Τι σημαίνει για την Κύπρο η αναστολή της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας από Ρωσία

Ανεπαίσθητες για την οικονομία και το «επιχειρείν» στην Κύπρο αναμένονται οι συνέπειες της απόφασης της Ρωσίας να αναστείλει την ισχύ της συμφωνίας που υπέγραψε με την Κυπριακή Δημοκρατία το 1998 για αποφυγή διπλής φορολογίας αναφορικά με τους φόρους επί του εισοδήματος και επί του κεφαλαίου.

Υπενθυμίζεται ότι με προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε την Τρίτη ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, η Μόσχα αναστέλλει διατάξεις των συμφωνιών για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης με τις ΗΠΑ, τις χώρες της Ε.Ε. -μεταξύ των οποίων και η Κύπρος- καθώς και άλλα χαρακτηριζόμενα «μη φιλικά κράτη».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την Κύπρο, το προεδρικό διάταγμα αναφέρει ότι αναστέλλεται η ισχύς των άρθρων 5-22, 24, 27 και 29 της Συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας ως προς τους φόρους για εισοδήματα και κεφάλαια, η οποία είχε συναφθεί αρχικώς στις 5 Δεκεμβρίου του 1998 και τέθηκε σε ισχύ στις 17/08/1999.

Σημειώνεται πως επί της αρχικής συμφωνίας επήλθαν στην πορεία του χρόνου διά σχετικών πρωτοκόλλων που υπογράφηκαν τροποποιήσεις, με το πρώτο τροποποιητικό πρωτόκολλο να υπογράφεται στις 07/10/2010 και να τίθεται σε ισχύ στις 02/04/2012 και το πρόσθετο τροποποιητικό πρωτόκολλο να υπογράφεται στις 08/09/2020 και να τίθεται σε ισχύ στις 15/01/2021.

Επί της ουσίας, η συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας μειώνει σημαντικά την φορολογική επιβάρυνση ανάμεσα στις επιχειρηματικές δραστηριότητες των δύο χωρών. Για παράδειγμα, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία Κύπρου-Ρωσίας, ο φόρος στους τόκους καταβάλλεται με συντελεστή 15%, αντί 20%, ενώ στα δικαιώματα(royalties) με μηδενικό επιτόκιο, αντί 20%. Τα μερίσματα, βάσει της υφιστάμενης συμφωνίας παραμένουν από 15% στο ίδιο ποσοστό.

Με την αναστολή της ισχύς της συμφωνίας από μέρους της Ρωσίας, συνεπάγεται ότι η Μόσχα θα εφαρμόζει τα ποσοστά παρακράτησης, τα οποία προβλέπονται από τη δική της νομοθεσία.

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο διοικητικός σύμβουλος και επικεφαλής διεθνών φορολογικών υπηρεσιών στην KPMG Κύπρου, Κώστας Μαρκίδης, χαρακτήρισε αρχικά ως εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι πρόκειται για αναστολή και όχι ακύρωση της συμφωνίας, όπως και το γεγονός ότι πρόκειται για μονομερή αναστολή εκ μέρους της Ρωσίας.

«Η αναστολή είναι μονομερής εκ μέρους της Ρωσίας, η Κύπρος συνεχίζει να εφαρμόζει την συμφωνία. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αναστολή δεν σημαίνει ακύρωση. Δηλαδή, με την επάνοδο στις προ του πολέμου στην Ουκρανία σχέσεις Κύπρου- Ρωσίας, δεν θα πάμε ξανά σε διαπραγματεύσεις από την αρχή, αλλά θα ληφθεί μια απόφαση που θα θέτει τη συμφωνία σε ισχύ», υπέδειξε σχετικά.

Όπως εξήγησε ο κ. Μαρκίδης, πρακτικά αυτό που σημαίνει για την Κύπρο είναι ότι όσες εταιρείες λαμβάνουν πληρωμές από τη Ρωσία, θα έχουν την αυξημένη παρακράτηση του 20% αντί 15% όσον αφορά τους τόκους, και 20% αντί 0 όσον αφορά τα δικαιώματα(royalties), ενώ σχετικά με τα μερίσματα δεν θα αλλάξει κάτι.

Τα αυξημένα αυτά ποσοστά φορολογίας που πλέον θα εφαρμοστούν θα καταλήγουν στα κρατικά ταμεία της Ρωσίας.

Ταυτόχρονα ωστόσο, όπως είπε, θα δημιουργηθεί μεγάλη καθυστέρηση και επιπλέον γραφειοκρατία στις συναλλαγές, κάτι που θα ισχύει βεβαίως για όλες τις χώρες που θεωρούνται μη φιλικές προς τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον Κώστα Μαρκίδη, το συγκεκριμένο μέτρο της Μόσχας δεν επηρεάζει αρνητικά την Κύπρο, ούτε την ανταγωνιστικότητά της ως επιχειρηματικό κέντρο, αφού ούτως ή άλλως, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι πράξεις με τη Ρωσία μειώθηκαν στο ελάχιστο.

Παράλληλα, είναι κάτι που αφορά όλες τις χώρες εντός της Ευρώπης που συναλλάσσονται με τη Ρωσία, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν την ίδια αναστολή, όπως αυτή που έχει η Κύπρος.

«Άρα, δεν επηρεάζεται ούτε η ανταγωνιστικότητα ούτε η οικονομία, καθώς είναι κάτι που ισχύει για όλες τις χώρες, όχι μόνο για την Κύπρο», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Με μικρή άνοδο έκλεισε το ΧΑΚ
Υπ. Εργασίας: Σημαντικά οφέλη για την αγορά εργασίας από τη συμμετοχή στην Ε.Ε.
Στο διεθνές επενδυτικό συνέδριο Investopia Europe ο Γιώργος Παπαναστασίου
Ανάπτυξη στο 2,9%, πληθωρισμός στο 2,5%-Οι νέες προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών για το 2024
Το λειτουργικό περιβάλλον τεσσάρων εισηγμένων βιομηχανιών της Κύπρου-Κερδοφόρες εν μέσω προκλήσεων
Με κέρδη 1,92% έκλεισε το ΧΑΚ
Κ. Χατζηδάκης: Ελλάδα και Κύπρος έχουν ξεπεράσει την κρίση-Δέσμευση για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα
Οπισθοχώρησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Κύπρος...Έπεσε έξι θέσεις στην ψηφιακή ανταγωνιστικότητα το 2023
Μελέτη του ΚΟΕ επιβεβαιώνει τους κινδύνους από την ΑΤΑ- Πιθανόν να επιδεινώσει τις πληθωριστικές τάσεις
Σημαντική μείωση της ανεργίας σε ετήσια βάση τον Απρίλιο-Υποχώρησε στα 9.343 πρόσωπα