ΕΤΕΚ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι σπουδών Μηχανικής στην Κύπρο και το εξωτερικό

Την προσοχή των υποψήφιων φοιτητών στους κλάδους της Μηχανικής Επιστήμης, σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κύπρου και του εξωτερικού, εφιστά το ΕΤΕΚ. Το Επιμελητήριο τονίζει ότι, για να μπορούν οι απόφοιτοι κλάδων της Μηχανικής Επιστήμης να εργαστούν στην Κύπρο, θα πρέπει να εγγραφούν ως μέλη του. Αυτό προϋποθέτει ότι, τα προγράμματα σπουδών σε κλάδους της Μηχανικής στα οποία φοίτησαν ή θα φοιτήσουν, θα πρέπει να είναι εγκεκριμένα από το ΕΤΕΚ.

Για την ενημέρωση του κοινού, το Επιμελητήριο έχει ετοιμάσει σχετικό οδηγό εγγραφής στο ΕΤΕΚ ο οποίος περιλαμβάνει τις απαιτήσεις που υπάρχουν και τις ρυθμίσεις που εφαρμόζονται. Ειδικότερα, ο οδηγός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, πληροφόρηση για τις απαιτήσεις σε σχέση με κριτήρια αναγνώρισης τίτλων σπουδών (διάρκεια, περιεχόμενο κτλ.) που εφαρμόζονται για κάθε κλάδο και σε συνάρτηση με τη χώρα απόκτησης των προσόντων, απαιτήσεις σε σχέση με πρακτική άσκηση (όπου εφαρμόζεται), πληροφορίες για τη διαδικασία εγγραφής, τα έγγραφα που πρέπει να υποβληθούν κ.ο.κ.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται όπως, συμβουλεύονται τον οδηγό αυτό για καλύτερη ενημέρωση και εξυπηρέτησή τους, ο οποίος βρίσκεται αναρτημένος στην ιστοσελίδα του ΕΤΕΚ www.etek.org.cy (επιλογή ΕΓΓΡΑΦΗ – ΕΓΓΡΑΦΗ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ - ΟΔΗΓΟΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΕΤΕΚ) ή https://www.etek.org.cy/el/odigos-eggrafis-ETEK.

Σύμφωνα με τον περί ΕΤΕΚ Νόμο, κάθε πρόσωπο δικαιούται να εγγραφεί μέλος του Επιμελητηρίου μόνο αν είναι κάτοχος πτυχίου ή διπλώματος πανεπιστημίου σε κλάδο της Μηχανικής Επιστήμης, το οποίο να του επιτρέπει να ασκεί το επάγγελμα στη χώρα που αποκτήθηκε και να είναι αναγνωρισμένο από το Επιμελητήριο.

Οι κλάδοι σπουδών που ρυθμίζονται από το ΕΤΕΚ είναι: Αρχιτεκτονική, Πολιτική Μηχανική, Μηχανολογική Μηχανική, Ηλεκτρολογική Μηχανική, Ηλεκτρονική Μηχανική περιλαμβανομένης της Μηχανικής της Πληροφορικής, Χημική Μηχανική, Μηχανική Μεταλλείων και Γεωλογίας, Αγρονομική-Τοπογραφική Μηχανική, Επιμέτρηση και Εκτίμηση Γης και Πολεοδομία-Χωροταξία.

Σπουδές Μηχανικής στην Ελλάδα – τα διπλώματα που αναγνωρίζει το ΕΤΕΚ

Σε ότι αφορά τις σπουδές στους κλάδους της Μηχανικής Επιστήμης σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας, το ΕΤΕΚ ενημερώνει ότι τα πτυχία που γίνονται δεκτά για σκοπούς άσκησης επαγγέλματος είναι εκείνα που αναγνωρίζονται στην Ελλάδα από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ), για σκοπούς άσκησης επαγγέλματος στη Μηχανική Επιστήμη.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, μέχρι και τη δημοσίευση της παρούσας ανακοίνωσης (Ιούλιος 2023) δεν αναγνώρισε τα διπλώματα των Σχολών Μηχανικής των πιο κάτω πανεπιστημίων, ως ισοδύναμα των διπλωμάτων των Πολυτεχνικών Σχολών της Ελλάδας (π.χ. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Κρήτης κ.τ.λ.):

  1. Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
  2. Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
  3. Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος
  4. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Ως εκ τούτου, το ΕΤΕΚ δεν αναγνωρίζει τα διπλώματα που απονέμονται από τα πιο πάνω αναφερόμενα ακαδημαϊκά ιδρύματα για σκοπούς εγγραφής στο μητρώο μελών του. Το Επιμελητήριο παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος και σε περίπτωση τυχόν διαφοροποίησης των δεδομένων θα ενημερώσει σχετικά το κοινό. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν απευθείας με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Τμήμα Επαγγελματικών Θεμάτων, για ενημέρωση, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: gepth@central.tee.gr

Δειτε Επισης

Ανεβάζουν χειρόφρενο οι εργαζόμενοι της «Larnaca Public Transport»-Προχωρούν σε 24ωρη απεργία
Ένατος αγώνας δρόμου ΑΛΦΑΜΕΓΑ RUN AS ONE στις 20 Οκτωβρίου και με στόχο να σπάσει ένα ακόμα ρεκόρ συμμετοχών
Η διαδραστική ενέργεια της Anytime για στήριξη της ασφαλούς οδήγησης-«Εδώ δεν παίζουμε με την οδήγηση»
Νέα εκστρατεία ΕΚΚ για την αυξανόμενη επίδραση των ΜΚΔ και των finfluencers στις χρηματοοικονομικές αγορές
Επίσημος destination partner του Inspire Festival 2024 η ΕΤΑΠ Λευκωσίας
Χ. Προύντζος: Το μεγαλύτερο γεγονός επιχειρηματικότητας που έγινε ποτέ στη Λευκωσία το Inspire 2024 (video)
ΚΝΕ: Μηνιαία συνάντηση των μελών του με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας
GrantXpert Consulting: Επιτυχημένο σεμινάριο για ανάπτυξη ανθεκτικών ηγετικών στελεχών σε Λάρνακα και Λευκωσία
DiscoverEU: Ευκαιρία σε νέους και νέες 18 ετών να εξερευνήσουν την πλούσια ποικιλομορφία της Ευρώπης μέσω ταξιδιών
Οι 19 επιχειρηματίες που πριν από 64 χρόνια οραματίστηκαν και ίδρυσαν την ΟΕΒ-Η πορεία μέσα στον χρόνο