυτά καταγράφηκε παράλληλα και αύξηση του ΑΕΠ.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις στις εκπομπές καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (15,2%), την Εσθονία (14,7%) και τη Σλοβενία (9,6%).

Μεταξύ των κρατών μελών όπου υπήρξε μείωση των εκπομπών, καταγράφηκε επίσης μείωση του ΑΕΠ μόνο σε έξι (Τσεχία, Εσθονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ουγγαρία και Πολωνία). Όπως σημειώνει η Eurostat, αυτό σημαίνει πως 15 χώρες της ΕΕ (Πορτογαλία, Κροατία, Βέλγιο, Μάλτα, Γαλλία, Ισπανία, Κάτω Χώρες, Γερμανία, Αυστρία, Ρουμανία, Ιταλία, Κύπρος, Ελλάδα, Σλοβενία και Βουλγαρία) μείωσαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αυξάνοντας ταυτόχρονα το ΑΕΠ τους.

Οι οικονομικοί τομείς που ευθύνονταν για τις περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 στην ΕΕ ήταν τα νοικοκυριά (24%), η μεταποίηση (20%), η ηλεκτρική ενέργεια και προμήθεια φυσικού αερίου (19%), η γεωργία (13%) και μεταφορές και η αποθήκευση (10%). Σημειώνεται πως η Eurostat δεν δημοσιοποίησε στοιχεία για τις εκπομπές ανά τομέα σε επίπεδο κρατών μελών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εκπομπές μειώθηκαν σε πέντε από τους εννέα οικονομικούς τομείς για τους οποίους καταγράφονται στοιχεία σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2022. Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στον τομέα του ηλεκτρισμού και της προμήθειας φυσικού αερίου (-12,3%), ενώ η μεγαλύτερη αύξηση εκπομπών καταγράφηκε στον τομέα των μεταφορών και της αποθήκευσης (+7,2%

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ξεκαθαρίζει στα κόμματα για τις εκποιήσεις ο Χριστοδουλίδης-«Δεν μπορώ να υπογράψω εάν…»
Νέα γενική διευθύντρια της Eurolife η Αθηνά Σιηπιλλή Τσίγκη
Στα €22,5 δισ. το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης το 3ο τρίμηνο του έτους
Remedica: Τέλος εποχής για Δρ. Νεοπτολέμου-Αποχωρεί από τη θέση του CEO
Στο φουλ η αδειοδότηση για πολυκατοικίες-Λιγότερα, αλλά ακριβότερα τα νέα οικιστικά κτήρια
Στηρίζουν ευάλωτους, ιχνηλατούν στρατηγικούς κακοπληρωτές
Εργασία εν εξελίξει: Το περιβάλλον που θα αναζητήσουν οι εργαζόμενοι το 2024
Χωρίς κανένα έλεγχο οι ΑΞΕ στην Κύπρο-Οι διαπιστώσεις του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου
Παρουσιάζει το πρόγραμμα της Κυβέρνησης για το 2024 ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης
Οι συντεχνίες αξιολογούν τα δεδομένα για θέμα χαμηλόμισθων-Καθορίζουν συνάντηση