Powered by

Η Ε.Ε. καταβάλλει επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέβαλε χθες την έκτη δόση, ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του πακέτου «Plus» της Μακροοικονομικής Χρηματοοικονομικής Βοήθειας για την Ουκρανία αξίας έως 18 δισ. ευρώ. Με αυτό το μέσο, η ΕΕ επιδιώκει να βοηθήσει την Ουκρανία να καλύψει τις άμεσες χρηματοδοτικές της ανάγκες, με σταθερή, προβλέψιμη και σημαντική οικονομική στήριξη το 2023, επισημαίνει η Κομισιόν, προσθέτοντας ότι με τη σημερινή πληρωμή, η Ουκρανία έλαβε 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος στο πλαίσιο του πακέτου «Plus».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημείωσε ότι «αποδεσμεύσαμε άλλα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την Ουκρανία, τα οποία θα καταβληθούν τους επόμενους τρεις μήνες. Καθώς η Ουκρανία αντιμετωπίζει τις συνέπειες του βάρβαρου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας, συνεχίζουμε να παρέχουμε στη χώρα σταθερή οικονομική υποστήριξη και θα συνεχίσουμε για όσο χρειαστεί. Έχουμε προτείνει έως και 50 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ του επόμενου έτους και του 2027, για τη χρηματοδότηση μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων στην Ουκρανία».

Η στήριξη αυτή θα βοηθήσει την Ουκρανία να συνεχίσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις και να διατηρήσει τις βασικές δημόσιες υπηρεσίες σε λειτουργία, όπως νοσοκομεία, σχολεία και στέγαση για άτομα που μετεγκαταστάθηκαν. Θα επιτρέψει επίσης στην Ουκρανία να διασφαλίσει τη μακροοικονομική σταθερότητα και να αποκαταστήσει κρίσιμες υποδομές που καταστράφηκαν από τη Ρωσία στον επιθετικό της πόλεμο, όπως ενεργειακές υποδομές, συστήματα ύδρευσης, δίκτυα μεταφορών, δρόμοι και γέφυρες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

ΔΝΤ: Αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη του για την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2025
Καζιμίρ (ΕΚΤ): Ο πληθωρισμός πλησιάζει το 2%-Το φθινόπωρο ίσως φτάσουμε τον στόχο
Ρεν (ΕΚΤ): Βραχυπρόθεσμη επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη λόγω δασμών Τραμπ
DBRS: Αβεβαιότητα για αντίκτυπο δασμών στις αξιολογήσεις κρατικού χρέους-Ανθεκτικά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
Νέο ρεκόρ για χρυσό, αποδυναμώνεται το δολάριο-Ενισχύονται οι φόβοι για ανεξαρτησία της Fed
Κάλεσμα του Κινέζου υπουργού Εμπορίου για πολλαπλά μέτρα ενίσχυσης της κατανάλωσης υπηρεσιών
Η φαρμακοβιομηχανία Roche θα επενδύσει 50 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ την επόμενη πενταετία
Nomura: Η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Ιαπωνίας εξαγοράζει την Macquarie Group σε ένα deal 1,8 δισ. δολαρίων
Εναντίον Τραμπ προσέφυγε το Χάρβαρντ λόγω παγώματος κρατικών επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων
Πρόθεση ΗΠΑ για επιβολή δασμών σε φωτοβολταϊκά πλαίσια που παράγονται στην Ασία