Χρ. Χριστοδούλου: Δεν αποκλειεί εξαγορές και επέκταση στον κλάδο ζωής η Trust

«Δεδομένου ότι η ασφαλιστική αγορά προσφέρεται για εξαγορές, μια τέτοια κίνηση δεν αποκλείεται, όπως δεν αποκλείεται και η επέκταση της Trust στον κλάδο ζωής», δηλώνει ο CEO της Trust International Insurance Company (Cyprus) Ltd, Χρίστος Χριστοδούλου.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, ο κ. Χριστοδούλου σκιαγραφεί την σημερινή εικόνα στον ασφαλιστικό τομέα και σκιαγραφεί το στίγμα της στρατηγικής βάσει της οποίας κινείται η Trust.

Σε σχέση με τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών και τις πληθωριστικές πιέσεις που δέχονται οι οικονομίες ανά το παγκόσμιο, ο CEO της Trust υποδεικνύει ότι οι ασφαλιστικές θα πρέπει να προσαρμοστούν, ώστε να αντέξουν μακροπρόθεσμα και συνεπώς.

«Ο μόνος τρόπος να τύχει διαχείρισης αυτή η τάση είναι αναπόφευκτα η αύξηση ασφαλίστρων, πρακτική που υιοθετείται από τον κλάδο, αφού σιγά-σιγά όλοι προχωρούν σε τιμολογιακές αναθεωρήσεις», σημειώνει.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η ασφαλιστική βιομηχανία και ιδιαίτερα ο γενικός κλάδος, πέραν από την εφαρμογή πρόσθετων ελέγχων, δεν επηρεάστηκε από τις κυρώσεις.

«Ίσως κάποιους κραδασμούς να χρειάστηκε ν΄ απορροφήσει ο κλάδος ζωής χωρίς όμως να επηρεάζεται σε βαθμό που να υπέστη σημαντικές επιπτώσεις», διευκρινίζει.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, τα δεδομένα για το πρώτο τρίμηνο του 2023 αποδεικνύουν ότι η ασφαλιστική βιομηχανία όχι απλά δεν δέχθηκε πλήγμα από τις προκλήσεις, αλλά παραμένει σε ανοδική αναπτυξιακή τροχιά.

Πώς σκιαγραφείτε γενικά την σημερινή εικόνα στον ασφαλιστικό τομέα; Ποια τα προβλήματα και ποιες οι προκλήσεις;

Όπως και σε κάθε άλλο τομέα, έτσι και στην ασφαλιστική βιομηχανία, το πεδίο βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη και αλλαγή. Αυτό εξάλλου είναι και το πιο χαρακτηριστικό του επιχειρηματικού τομέα γενικότερα.

Η ψηφιοποίηση έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και διανύουμε ήδη την εποχή των αυξημένων κανονιστικών και ρυθμιστικών ελέγχων.

Η ικανότητα μιας εταιρείας ν’ ανταπεξέλθει στο νέο πλαίσιο, και να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της ψηφιακής μεταρρύθμισης θα καθορίσει και το μέλλον της, αφού θα πρέπει να μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε 24ωρη βάση και με την ευκολία που επιζητεί ο πελάτης.

Παράλληλα, είναι σαφές ότι τ΄ αυξημένα κόστη στις αποζημιώσεις που πηγάζουν από τον πληθωρισμό, την υπερβολή στις απαιτήσεις, και τις επιδικάσεις των δικαστηρίων στις περιπτώσεις τραυματισμών , αναπόφευκτα οδηγούν τ’ ασφάλιστρα προς τα πάνω.

Γι' αυτό και η ορθή τιμολόγηση που θα επιτρέπει να συνεχίσει η γρήγορη πληρωμή των αποζημιώσεων, σε συνδυασμό με την προϊοντική υπεροχή και την άριστη εξυπηρέτηση, αποτελούν τους τρεις πυλώνες που θα στηρίξουν την επιτυχία των ασφαλιστικών εταιρειών στην Κύπρο.

Πάντως, τα δεδομένα για το πρώτο τρίμηνο του 2023, αποδεικνύουν ότι η ασφαλιστική βιομηχανία όχι απλά δεν δέχθηκε πλήγμα από τις προκλήσεις αλλά παραμένει σε ανοδική αναπτυξιακή τροχιά.

Συγκεκριμένα, η δυναμική του κλάδου, επιβεβαιώνεται από τ’ αποτελέσματα της αγοράς για το 1ο τρίμηνο του ’23 όπου όλοι οι δείκτες ήταν θετικοί, με 11.3% αύξηση στ’ ασφάλιστρα ζωής, και 12,4% στ’ ασφάλιστρα γενικού κλάδου.

Αναπόφευκτη η αύξηση ασφαλίστρων

Πώς έχουν επηρεάσει την επιχείρησή σας αλλά και γενικότερα τον τομέα οι τάσεις και τα γεγονότα των τελευταίων μηνών; Όπως άνοδος πρώτων υλών, ενέργειας και επιτοκίων…

Σε κάθε οικονομική κρίση, παρατηρείται μια αύξηση στις υποβληθείσες απαιτήσεις. Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως μια συναισθηματική αντίδραση του κόσμου, σε μια προσπάθεια για εξασφάλιση περισσότερων οικονομικών πόρων. Συνήθως τέτοιες αντιδράσεις είναι διαχειρίσιμες και δεν δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Πέραν αυτού όμως, οι αυξήσεις των τιμών σε ανταλλακτικά αυτοκινήτων και πρώτες ύλες στην οικοδομική βιομηχανία, επηρεάζουν το κόστος των απαιτήσεων. Εφόσον, όλα ακριβαίνουν, μια ασφαλιστική εταιρεία θα πρέπει να προσαρμοστεί για ν’ αντέξει μακροπρόθεσμα. Ο μόνος τρόπος να τύχει διαχείρισης αυτή η τάση είναι αναπόφευκτα η αύξηση ασφαλίστρων, πρακτική που υιοθετείται από τον κλάδο, αφού σιγά-σιγά όλοι προχωρούν σε τιμολογιακές αναθεωρήσεις.

Σε ότι αφορά στην αύξηση των επιτοκίων, μπορεί μια εταιρεία όπως η TRUST που δεν έχει δανεισμό να μην επηρεάζεται άμεσα ωστόσο, έμμεσα όλο το επιχειρείν έχει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό αισθανθεί τους κραδασμούς.

«Προϊόν-εξυπηρέτηση-τεχνολογία»

Ποιο είναι το στίγμα της στρατηγικής βάσει της οποίας η δική σας εταιρεία κινείται;

Η στρατηγική της Trust πάντα βασίζεται στο ότι ο πελάτης επιζητά ποιότητα στην καλύτερη τιμή, και αυτό είναι δεσμευμένη να του παρέχει. «Ποιότητα» είναι ευρεία έννοια και περιλαμβάνει πολλές πτυχές. Για παράδειγμα την ολόπλευρη κάλυψη, την εξειδικευμένη κάλυψη, την επαγγελματική ανάλυση αναγκών για να διαπιστωθούν οι αναγκαίες καλύψεις και το ορθό ασφάλιστρο.

Έχοντας ως βασική και διαχρονική αξία την πελατοκεντρικότητα, η στρατηγική της Trust ήταν και παραμένει βασισμένη στο τρίπτυχο «προϊόν – εξυπηρέτηση – τεχνολογία».

Η προϊοντική υπεροχή έγκειται στις καλύψεις τόσο σ’ επίπεδο ποσότητας όσο και σε ποιότητας με την έννοια του ν’ απαντούν σε σύγχρονες ασφαλιστικές ανάγκες. Σε ότι αφορά στην τεχνολογία, αυτή πρέπει ν΄ αντιμετωπίζεται και ν΄ αξιοποιείται ως εργαλείο το οποίο να διευκολύνει στο μέγιστο δυνατό βαθμό και τον πελάτη και τον συνεργάτη να εξασφαλίζει αυτό που χρειάζεται όποτε το χρειάζεται, όπου και αν βρίσκεται.

Η δε εξυπηρέτηση επιβάλλεται να είναι πάντα σε υψηλά επίπεδα σε κάθε σημείο επαφής. Αρχικά διασφαλίζοντας την ολόπλευρη ασφάλιση του πελάτη, με την ορθή διαχείριση των απαιτήσεων, αλλά και στη συνέπεια πληρωμών.

Γι’ αυτό και η εταιρεία μας, σ’ αυτό το πλαίσιο εμπλουτίζει συνεχώς, και θα συνεχίσει να εμπλουτίζει την γκάμα προϊόντων της με νέες καλύψεις και προϊόντα, όπως για παράδειγμα το Cyber Risk Insurance που εισαγάγαμε πρόσφατα στην αγορά.

Ταυτόχρονα επενδύει στην ψηφιοποίηση υπηρεσιών και επικοινωνιών ώστε ν’ αρθεί στο ύψος των απαιτήσεων των πελατών και των συνεργατών της, διασφαλίζοντας παρουσία και εξυπηρέτηση σε 24ωρη βάση, εκεί και όπου το χρειάζονται για τη βέλτιστη δυνατή εξυπηρέτηση τους.

Όσον αφορά το λανσάρισμα νέων προϊόντων, η εταιρεία στρέφεται και στην ανάπτυξη και προσφορά micro-insurance και time-insurance.

Επέκταση στον κλάδο ζωής

Τι να περιμένουμε από την εταιρεία σας το αμέσως προσεχές διάστημα όσον αφορά τον αναπτυξιακό της σχεδιασμό;

Η Trust αναπτύχθηκε σημαντικά σημειώνοντας πρωτοφανή για τα κυπριακά δεδομένα τζίρο εργασιών, μ΄ ένα ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο γεγονός που αποδεικνύει τη διαχρονική εμπιστοσύνη του κόσμου προς την εταιρεία.

Αυτό όμως δεν μας εφησυχάζει. Τουναντίον, μας πεισμώνει και μας δεσμεύει να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την ποιότητα των υπηρεσιών μας, αλλά και ν΄ αναβαθμίζουμε την ποιότητα του χαρτοφυλακίου μας, μεγαλώνοντας και μεγεθύνοντας το αποτύπωμά μας στην κοινωνία και την αγορά.

Δεδομένου ότι η ασφαλιστική αγορά προσφέρεται για εξαγορές, μια τέτοια κίνηση δεν αποκλείεται, όπως δεν αποκλείεται και η επέκταση της Trust στον κλάδο ζωής.

Δεν επηρεάστηκε ο κλάδος από τις κυρώσεις

Πώς οι κυρώσεις επηρεάζουν τον κλάδο που δραστηριοποιείστε; Θα μπορούσε η Κύπρος να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις;

Οι κυρώσεις σίγουρα επηρεάζουν την κυπριακή οικονομία. Ταυτόχρονα όμως παρουσιάστηκαν νέες ευκαιρίες οι οποίες έτυχαν άμεσης αξιοποίησης. Γι’ αυτό και ως χώρα διατηρούνε θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Η ασφαλιστική βιομηχανία και ιδιαίτερα ο γενικός κλάδος, πέραν από την εφαρμογή πρόσθετων ελέγχων, δεν επηρεάστηκε από τις κυρώσεις. Ίσως κάποιους κραδασμούς να χρειάστηκε ν΄ απορροφήσει ο κλάδος ζωής χωρίς όμως να επηρεάζεται σε βαθμό που να υπέστη σημαντικές επιπτώσεις.

Οφείλουμε ν’ αναγνωρίσουμε ότι το μέγεθος της Κύπρου αλλά και η επιχειρηματικότητα των Κυπρίων σε συνδυασμό με τη βοήθεια τόσο της νομοθετικής όσο και της εκτελεστικής εξουσίας, συμβάλλουν ουσιαστικά στην ευελιξία και την προσαρμοστικότητα του επιχειρηματικού τομέα του τόπου με τέτοια ταχύτητα ώστε να ελαχιστοποιούνται οι συνέπειες οικονομικών κρίσεων.

Δειτε Επισης

Έρχεται το 1ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για την Αναδοχή στην Κύπρο
Σύνδεσμος Ρευματοπαθών Κύπρου: Συνέδριο «Αυτοδιαχείριση Ρευματικών Παθήσεων - Συναπόφαση Ιατρού-Ασθενή»
Το μέλλον των κυπριακών νομικών εταιρειών και παρόχων υπηρεσιών
Cisco Experience: Οι υπηρεσίες cloud και το Customer Engagement
Η Υφ. Ναυτιλίας στο Λονδίνο-Στόχος η προώθηση της Κύπρου στο Ην. Βασίλειο ως ανεπτυγμένο ναυτιλιακό κέντρο
Βιώσιμη Υγεία: Η αναγκαιότητα του ESG στη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη
Προχωρά το rebranding της Κύπρου-Οι ενέργειες που θα γίνουν, οι τομείς και οι χώρες εστίασης
Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος: 79ο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Προγραμματισμού Κολεγίων
Στην ΟΕΒ ο Σύνδεσμος Απεικονιστικών Κέντρων Ιατρικής
Σημαντικές επαφές Invest Cyprus σε εμβληματικό επενδυτικό συνέδριο στο Άμπου Ντάμπι