Α. Δίκαιος: Τα Αρχιτεκτονικά Βραβεία προάγουν την κουλτούρα βελτίωσης και εμπνέουν τη δημιουργία χώρων

«Η αρχική εμπλοκή της κοινότητας στη σχεδιαστική προσέγγιση έργων δημόσιας χρήσης, χτίζει σε βάθος χρόνου ανθεκτικά βιώσιμες πόλεις», δηλώνει ο Άλκης Δίκαιος, Πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου σε συνέντευξή του στο InBusinessNews.

Ο αριχτέκτονας και Πρόεδρος του Συλλόγου, μίλησε για τις τάσεις στον χώρο τόσο στα σπίτια όσα και στις επιχειρήσεις δίνοντας, τέλος, πολύτιμες συμβουλές σε νέες και νέους επαγγελματίες, λίγους μόλις μήνες πριν από τη διεξαγωγή των «Cyprus Architecture, Interior Design and Property Awards».

Σήμερα βλέπουμε να επαναλαμβάνεται έντονα η έννοια της βιωσιμότητας σε ολες τις πτυχές του σύγχρονου τρόπου ζωής. Έννοια, που έχει επιφέρει και αλλαγές στον τρόπο σχεδιασμού έργων ανάπτυξης γης και της αρχιτεκτονικής κατασκευής κάτι που συμβαίνει και στην Ευρώπη. Ποιες είναι μερικές αρχιτεκτονικές τάσεις που καταγράφετε;

Γενικότερα οι αρχιτεκτονικές τάσεις που επικρατούν στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή συσχετίζονται με την βιώσιμη ανθεκτικότητα. Στο πλαίσιο της πράσινης συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας, έχει ξεκινήσει το 2019 μια πρωτοβουλία η οποία ονομάζεται «Νέο Ευρωπαϊκό Bauhaus» το οποίο προωθεί την Αρχιτεκτονική ως τον καταλυτικό παράγοντα για την επίτευξη ενός βιώσιμου και ανθεκτικού μέλλοντος στο αστικό περιβάλλον.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελείται από τρεις βασικές αξίες, την ομορφιά, τη βιωσιμότητα και την συμπερίληψη και προωθεί ταυτόχρονα την έννοια της κυκλικότητας τόσο για την επανάχρηση κτιρίων αλλά και για την χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον. Έργα τα οποία έχουν βραβευθεί σε αξιόλογες οργανώσεις στο εξωτερικό, όπως τα βραβεία Mies Van Der Rohe βασίζονται σε αυτές τις βασικές αρχές.

Πάμε τώρα να δούμε τι συμβαίνει με τους χώρους εργασίας και γενικότερα των κτιρίων που εξυπηρετούν πολλούς χρήστες. Βλέπουμε ότι αρχιτεκτονικά, ακολουθείται μια πιο ανοικτή και λειτουργική προσέγγιση, καθώς επίσης και ότι για τη δημιουργία των αναπτύξεων αυτών, η κοινότητα παίζει μεγαλύτερο από χθες ρόλο εκφράζοντας, μάλιστα, προτιμήσεις και ανάγκες, από τα αρχικά κιόλας στάδια σχεδιασμού τους.

Πράγματι, ένα επαναλαμβανόμενο σημαντικό στοιχείο σε έργα τα οποία αφορούν δημόσια χρήση, κυρίως σε πόλεις του εξωτερικού όπως την Κοπεγχάγη, είναι η αρχική εμπλοκή της κοινότητας στην σχεδιαστική προσέγγιση αυτών των έργων. Η συνέργεια αυτή, βοηθά αφενός την κοινότητα να αγαλλιάσει εκ των προτέρων ένα έργο και ομαδικά να το στηρίξει για την επιτυχή υλοποίηση του και αφετέρου την σχεδιαστική ομάδα να κατανοήσει πλήρως τις ανάγκες χρήσης της κοινότητας. Αυτή η προσέγγιση χτίζει σε βάθος χρόνου ανθεκτικά βιώσιμες πόλεις αφού κατοικούνται από κοινότητες οι οποίες αφομοιώνουν πλήρως το αστικό τους περιβάλλον.

Εντός της χρονιάς θα διεξαχθούν τα 2α Cyprus Architecture, Interior Design and Property Awards, που παρουσιάζουν τα Volcano Stores. Στα βραβεία μπορούν να προταθούν ως υποψήφια προς βράβευση έργα, καθώς και προσωπικότητες, που έχουν υλοποιήσει με επιτυχία έργα στην Κύπρο την τελευταία πενταετία, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις είτε για αρχιτεκτονικά γραφεία, γραφεία αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού εσωτερικού χώρου, κλπ. Πόσο αναγκαία είναι κατά την άποψή σας η επιβράβευση των επαγγελματιών του Κλάδου;

Τα αρχιτεκτονικά βραβεία διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στον εορτασμό και την αναγνώριση της αριστείας στον τομέα της αρχιτεκτονικής. Αυτές οι τιμητικές διακρίσεις κύρους, όχι μόνο αναγνωρίζουν το δημιουργικό όραμα και την καινοτομία των αρχιτεκτόνων, αλλά προωθούν και τη σημασία του εξαιρετικού σχεδιασμού στη διαμόρφωση του δομημένου περιβάλλοντος.

Τιμώντας εξαιρετικά έργα, τα αρχιτεκτονικά βραβεία εμπνέουν τους αρχιτέκτονες να διευρύνουν τα όρια και να επιδιώκουν νέες ιδέες, αυξάνοντας τελικά τα πρότυπα του επαγγέλματος. Επιπλέον, αυτές οι διακρίσεις προβάλλουν υποδειγματικά έργα, εφιστώντας την προσοχή στις θετικές επιδράσεις τους στις κοινότητες και την ευρύτερη κοινωνία.

Επιπλέον, η απονομή ενός αρχιτεκτονικού βραβείου μπορεί να απογειώσει την καριέρα ενός αρχιτέκτονα, παρέχοντάς του αυξημένη προβολή, αξιοπιστία και ευκαιρίες για μελλοντικά έργα.

Συνολικά, τα αρχιτεκτονικά βραβεία προάγουν μια κουλτούρα συνεχούς βελτίωσης και εμπνέουν τη δημιουργία χώρων που είναι αισθητικά ευχάριστοι, λειτουργικοί και κοινωνικά υπεύθυνοι.

Τι θα συμβουλεύατε τους νέους και τις νέες αρχιτέκτονες στα πρώτα επαγγελματικά τους βήματα για να εκπληρώσουν τα όνειρά τους και να είναι υπερήφανοι για τα έργα τους;

Καθώς οι νέοι αρχιτέκτονες ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους, θα πρέπει να θέσουν ως προτεραιότητα μερικές βασικές επιδιώξεις για να δημιουργήσουν ισχυρά θεμέλια για το επαγγελματικό τους ταξίδι. H αδιάκοπη επιδίωξη της γνώσης και της ανάπτυξης δεξιοτήτων είναι ζωτικής σημασίας.

Η συνεχής μάθηση και η ενημέρωση για τις τελευταίες τάσεις, τεχνολογίες και βιώσιμες πρακτικές θα διασφαλίσει ότι θα παραμείνουν επίκαιροι σε έναν ταχέως εξελισσόμενο τομέα. Oι νέοι αρχιτέκτονες θα πρέπει να αναζητούν ποικίλες και προκλητικές εμπειρίες, είτε μέσω πρακτικής άσκησης, είτε μέσω συνεργασιών, είτε μέσω προσωπικών έργων, για να διευρύνουν το χαρτοφυλάκιό τους και να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις από τον πραγματικό κόσμο.

Η καλλιέργεια ενός ισχυρού δικτύου και η καλλιέργεια επαγγελματικών σχέσεων είναι εξίσου ζωτικής σημασίας, καθώς μπορεί να ανοίξει πόρτες σε νέες ευκαιρίες και καθοδήγηση. Τέλος, θα πρέπει να παραμείνουν πιστοί στη φιλοσοφία και το όραμά τους για το σχεδιασμό, χρησιμοποιώντας τη δημιουργικότητα και το πάθος τους για να συμβάλουν θετικά στο δομημένο περιβάλλον.

Για τους όρους συμμετοχής στα Cyprus Architecture, Interior Design and Property Awards τους κανονισμούς, τα απαραίτητα στοιχεία υποβολής, άλλες πληροφορίες σχετικά με το θεσμό και για υποβολή της αίτησής σας, πατήστε εδώ.

Τελευταία ημερομηνία υποβολής αιτήσεων η 31η Ιουλίου 2023.

Δειτε Επισης

Παρουσίαση της έρευνας για τον καρκίνο του μαστού του προγράμματος CARDIOCARE
Τιμητική διάκριση για Πετρολίνα και PPT Aviation Services από το Telethon
Η πορεία και το έργο της Α. Eracleous Electrical Installations Ltd
Δυνατή οικονομία για όλους: 3ο Φόρουμ Οικονομίας για το ΑΚΕΛ
Εμπιστεύομαι...
Στην έκδοση με τις 1000+μεγαλύτερες εταιρείες της Κύπρου-Επαγγελματικοί σύνδεσμοι ως κρίσιμοι φορείς της οικονομίας
Μάριος Ηροδότου: Ακριβή επένδυση, αλλά δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα οι επιχειρηματίες του κινηματογράφου
Παρουσίαση θεμάτων ανακύκλωσης και πράσινης ενέργειας από τον Όμιλο Green Energy και τον Δήμο Αμαθούντας
Διάλεξη με θέμα «Ψυχική υγεία στην εργασία» στα κεντρικά γραφεία του ομίλου της CNP Κύπρου
Το Where to Invest Forum έρχεται για να διευρύνει τους επενδυτικούς σας ορίζοντες