Πάρης Αναστασίου: Γιορτάζει και φέτος η καινοτομία

Η μεγαλύτερη γιορτή της καινοτομίας στην Κύπρο διοργανώνεται για 17η συνεχή χρονιά από την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων. Τα Κυπριακά Βραβεία Καινοτομίας της ΟΕΒ, που έχουν καταστεί θεσμός, έρχονται και φέτος με στόχο να επιβραβεύσουν τις καλύτερες και πιο καινοτόμες ιδέες, που υλοποιήθηκαν και εφαρμόζονται σε κυπριακές επιχειρήσεις, οργανισμούς και υπηρεσίες.

Ο θεσμός των Βραβείων Καινοτομίας έχει τεθεί κάτω από την αιγίδα του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και στηρίζεται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ).

Ο Πάρης Αναστασίου, αναπληρωτής διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης της ΟΕΒ, απαντά σε απορίες και ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τον θεσμό.

Ποιος είναι ο σκοπός των Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας της ΟΕΒ;

Σκοπός των Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας της ΟΕΒ είναι η επιβράβευση της προσπάθειας των κυπριακών επιχειρήσεων και οργανισμών να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και την προσφορά νέων και βελτιωμένων υπηρεσιών ή προϊόντων.

Ταυτόχρονα, ο θεσμός εστιάζει στην καλλιέργεια κουλτούρας καινοτομίας στη χώρα μας σε όλα τα επίπεδα κι εντάσσεται στο πλαίσιο της εθνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής για προώθησή της.

Ποιοι έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό;

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν νομικά πρόσωπα - εταιρεία, συνεταιρισμός, άλλη νομική υπόσταση - που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, έχουν καινοτομήσει και μπορούν να αποδείξουν την επιτυχία της καινοτομίας τους.

Πότε θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί η καινοτομία, για την οποία υποβάλλεται αίτηση;

Η καινοτομία, για την οποία γίνεται η αίτηση, θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί με επιτυχία τουλάχιστον πριν από ένα χρόνο.

Μπορεί ένα νομικό πρόσωπο να λάβει μέρος στο διαγωνισμό με περισσότερες από μία αιτήσεις;

Μόνο μια αίτηση, δηλαδή μία καινοτομία από κάθε νομικό πρόσωπο, γίνεται αποδεκτή για κάθε τομέα δραστηριότητας. Μπορεί, όμως, κάποιος να λάβει ταυτόχρονα μέρος σε δυο ή και περισσότερους τομείς.

Μπορούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό και επιχειρήσεις/οργανισμοί που είχαν βραβευτεί ή έλαβαν μέρος σε προηγούμενο διαγωνισμό;

Οι νικητές προηγούμενων ετών μπορούν να λάβουν μέρος αλλά με διαφορετική καινοτομία. Όσοι μετείχαν σε διαγωνισμό και δεν έτυχαν βράβευσης, μπορούν επίσης να συμμετάσχουν με την ίδια ή βελτιωμένη καινοτομία.

Πότε θα πραγματοποιηθεί η τελετή των βραβεύσεων;

Οι βραβεύσεις των νικητών γίνονται σε λαμπρή τελετή, η οποία πραγματοποιείται συνήθως περί τα τέλη του έτους. Το βραβείο έχει φιλοτεχνηθεί ειδικά για τον διαγωνισμό και απονέμεται στους νικητές από ανώτερο αξιωματούχο της πολιτείας.

Ποιες είναι οι κατηγορίες βράβευσης;

Τα Κυπριακά Βραβεία Καινοτομίας επιβραβεύουν επιχειρήσεις, οργανισμούς και υπηρεσίες που δραστηριοποιούνται και καινοτομούν στους εξής τομείς:

  • Πρωτογενής τομέας (γεωργία, δασοκομία, πτηνοτροφία, αλιεία, λατομεία κτλ.)
  • Τομέας μεταποίησης (βιομηχανία ένδυσης, ξυλουργικών, μεταλλικών, ποτοποιία, κτλ.)
  • Τομέας υπηρεσιών (εμπόριο, τουρισμός, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, επαγγελματικές και επιστημονικές δραστηριότητες, εκπαίδευση, υγεία, κτλ.)
  • Κοινωνική καινοτομία, η οποία ορίζεται ως η ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών ή προϊόντων με στόχο την εκπλήρωση κοινωνικών αναγκών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Δειτε Επισης

Επιστρέφει τον Σεπτέμβριο το Cyber Security Conference για τέταρτη χρονιά
Υποτροφίες σε φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Κύπρου από το Ίδρυμα PwC Foundation
Χορήγηση υποτροφιών για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 από το Enavsma Foundation
ΚΟΕ και ΟΠΑΠ Κύπρου στο δρόμο για το Παρίσι-«Είμαστε όλοι η ομάδα της Κύπρου»
Το νέο Δ.Σ του Σωματείου Αντιπροσώπων Ιατρικού και Επιστημονικού Εξοπλισμού Κύπρου
«Parking Appλά»... Με έμπνευση και χρώματα από τα παιδιά γέμισε η οδός Κρήτης
Οκτώ νεαροί επιχειρηματικοί ηγέτες συζήτησαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (pics)
«Elephant in the room» Art project από το «Σοφία για τα Παιδιά» και την Partners Connected Communications
Mastercard: Δέσμευση για 100% tokenization στις ψηφιακές αγορές στην Ευρώπη έως το 2030
Επανεκλογή Αντώνη Λατούρου για δεύτερη θητεία στην προεδρία του Aggregates Europe-UEPG