Δώρος Δωροθέου: Στόχος να καθιερωθούμε ως μία ποιοτική επιλογή τραπεζικών υπηρεσιών

«Στόχος μας είναι να αποτελέσουμε μία ελκυστική τραπεζική επιλογή για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες που λειτουργούν στην Κύπρο και να καθιερωθούμε στη συνείδηση των πελατών ως μία ποιοτική επιλογή τραπεζικών υπηρεσιών», τονίζει, σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, ο επικεφαλής λιανικής τραπεζικής και ασφαλειών της Astrobank, Δώρος Δωροθέου.

Υπέδειξε ακόμη πως αν και διανύουμε μια δύσκολη περίοδο, ο τομέας των ακινήτων εξακολουθεί να προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες και πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους εν δυνάμει επενδυτές, ο κ. Δωροθέου εξηγεί πως γι’ αυτό ακριβώς το λόγο στην AstroBank επιλέξαν συνειδητά, όπως εξυγιάνουν το χαρτοφυλάκιό τους οργανικά.

«Η μείωση του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων με αυτό τον τρόπο, αποδίδει καρπούς», υπογραμμίζει, σημειώνοντας συναφώς ότι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων περιορίστηκε κάτω από το 17% του χαρτοφυλακίου της τράπεζας στο πρώτο εξάμηνο του 2023, σε σχέση με 30% που ήταν στο τέλος του 2020.

«Στόχος μας», επισημαίνει, «παραμένει η υποχώρηση του δείκτη σε μονοψήφιο ποσοστό σύμφωνα και με τις εποπτικές απαιτήσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Δωροθέου, λόγω της αύξησης του κατασκευαστικού κόστους και της αύξησης των επιτοκίων, παρατηρείται πτωτική τάση στη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, ωστόσο η ζήτηση για ακίνητα εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα.

Αυτό, όπως εξηγεί, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι μεγάλος αριθμός αγοραστών έχουν ήδη τα κεφάλαια που χρειάζονται οπότε δεν επιλέγουν τη χρηματοδότηση μέσω δανείου, ενώ επιπρόσθετα, μια μερίδα από αυτούς τους αγοραστές προέρχονται από το εξωτερικό και θεωρούν τις τιμές των ακινήτων στην Κύπρο ως ευκαιρία, συγκριτικά με τις πολύ υψηλότερες τιμές στην πατρίδα τους.

Η επιτοκιακή πολιτική

Η τράπεζα προχώρησε σε δύο πολύ σημαντικές αποφάσεις αναφορικά με την επιτοκιακή πολιτική της. Τι αφορούν ακριβώς;

Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πελάτες μας από τις πιέσεις του πληθωρισμού με συνεπακόλουθο τις αυξήσεις των επιτοκίων, και ανταποκρινόμενη στις εκκλήσεις του υπουργού οικονομικών, η AstroBank προχώρησε σε πρόγραμμα επιβράβευσης των ευάλωτων δανειοληπτών με ενήμερες οφειλές στεγαστικών δανείων.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα αφορά Στεγαστικά Δάνεια Πρώτης Κατοικίας, η αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τις €350,000 και τα οποία είναι συνδεδεμένα είτε με το Βασικό Επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είτε το Euribor.

Το πρόγραμμα έχει εξάμηνη ισχύ, καθώς θα διαρκέσει από την πρώτη Ιουνίου μέχρι και το τέλος του χρόνου και προβλέπει το «πάγωμα» του βασικού επιτοκίου στο 2.75%, μειώνοντας το κόστος εξυπηρέτησης δανεισμού για τους ενήμερους δανειολήπτες.

Το «πάγωμα» αφορά τόσο τα υφιστάμενα δάνεια όσο και αυτά που θα εκταμιευτούν κατά τη διάρκεια ισχύος του προγράμματος. Στόχος μας είναι να είμαστε κοντά στην κοινωνία και στις ανάγκες της, προσμετρώντας το γεγονός ότι μια ομάδα του πληθυσμού υπέφερε από το αυξημένο κόστος ενέργειας και την αύξηση των τιμών βασικών αγαθών συχνά χωρίς αντισταθμίσματα από αύξηση μισθών λόγω ΑΤΑ ή προσαυξήσεων.

Παράλληλα προχωρήσαμε με την αύξηση των καταθετικών επιτοκίων από το πρώτο ευρώ κατάθεσης εξαγγέλλοντας και ένα νέο προϊόν προθεσμιακής κατάθεσης 18 μηνών με ετήσιο επιτόκιο 1.5%. Συγκεκριμένα, για προθεσμιακές καταθέσεις, προσφέρουμε επιτόκιο 0.25% για 3μηνη, 0.50% για 6μηνη και 1.20% για 12μηνη, ανεξαρτήτως ποσού κατάθεσης, με τον πελάτη να λαμβάνει τους τόκους στη λήξη της κατάθεσης, ενώ υπάρχει η επιλογή αυτόματης ανανέωσης.

Η ζήτηση για τα στεγαστικά δάνεια

Ο κατασκευαστικός τομέας και τα ακίνητα, καταγράφουν συνεχώς αυξήσεις. Πώς έχει επηρεαστεί η ζήτηση για τα στεγαστικά δάνεια;

Λόγω της αύξησης του κατασκευαστικού κόστους και της αύξησης των επιτοκίων, παρατηρείται πτωτική τάση στη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, ωστόσο η ζήτηση για ακίνητα εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι μεγάλος αριθμός αγοραστών έχουν ήδη τα κεφάλαια που χρειάζονται οπότε δεν επιλέγουν τη χρηματοδότηση μέσω δανείου.

Επιπρόσθετα, μια μερίδα από αυτούς τους αγοραστές προέρχονται από το εξωτερικό και θεωρούν τις τιμές των ακινήτων στην Κύπρο ως ευκαιρία, συγκριτικά με τις πολύ υψηλότερες τιμές στην πατρίδα τους.

Σε ό,τι αφορά την εγχώρια ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, αυτή εμφανίζεται μειωμένη λόγω του αυξημένου κατασκευαστικού κόστους και των επιτοκίων που επιτείνουν την αβεβαιότητα σε σχέση με το ύψος της δόσης και την ικανότητά τους να εξυπηρετούν το δάνειό τους.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η συνολική αξία των ακινήτων που πωλήθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 έφτασε τα €3.2 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που συνιστά αύξηση κατά €700 εκατομμύρια σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, αντανακλώντας την ανοδική πορεία του τομέα ακινήτων.

Τι ζητάνε οι πελάτες των τραπεζών

Τι είναι αυτό που ζητάνε οι πελάτες της AstroBank όσον αφορά τα στεγαστικά δάνεια;

Πιστεύω ότι αυτό που επιζητούν σήμερα οι πελάτες της AstroΒank αλλά και των υπόλοιπων τραπεζών είναι αποτελεσματική εξυπηρέτηση, ελκυστική τιμολόγηση, ταχύτητα, κατανόηση, επικοινωνία και ευελιξία. Την ίδια ώρα όμως χρειάζονται ένα οργανισμό που θα τους ακούσει, θα κατανοήσει τις ανάγκες τους και θα βρει τις κατάλληλες λύσεις.

Η διαπροσωπική σχέση με τον πελάτη, είτε θέλει να αγοράσει, να κτίσει ή να ανακαινίσει το σπίτι του είναι μείζονος σημασίας, γιατί διαπιστώνουμε ότι ο μέσος σύγχρονος καταναλωτής εξακολουθεί να θέλει μια τράπεζα που θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση των αναγκών του, θα σταθεί δίπλα του και θα του προσφέρει ποιοτική προσωπική εξυπηρέτηση.

Είναι δεδομένη η απαίτηση των καταναλωτών για τεχνολογική αναβάθμιση των οργανισμών και των επιχειρήσεων, ωστόσο η διαπροσωπική επαφή πάντα θα έχει τη δική της αξία. Ως εκ τούτου, συνεχής μας στόχος παραμένει η αναβάθμιση της ποιοτικής εξυπηρέτησης και η απλοποίηση των διαδικασιών μας προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις

Σε σχέση με τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, πώς το διαχειρίζεστε αυτή τη δύσκολη περίοδο, έχοντας υπόψη το ρόλο των τραπεζών στον τομέα των ακινήτων;

Μέρος της αποστολής των τραπεζών είναι να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας μέσω της χρηματοδότησης των πελατών τους για τη δημιουργία και την επέκταση των επιχειρήσεων τους, για την αγορά κύριας ή εξοχικής κατοικίας ή για την αγορά ακίνητης περιουσίας για επενδυτικούς σκοπούς.

Η προσπάθειά μας ως AstroBank είναι να βρισκόμαστε δίπλα στους πελάτες μας παρέχοντας συμβουλές, καθοδήγηση και ποιοτικές υπηρεσίες και προϊόντα που να ικανοποιούν τις εξελισσόμενες ανάγκες τους.

Για τους πελάτες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των δανείων τους, πρώτιστο μέλημά μας είναι η εξεύρεση λύσεων, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές μας στην κατάληξη σε κοινά αποδεκτές λύσεις. Στοχεύουμε στις έγκαιρες και υγιείς αναδιαρθρώσεις και μόνο όταν αυτές δεν είναι εφικτές προχωρούμε σε διακανονισμό με ανάκτηση ακινήτου και ακολούθως στην πώλησή του.

Αν και διανύουμε μια δύσκολη περίοδο, εντούτοις ο τομέας των ακινήτων εξακολουθεί να προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες και πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους εν δυνάμει επενδυτές, αποδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του. Για αυτό ακριβώς το λόγο στην AstroBank επιλέξαμε συνειδητά, όπως εξυγιάνουμε το χαρτοφυλάκιό μας οργανικά.

Η μείωση του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων με αυτό τον τρόπο, αποδίδει καρπούς, κάτι που πιστοποιούν οι αριθμοί. Ενδεικτικά, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων περιορίστηκε κάτω από το 17% του χαρτοφυλακίου μας στο πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σχέση με 30% που ήταν στο τέλος του 2020.

Στόχος μας παραμένει η υποχώρηση του δείκτη σε μονοψήφιο ποσοστό σύμφωνα και με τις εποπτικές απαιτήσεις.

Το «Στεγαστικό Overdraft»

Μιλήστε μας λίγο και για το «Στεγαστικό Overdraft» και πώς αυτό διαφοροποιεί την παροχή στεγαστικού δανείου, δεδομένου των αυξήσεων στον τομέα των ακινήτων…

Η AstroBank προσφέρει μία γκάμα στεγαστικών δανείων με ανταγωνιστικά επιτόκια και ευέλικτους όρους αποπληρωμής. Οι στεγαστικές μας λύσεις προσφέρονται σε μορφή στεγαστικού δανείου ή Στεγαστικού Overdraft.

Είμαστε η μοναδική τράπεζα που προσφέρει το «Στεγαστικό Overdraft», το οποίο αφορά σε μία έξυπνη και πρωτότυπη δανειοδοτική λύση, που συνδυάζει τα χαρακτηριστικά των στεγαστικών μας δανείων με τα οφέλη και την ευελιξία ενός τρεχούμενου λογαριασμού με όριο.

Το συγκεκριμένο προϊόν επιτρέπει να γίνονται καταθέσεις ανά πάσα στιγμή, για ποσά πέραν της μηνιαίας δόσης και χωρίς οποιαδήποτε επιβάρυνση για πρόωρη αποπληρωμή. Ως εκ τούτου, το εν λόγω προϊόν επιτρέπει σε όσους το επιλέξουν και έχουν την οικονομική δυνατότητα ή έχουν πλεονάζουσα ρευστότητα, να μειώνουν το χρεωστικό τους υπόλοιπο και κατ’ επέκταση τους τόκους που θα χρεωθούν, χωρίς ταυτόχρονα να δεσμεύουν τα επιπλέον χρήματα που έχουν καταθέσει.

Δηλαδή, παρέχεται η δυνατότητα, ανά πάσα στιγμή, να χρησιμοποιηθούν τα επιπλέον κεφάλαια, που κατατέθηκαν κατά διαστήματα, πάντα εντός του εκάστοτε διαθέσιμου ορίου του τρεχούμενου λογαριασμού.

Η πιστωτική κάρτα Miles & More

Πέραν των προϊόντων και σχεδίων που έχετε ήδη αναφέρει, επεξεργάζεστε κάτι καινούριο;

Μέσα στο ανταγωνιστικό περιβάλλον στο οποίο καλούμαστε να λειτουργήσουμε, δεν έχουμε την πολυτέλεια εφησυχασμού. Στην AstroBank επεξεργαζόμαστε διαρκώς νέα προϊόντα, υπηρεσίες και σχέδια με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση και την ικανοποίηση των αναγκών των πελατών μας.

Μετά από τη σειρά πράσινων δανείων EcoLogic που αναπτύξαμε, πρόσφατα, προχωρήσαμε στη δημιουργία ενός νέου σχεδίου το οποίο συνδυάζει προθεσμιακές καταθέσεις με τη παροχή πιστωτικής κάρτας Miles & More.

Συγκεκριμένα, με οποιαδήποτε προθεσμιακή κατάθεση €20,000 και άνω, πέραν των ελκυστικών επιτοκίων που προσφέρονται, δίνεται στον πελάτη η επιλογή να αποκτήσει πιστωτική κάρτα Miles & More, με όριο μέχρι το 1/3 της κατάθεσής του, με μηδενική συνδρομή για τον πρώτο χρόνο και 15,000 welcome miles δώρο.

Το όριο θα εξασφαλίζεται από την ίδια την κατάθεση ενώ τα δωρεάν μίλια μπορούν να εξαργυρωθούν σε ταξιδιωτικά εισιτήρια και σε μια σειρά από ξενοδοχεία και ενοικιάσεις αυτοκινήτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα frequent-flyer της Miles & More της Lufthansa Group.

Νέο eBanking, mobile app και νέα προϊόντα καρτών

Ποιοι οι μελλοντικοί στόχοι της τράπεζας και ποια τα πιο άμεσα σχέδια του Τμήματος που ηγείστε;

Στόχος μας είναι να αποτελέσουμε μία ελκυστική τραπεζική επιλογή για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες που λειτουργούν στην Κύπρο και να καθιερωθούμε στη συνείδηση των πελατών ως μία ποιοτική επιλογή τραπεζικών υπηρεσιών. Εντός των επόμενων λίγων μηνών, η AstroBank θα έχει νέο eBanking και mobile app και νέα προϊόντα καρτών.

Παράλληλα με τα ηλεκτρονικά κανάλια παραμένει πολύ σημαντική η ποιοτική διαπροσωπική παροχή υπηρεσιών και θέλουμε να είμαστε η τράπεζα στην οποία «μπορείς να μιλήσεις με κάποιον» όταν χρειαστείς για να προχωρήσεις έγκαιρα τις δουλειές σου.

Την ίδια ώρα, παραμένουμε προσηλωμένοι στη διαδικασία ευθυγράμμισης μας με τα κριτήρια ESG, που αφορούν το Περιβάλλον, την Κοινωνία, και την Εταιρική Διακυβέρνηση, τους τρεις βασικούς πυλώνες βιώσιμης ανάπτυξης, θέλοντας να συμβάλουμε ουσιαστικά στην ανάπτυξη της χώρας και της οικονομίας της.

Η μετάβαση στην πράσινη οικονομία είναι κεντρική στον προγραμματισμό μας ως συνειδητή επιλογή αλλά και για εποπτικούς λόγους. Η AstroBank ήταν από τις πρώτες τράπεζες που χρηματοδότησαν μεγάλα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κύπρο ενώ σε επίπεδο νοικοκυριού, συνεχίζουμε την ανάπτυξη της σειράς πράσινων δανείων EcoLogic (Consumer, Home, FastAuto) τα οποία προσφέρουν στα νοικοκυριά μια εναλλακτική επιλογή στην προσπάθειά για μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος.

Για την ίδια την τράπεζα, προχωρούμε με χρήση ανανεώσιμης ενέργειας, εργονομική στέγαση, μείωση ρύπων και χρήσης χαρτιού. Οι τομείς της κοινωνικής προσφοράς και διακυβέρνησης παραμένουν εξίσου σημαντικοί.

Δειτε Επισης

Mastercard: Athens Innovation Forum 2024-Η δυναμική αλλαγή που συντελείται στο οικοσύστημα των πληρωμών
Απέκρουσε απάτη και έσωσε την Μπαρτσελόνα από σίγουρο αυτογκόλ αξίας ενός εκατομμυρίου η Τράπεζα Κύπρου
EKT: Μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης-Η τρίτη για φέτος και η δεύτερη συνεχόμενη
Το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου βάσει της εξέλιξης του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Εποπτικό «φρένο» στη διανομή bonus από τις τράπεζες
Εν αναμονή νέας μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ-Συνεδριάζει σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο
Νέες θέσεις εργασίας στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου-Πόσες και σε τι αφορούν
Ο οδικός χάρτης για ίδρυσης νέας Συνεργατικής τράπεζας-Σε αναζήτηση αναδόχου για δημόσια προσφορά
Freedom Holding Corp.: Πέμπτη επέτειος της IPO στο NASDAQ με αύξηση κεφαλαιοποίησης και ρεκόρ επιχειρηματικών αποτελεσμάτων
Οκτώ απαντήσεις για την πρόταση του ΑΚΕΛ σε σχέση με την φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών