Powered by

Κ. Κουμής: Απώλεια η ρωσική αγορά ανεξαρτήτως εάν έχει συνολικά καλυφθεί

Αύξηση της τάξης του 32% καταγράφει ο τουρισμός φέτος στην Κύπρο σε σύγκριση με πέρσι, δήλωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής, προσθέτοντας ότι αναμένεται μια καλή επισκεψιμότητα μέχρι και τον Νοέμβριο, ενώ τον Σεπτέμβριο το Υφυπουργείο θα επισκεφθεί Σκανδιναβικές χώρες, με στόχο περαιτέρω προώθηση της τουριστικής Κύπρου σε αυτές τις αγορές.

Σε δηλώσεις στο Παραλίμνι και ερωτηθείς για το επίπεδο του τουρισμού φέτος στην Κύπρο, ο κ. Κουμής απάντησε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία πως διανύουμε μια καλή τουριστική χρονιά. Στα θέματα αφίξεων καταγράφεται αύξηση της τάξεως του 32%, ενώ σε επίπεδο εσόδων έχει καταγραφεί αύξηση της τάξεως του 34%. Αύξηση καταγράφεται και στην κατά κεφαλήν δαπάνη, επομένως διανύουμε μια πάρα πολύ καλή τουριστική χρονιά».

Καλή επισκεψιμότητα μέχρι μέσα Νοεμβρίου
Αναμένουμε συνέχισε «να δούμε πώς θα κινηθούν οι αριθμοί και τους επόμενους μήνες και τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι ενθαρρυντικά. Αναμένουμε μια καλή επισκεψιμότητα μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου και το Υφυπουργείο Τουρισμού συνεχίζουμε τον αγώνα μας για επέκταση της τουριστικής περιόδου και όχι μόνο».

Πρόσθεσε ότι «απώτερος σκοπός στο εγγύς μέλλον είναι να μετατραπεί η χώρα μας σε έναν ολόχρονο τουριστικό προορισμό. Αυτό δεν είναι εύκολο εγχείρημα, είναι κάτι που προσπαθούμε ως πολιτεία εδώ και 30 χρόνια να το πετύχουμε και όπως όλοι γνωρίζουν τα πράγματα στον τουρισμό μεταβάλλονται με πολύ γοργούς ρυθμούς, δεδομένου και του ανταγωνισμού που ανεβαίνει και σε διεθνές επίπεδο».

Είμαστε εδώ, όμως ανέφερε ο κ. Κουμής «για να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να παλεύουμε με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την χώρα μας».

Σε Σκανδιναβικές χώρες το Υφυπουργείο
Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον υπάρχουν τουριστικές εκθέσεις εντός του φθινοπώρου σε διάφορες χώρες στις οποίες θα παρευρεθεί προκειμένου να προωθηθεί η Κύπρος ως τουριστικός προορισμός, ο Υφυπουργός είπε ότι «δεν είναι μόνο οι εκθέσεις αλλά και οι επαφές που πρέπει να γίνονται. Επαφές γίνονται τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό».

Σημείωσε ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού θα επισκεφθεί «τις Σκανδιναβικές χώρες και συγκεκριμένα τη Σουηδία και τη Φιλανδία για επαφές με τους εκεί συνεργάτες μας τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτέμβρη. Αμέσως μετά θα μεταβούμε στη Γαλλία, που είναι μια αγορά η οποία καταγράφει μια πολύ σημαντική αύξηση την φετινή χρονιά για τη χώρα μας και μετά συνεχίζουμε με άλλες εκθέσεις, στην Αγγλία που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 6 – 8 Νοεμβρίου και ίσως κάποιες άλλες».

Μεγαλώνει το ενδιαφέρον από Αραβικό Κόλπο
Ερωτηθείς τι γίνεται με τις χώρες του Αραβικού Κόλπου, απάντησε ότι «οι συγκεκριμένες χώρες μας ενδιαφέρουν. Είναι μια αγορά η οποία μεγαλώνει χρόνο με το χρόνο» είπε, αναφέρθηκε στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία και σημείωσε πως «εργαζόμαστε πυρετωδώς για αυτές τις αγορές, αφού ο εξερχόμενος τουρισμός αυξάνεται από αυτές τις χώρες χρόνο με το χρόνο».

Αυτή τη στιγμή, σημείωσε ο κ Κουμής «φαίνεται η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που βγαίνουν έξω να προτιμούν τις Μητροπόλεις, δηλαδή Λονδίνο, Παρίσι, Ρώμη και άλλες, ωστόσο και πάλι βλέπουμε να αυξάνεται και ο τουρισμός που προτιμά τους προορισμούς που θεωρούνται καλοκαιρινοί. Η Κύπρος διεκδικεί το μερίδιο της και θα το διεκδικεί συνεχώς, καθότι σε σχέση με τη συγκεκριμένη αγορά έχουμε και το γεωγραφικό πλεονέκτημα ότι είμαστε πιο κοντά σε σύγκριση με άλλες αγορές».

Ερωτηθείς για τον θεματικό τουρισμό όπως θρησκευτικός, ποδηλατικός και άλλοι, ο Υφυπουργός απάντησε ότι «είναι επίσης ένας τομέας που ενδιαφέρει πάρα πολύ και όλες αυτές οι θεματικές είναι ένα κεφάλαιο από μόνο του. Ο θρησκευτικός τουρισμός δυστυχώς έχει πληγεί κυρίως από τη μείωση των Ρώσων επισκεπτών, όμως συνεχίζουμε να το προβάλλουμε».

Αυτή τη περίοδο ανέφερε «μελετούμε και κάποια επί μέρους στοιχεία που αφορούν τον θρησκευτικό τουρισμό, ενώ ασχολούμαστε επίσης με τον συνεδριακό τουρισμό, τον αθλητικό που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ αλλά κάποιους άλλους τομείς».

Σε ερώτηση κατά πόσον έχει καλυφθεί η απώλεια τουρισμού από τη Ρωσία και την Ουκρανία, ο Κώστας Κουμής επανέλαβε ότι «συνολικά φέτος έχουμε μια αύξηση της τάξης του 32% σε σύγκριση με πέρσι, χωρίς να αναφέρομαι σ’ αυτές τις δύο αγορές. Στο τέλος του έτους ίσως διαφανεί ότι σε μεγάλο βαθμό έχει καλυφθεί η απώλεια της ρωσικής και της ουκρανικής αγοράς».

Η προσωπική μου άποψη, σημείωσε ο Υφυπουργός Τουρισμού, «είναι ότι Ρωσία και Ουκρανία είναι δύο πολύτιμες αγορές τις οποίες πάντοτε θα θέλουμε να έχουμε. Ειδικά η ρωσική είναι μια αγορά η οποία μας έδινε καλές αφίξεις τα τελευταία χρόνια και τους μήνες που είναι στην αρχή και στο τέλος της τουριστικής περιόδου, αφού ως γνωστόν οι Ρώσοι ερχόντουσαν στην Κύπρο σε καλούς αριθμούς και τον Νοέμβριο».

Επομένως, κατέληξε η ρωσική αγορά «είναι μια απώλεια και ανεξαρτήτως εάν συνολικά έχει καλυφθεί, είναι μια απώλεια».

Δειτε Επισης

Πανίκκος Βάκκου: Μετεξέλιξη του τομέα της κεφαλαιαγοράς τα επόμενα έτη, πολλά τα πλεονεκτήματα της Κύπρου
Οι οικονομικές επιπτώσεις της εισβολής και ο σημαντικός ρόλος της ΚΤΚ για την ανοικοδόμηση από τα ερείπια
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού GOLD: The 12th Invest Cyprus International Investment Awards
Bege: Ο νέος γαστρονομικός προορισμός του St Raphael Resort & Marina
«Να μην χρειαστεί να διακόψουμε την σύμβαση...»Ψάχνουν φως στο τούνελ του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς
Το σκληρό μέτρο που αποφεύγεται και πώς θα παρακολουθούνται οι μισθοί στην οικοδομική βιομηχανία
Τι προνοεί η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία-Αναμένει απαντήσεις μέχρι την Τετάρτη
Δεν πιάνουν τα αεροδρόμια της Κύπρου τα... κενά αέρος λόγω Microsoft-Πιθανές καθυστερήσεις αφίξεων
Wizz Air: Καλεί τους επιβάτες να φτάσουν στο αεροδρόμιο τρεις ώρες νωρίτερα λόγω Microsoft
Στα χέρια των κοινωνικών εταίρων η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία