Αισθητή στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου η απώλεια των Ρώσων και Ουκρανών τουριστών

Πολύ καλή χαρακτήρισε τη γενική εικόνα της πληρότητας των ξενοδοχείων και άλλων τουριστικών καταλυμάτων για τον Αύγουστο στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου, Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Αμμοχώστου.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κωνσταντίνου, «τον Αύγουστο που είναι και η υψηλότερη περίοδος σε πληρότητα, η ελεύθερη επαρχία πάει αρκετά καλά, αφού κυμαίνεται από 85% μέχρι και 95%. Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένες μικρές ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν ακόμα προβλήματα δεδομένου ότι είχαν σχεδόν πλήρη εξάρτηση από τη ρωσική αγορά». Πρόσθεσε πως «η γενική εικόνα είναι πολύ καλή τώρα τον Αύγουστο.

Ερωτηθείς κατά πόσον η πληρότητα φέτος προσεγγίζει αυτή του 2019 που θεωρείται μια πολύ καλή περίοδος, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου είπε ότι «παρ’ όλο που φέτος έχει διαφανεί πιο έντονο το θέμα των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, δεν μπορούμε να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα. Ωστόσο, από τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας, σίγουρα θα είμαστε σε καλύτερο επίπεδο από το 2022, αλλά δεν θα είμαστε σε αυτά του 2019».

Σημείωσε ακόμα ότι «στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου η τουριστική βιομηχανία έχει επηρεαστεί από την απώλεια των αγορών της Ρωσίας και Ουκρανίας, λόγω του πολέμου. Περίπου το 60%-65% των περίπου 900 χιλιάδων τουριστών από αυτές τις δύο χώρες, κατέλυε στην ελεύθερη επαρχία και είναι πιο δύσκολο να καλυφθεί αυτό το κενό».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Κωνσταντίνου απάντησε πως «η μεγαλύτερη σε αριθμούς αγορά για την περιοχή μας είναι η Αγγλική και ακολουθούν το Ισραήλ, οι Σκανδιναβικές χώρες και χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, δηλαδή Γερμανία, Ελβετία, Γαλλία, Αυστρία καθώς και άλλες αγορές από τις οποίες έχουν αυξηθεί οι κρατήσεις».

Μια από αυτές τις αγορές, συνέχισε «είναι η Πολωνία η οποία έχει καλύψει αρκετό από το ποσοστό της απώλειας της ρωσικής και ουκρανικής αγοράς. Στα θετικά της επαρχίας Αμμοχώστου είναι και το γεγονός ότι υπάρχουν επαναλαμβανόμενοι τουρίστες οι οποίοι έρχονται κάθε χρόνο και διαμένουν σε Αγία Νάπα και Πρωταρά».

Ερωτηθείς για το θέμα της έλλειψης προσωπικού σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και άλλα τουριστικά καταλύματα της περιοχής, ο κ. Κωνσταντίνου απάντησε πως «το συγκεκριμένο ζήτημα είναι τεράστιο και αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για την τουριστική βιομηχανία.

Υπάρχουν εναλλαγές από αυτό το πρόβλημα, έχει επηρεαστεί και η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν οι διάφορες επιχειρήσεις στον τουριστικό τομέα, αφού δεν μπορούμε να εκπαιδεύουμε από τη μια μέρα στην άλλη, προσωπικό που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες».

Το θέμα της έλλειψης προσωπικού, κατέληξε, «δεν αφορά μόνο την Κύπρο αλλά ολόκληρο τον κόσμο, ενώ είναι πολύ πιο έντονο για την τουριστική βιομηχανία».

Ένα άλλο πρόβλημα που υπάρχει, σημείωσε «είναι και αυτό της εποχικότητας κάτι που όλοι οι φορείς προσπαθούν να επιλύσουν, προσπαθώντας να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος τόσο προς το Χειμώνα όσο και πριν την άνοιξη.

Με τη συνεργασία του Υφυπουργείου Τουρισμού, του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων και της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Αμμοχώστου, καταβάλλονται προσπάθειες για να επιτευχθεί ο στόχος της προσέλκυσης τουριστών και τους χειμερινούς μήνες».

Αυτό όμως κατέληξε «θα πάρει κάποιο χρόνο και δεν θεωρώ ότι θα έχουμε ιδιαίτερα αυξημένους αριθμούς τουριστών τον ερχόμενο χειμώνα. Ωστόσο γίνονται πάρα πολλές προσπάθειες και είμαι αισιόδοξος ότι σιγά-σιγά θα αρχίσει να μπαίνει στην τουριστική περίοδο ο Νοέμβριος και ο Μάρτιος».

Δειτε Επισης

Στη μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών της Αυστρίας συμμετείχε η Κύπρος
Στην Πολωνία για επαφές ο Κώστας Κουμής
Στη Γενική Συνέλευση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας ο ΠΑΣΥΞΕ
Έρευνα Παν. Λευκωσίας για αερισμό των καμπινών κρουαζιερόπλοιων: Πώς ελαχιστοποιείται η εξάπλωση ιών
EasyJet: Τα πρώτα ετήσια κέρδη μετά την πανδημία
Το καλό κρασί συναντά την υψηλή γαστρονομία στο Annabelle
Η ΕΤΑΠ σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για βιώσιμο πολιτιστικό τουρισμό
Πάνε για ιστορικό υψηλό τα έσοδα από τον τουρισμό-Ίσως και να ξεπεράσουν τα €3 δισεκατομμύρια
Χριστουγεννιάτικες γεύσεις από το Bean Bar
Εγκαινιάστηκαν το Σάββατο τα χριστουγεννιάτικα χωριά της Κύπρου