«Αξιοποίηση δημόσιου χρήματος για τόνωση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα»

Συντριπτικά υπέρ της άποψης πως το δημόσιο χρήμα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την τόνωση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα σε επίπεδο Ε.Ε. τάσσονται οι Κύπριοι, την ίδια ώρα που τοποθετούνται ξεκάθαρα υπέρ της ενιαίας οικονομικής και νομισματικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση με κοινό νόμισμα το ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας του Ευρωβαρόμετρου «Standard Eurobarometer 99-Spring 2023», η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 31 Μαϊου μέχρι τις 20 Ιουνίου 2023 και δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούλιο, τόσο οι Κύπριοι όσο και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, στην πλειοψηφία τους, θεωρούν ότι η Ε.Ε. διαθέτει επαρκή ισχύ και εργαλεία για να υπερασπιστεί τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρώπης παγκοσμίως.

Την ίδια ώρα, πλειοψηφική είναι η αντίληψη που καταγράφεται πως η Ε.Ε. θα πρέπει να οικοδομήσει εταιρικές σχέσεις και με χώρες εκτός της Ε.Ε. για επενδύσεις σε βιώσιμες υποδομές, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η άποψη των Κυπρίων σε σχέση με τη φορολόγηση των εταιρειών τεχνολογίας στην Ε.Ε.

Για την έρευνα, πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις διά ζώσης σε συνολικά 26,425 Ευρωπαίους από τα 27 κράτη μέλη. Αναφορικά με την Κύπρο, το δείγμα του πληθυσμού ισούται με 504 συνεντευξιαζόμενους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Αναλυτικότερα, το 79% των Κυπρίων τάσσεται υπέρ μιας ενιαίας οικονομικής και νομισματικής πολιτικής στην Ε.Ε. με ενιαίο νόμισμα το ευρώ, το 15% είναι εναντίον και το 8% δεν γνωρίζουν.

Πολύ κοντά είναι και οι απόψεις των Ευρωπαίων στο σύνολό τους (μέσος όρος των 27 κρατών μελών), καθώς το 71% είναι υπέρ της ενιαίας οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, το 23% εναντίον και το 6% δεν γνωρίζουν.

1

Επιπρόσθετα, το 93% των Κυπρίων συμφωνούν στη δήλωση ότι «Θα πρέπει να υπάρχει δίκαιη φορολόγηση των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας στην Ε.Ε.», το 3% διαφωνούν και το υπόλοιπο 4% δεν γνωρίζουν.

Το 82% συμφωνεί στο ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να οικοδομήσει εταιρικές σχέσεις με χώρες εκτός της Ε.Ε. για επενδύσεις σε βιώσιμες υποδομές, συνδέοντας έτσι ανθρώπους και με άλλες χώρες του κόσμου, το 13% δείχνει να διαφωνεί και το 5% να μην γνωρίζει.

Παράλληλα, το 69% των Κυπρίων πιστεύει ότι η Ε.Ε. διαθέτει επαρκή ισχύ και εργαλεία για να υπερασπιστεί τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρώπης παγκοσμίως, ενώ το 24% διαφωνεί και το 7% δεν γνωρίζει.

Σημαντικό εύρημα της έρευνας, είναι ότι το 71% των Κυπρίων συμφωνεί στη δήλωση πως «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας τόπος σταθερότητας σε ένα κόσμο με αναταραχές». Το 26% διαφωνεί με την συγκεκριμένη δήλωση, ενώ το 3% έδωσαν την απάντηση «δεν γνωρίζω».

Επίσης, το 79% θεωρεί πως το δημόσιο χρήμα θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την τόνωση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα σε επίπεδο Ε.Ε., το 15% διαφωνεί και το υπόλοιπο 6% δεν γνωρίζει.

2

Δειτε Επισης

Αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για μεγαλύτερη ευελιξία-Οι νέοι κανόνες
Νίκος Χριστοδουλίδης: Σε αναπτυξιακή τροχιά με ακόμη πιο θετικές προοπτικές για το μέλλον η οικονομία της Κύπρου
Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης