Powered by

Δυσοίωνες οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την γερμανική οικονομία

Οι επικαιροποιημένες προβλέψεις του ΔΝΤ προβλέπουν συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 0,3% για το 2023.

Η Γερμανία είναι η μόνη μεταξύ των υπό εξέταση από το ΔΝΤ χωρών και περιοχών για την οποία προβλέπεται συρρίκνωση του ΑΕΠ το τρέχον έτος, ενώ για το 2024 προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,3%.

Όπως σημειώνεται, για δύο συναπτά τρίμηνα του τρέχοντος έτους η γερμανική οικονομία κατέγραψε ύφεση, και ενώ οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι θα ακολουθήσει μικρή ανάκαμψη, φαίνεται πως τελικά το σενάριο αυτό απομακρύνεται και είναι όλο και πιο πιθανή η ύφεση και κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, η εξέλιξη αυτή σχετίζεται κυρίως με τη βιομηχανία, καθώς οι παραγγελίες βαίνουν μειούμενες, με την κρατική KfW-Bank (Τράπεζα για την Ανοικοδόμηση), να σχολιάζει ότι είναι απογοητευτικό το ότι η βιομηχανική παραγωγή παραμένει στάσιμη, παρά το γεγονός ότι μειώνονται τα προβλήματα στις αλυσίδες τροφοδοσίας.

Εκτός από την ασθενή παγκόσμια οικονομία και τα αυξανόμενα επιτόκια, αντίκτυπο στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Γερμανίας έχει το ενεργειακό κόστος, όπως σημειώνεται, καθώς ναι μεν οι τιμές για το ηλεκτρικό ρεύμα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο υποχωρούν, εξακολουθούν όμως να είναι στη Γερμανία υψηλότερες από ό,τι στις περισσότερες άλλες χώρες.

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας (Ifo), ενώ και ο δείκτης για τη συνολική ιδιωτική οικονομία υποχώρησε στη χειρότερη τιμή των τελευταίων οκτώ μηνών και βρίσκεται κάτω των 50 μονάδων (τιμή-αφετηρία για τη μέτρηση της ανάπτυξης).

Τέλος, επισημαίνεται ότι με εξαίρεση τη Γερμανία, το ΔΝΤ θεωρεί ότι είναι θετικές οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία, ακόμα και αν η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει εξαιρετικά ασθενής.

Το περιοδικό Spiegel αναπαράγει δηλώσεις του Αντικαγκελαρίου και Υπουργού Οικονομίας και Κλιματικής Προστασίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, με τις οποίες σχολίασε τις επικαιροποιημένες προβλέψεις του ΔΝΤ για την πορεία της γερμανικής οικονομίας, δηλώνοντας ότι «φυσικά δεν είναι καλές», ωστόσο δεν υπάρχει κανένας λόγος για αγωνία, όπως είπε.

Ο Υπουργός επεσήμανε ότι η εξέλιξη αυτή οφείλεται πρωτίστως στην εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο, που χρειάστηκε να υποκατασταθεί με ενέργεια σε υψηλότερο κόστος, κάτι που επιβάρυνε τη γερμανική οικονομία σε σχέση με άλλες χώρες, όπως είναι οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία ή η Ισπανία. Επιπλέον, όπως σημείωσε ο ίδιος, η ανάπτυξη της Γερμανίας -χώρας που βασίζεται στις εξαγωγές- εξαρτάται πάντοτε από τη λειτουργία των παγκόσμιων αγορών, όπου το τελευταίο διάστημα το κλίμα είχε επιδεινωθεί.

Δειτε Επισης

Τουρκία: Αύξηση φόρων σε καταθέσεις και κεφάλαια για την ενίσχυση του προϋπολογισμού
Σημαντική πτώση 3,6% στις τιμές παραγωγού της Κίνας τον Ιούνιο
KPMG: Επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009
Και επίσημα στο ευρώ από 1/1/26 η Βουλγαρία-Πού «κλείδωσε» η ισοτιμία
Τραμπ: Τέλος στις παρατάσεις-Απειλές για δασμούς 200% σε φαρμακευτικές και 50% στον χαλκό
Κρούει τον κώδωνα στην Ε.Ε. για τους εμπορικούς της εταίρους μελέτη της ΕΚΤ...Πάρε-δώσε με αυταρχικές κυβερνήσεις
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ζητούμενο η καλύτερη ισορροπία και η περισσότερη σταθερότητα στις σχέσεις της Ε.Ε. με την Κίνα
ΟΗΕ: Εντείνει την αβεβαιότητα η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να παρατείνει την προθεσμία για τους δασμούς
Οι ανακοινώσεις Ντόναλντ Τραμπ για τους δασμούς...Το ύψος, σε ποιες χώρες επέβαλε και πότε θα τεθούν σε ισχύ
Ανάβουν το πράσινο φως στην Βουλγαρία...Γίνεται το 21ο μέλος της ζώνης του ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2026