Ρωσική οικονομία: Προσαρμόζεται στις επιπτώσεις των κυρώσεων και ετοιμάζεται να ανακάμψει
InBusinessNews 18:10 - 11 Αυγούστου 2023
Η ρωσική οικονομία ενδέχεται να επιστρέψει σε προ-πολέμου επίπεδα ήδη από του χρόνου, καθώς προσαρμόζεται στις επιπτώσεις των διεθνών κυρώσεων, αν και η προσπάθεια του Κρεμλίνου για περαιτέρω πολεμικές δαπάνες ενδέχεται να φέρει εμπόδια προς αυτόν τον στόχο, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Η ρωσική οικονομία εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 4,6% το β' τρίμηνο και κατά 1,5% το α' εξάμηνο, όπως δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν την Παρασκευή σε συνάντηση με αξιωματούχους.
Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού ενισχύουν τις δυσκολίες της Ρωσίας, καθώς το Κρεμλίνο προσπαθεί να προσελκύσει περισσότερους εθελοντές για να συμμετάσχουν στην εισβολή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, η οποία διανύει τον 18ο μήνα της. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια στροφή προς πιο επιλεκτικά μέτρα για την επιστράτευση ανθρώπων των οποίων η απουσία δεν θα γίνει τόσο έντονα αισθητή στον εργασιακό χώρο.
Ο Πούτιν υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα νόμο που αυξάνει την ηλικία στράτευσης στα 30 έτη από τα 27 που ήταν τον Ιανουάριο και απαγορεύει στους άνδρες να εγκαταλείψουν τη χώρα μόλις λάβουν ψηφιακώς ειδοποίηση στράτευσης. Τα μέτρα μπορεί να επιτρέψουν τη "στοχευμένη επιστράτευση" που θα ενισχύσει τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη μειώνοντας τον αντίκτυπο της έλλειψης εργατικού δυναμικού και θα επιτρέψει στην οικονομία να φτάσει σε προ-πολεμικό επίπεδο στα μέσα έως τα τέλη του 2024, αμέσως μετά τις προγραμματισμένες προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με τον οικονομολόγο του Bloomberg Αλεξάντερ Ισακόφ.
Παρόλα αυτά, "είναι απίθανο να αντιστραφεί η πτώση της ανάπτυξης μακροπρόθεσμα", είπε.
Τα στοιχεία του ΑΕΠ δείχνουν ότι η ρωσική οικονομία έχει κινηθεί ανοδικά για τέσσερα διαδοχικά τρίμηνα, έπειτα από πτώση άνω του 4% πέρυσι, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις για παρατεταμένη ύφεση λόγω των κυρώσεων. Οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες έχουν ενισχύσει τη βιομηχανική παραγωγή, ενώ η καταναλωτική ζήτηση αποκτά δυναμική εν μέσω αυξημένων δαπανών για κοινωνική στήριξη και υψηλότερων μισθών.
Παρόλα αυτά ωστόσο, το ρούβλι πλησιάζει τα 100 ανά δολάριο μετά την υποχώρησή του κατά σχεδόν 25% από την αρχή του έτους, μια πτώση που η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Ελβίρα Ναμπιούλινα απέδωσε σε μεγάλο βαθμό στην επιδείνωση των συνθηκών του εξωτερικού εμπορίου.
Ενώ οι ροές των εισαγωγών παραμένουν σταθερές, οι περιορισμοί στις ενεργειακές πωλήσεις της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του πλαφόν στο πετρέλαιο που επιβλήθηκε από τη G7, έχουν οδηγήσει σε σταθερή μείωση των εσόδων από τις εξαγωγές με αποτέλεσμα το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών να διαμορφωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.
Η ρωσική οικονομία ενδέχεται να φτάσει σε προ-πολεμικά επίπεδα στα μέσα του επόμενου έτους, δήλωσε η Ναταλία Λαβρόβα, επικεφαλής οικονομολόγος της BCS Financial Group, προβλέποντας ανάπτυξη 2% το 2023.
Σημειώνεται ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αναβάθμισε πρόσφατα την πρόβλεψή της για την ετήσια ανάπτυξη σε 1,5-2,5% για το 2023, σημειώνοντας ότι η παραγωγή στους περισσότερους κλάδους που επικεντρώνονται στην εγχώρια ζήτηση έχει φτάσει ή και έχει ξεπεράσει τα προ-πολεμικά επίπεδα. Για το 2024 βλέπει ανάπτυξη 0,5%-2,5% και για το 2025 ανάπτυξη 1%-2%.