Πάρης Αναστασίου: Γιορτάζει και φέτος η καινοτομία

Η μεγαλύτερη γιορτή της καινοτομίας στην Κύπρο διοργανώνεται για 17η συνεχή χρονιά από την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων. Τα Κυπριακά Βραβεία Καινοτομίας της ΟΕΒ, που έχουν καταστεί θεσμός, έρχονται και φέτος με στόχο να επιβραβεύσουν τις καλύτερες και πιο καινοτόμες ιδέες, που υλοποιήθηκαν και εφαρμόζονται σε κυπριακές επιχειρήσεις, οργανισμούς και υπηρεσίες.

Ο θεσμός των Βραβείων Καινοτομίας έχει τεθεί κάτω από την αιγίδα του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και στηρίζεται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ).

Ο Πάρης Αναστασίου, αναπληρωτής διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης της ΟΕΒ, απαντά σε απορίες και ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τον θεσμό.

Ποιος είναι ο σκοπός των Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας της ΟΕΒ;

Σκοπός των Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας της ΟΕΒ είναι η επιβράβευση της προσπάθειας των κυπριακών επιχειρήσεων και οργανισμών να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και την προσφορά νέων και βελτιωμένων υπηρεσιών ή προϊόντων.

Ταυτόχρονα, ο θεσμός εστιάζει στην καλλιέργεια κουλτούρας καινοτομίας στη χώρα μας σε όλα τα επίπεδα κι εντάσσεται στο πλαίσιο της εθνικής και ευρωπαϊκής πολιτικής για προώθησή της.

Ποιοι έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό;

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν νομικά πρόσωπα - εταιρεία, συνεταιρισμός, άλλη νομική υπόσταση - που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, έχουν καινοτομήσει και μπορούν να αποδείξουν την επιτυχία της καινοτομίας τους.

Πότε θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί η καινοτομία, για την οποία υποβάλλεται αίτηση;

Η καινοτομία, για την οποία γίνεται η αίτηση, θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί με επιτυχία τουλάχιστον πριν από ένα χρόνο.

Μπορεί ένα νομικό πρόσωπο να λάβει μέρος στο διαγωνισμό με περισσότερες από μία αιτήσεις;

Μόνο μια αίτηση, δηλαδή μία καινοτομία από κάθε νομικό πρόσωπο, γίνεται αποδεκτή για κάθε τομέα δραστηριότητας. Μπορεί, όμως, κάποιος να λάβει ταυτόχρονα μέρος σε δυο ή και περισσότερους τομείς.

Μπορούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό και επιχειρήσεις/οργανισμοί που είχαν βραβευτεί ή έλαβαν μέρος σε προηγούμενο διαγωνισμό;

Οι νικητές προηγούμενων ετών μπορούν να λάβουν μέρος αλλά με διαφορετική καινοτομία. Όσοι μετείχαν σε διαγωνισμό και δεν έτυχαν βράβευσης, μπορούν επίσης να συμμετάσχουν με την ίδια ή βελτιωμένη καινοτομία.

Πότε θα πραγματοποιηθεί η τελετή των βραβεύσεων;

Οι βραβεύσεις των νικητών γίνονται σε λαμπρή τελετή, η οποία πραγματοποιείται συνήθως περί τα τέλη του έτους. Το βραβείο έχει φιλοτεχνηθεί ειδικά για τον διαγωνισμό και απονέμεται στους νικητές από ανώτερο αξιωματούχο της πολιτείας.

Ποιες είναι οι κατηγορίες βράβευσης;

Τα Κυπριακά Βραβεία Καινοτομίας επιβραβεύουν επιχειρήσεις, οργανισμούς και υπηρεσίες που δραστηριοποιούνται και καινοτομούν στους εξής τομείς:

  • Πρωτογενής τομέας (γεωργία, δασοκομία, πτηνοτροφία, αλιεία, λατομεία κτλ.)
  • Τομέας μεταποίησης (βιομηχανία ένδυσης, ξυλουργικών, μεταλλικών, ποτοποιία, κτλ.)
  • Τομέας υπηρεσιών (εμπόριο, τουρισμός, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, επαγγελματικές και επιστημονικές δραστηριότητες, εκπαίδευση, υγεία, κτλ.)
  • Κοινωνική καινοτομία, η οποία ορίζεται ως η ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών ή προϊόντων με στόχο την εκπλήρωση κοινωνικών αναγκών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Δειτε Επισης

Η GDEV ενισχύει το Κοινωνικό Παντοπωλείο Λεμεσού
Ο σταθερός υποστηρικτής σε κάθε μεγάλη στιγμή του Κυπριακού Αθλητισμού
Η CNP Ασφαλιστική στηρίζει την αριστεία και επιβραβεύει την πρωτιά
Ανανεώθηκε η συλλογική σύμβαση των εργαζομένων της Nicosia Public Transport-Τι προνοεί η νέα συμφωνία
Οριστική συμφωνία για εξαγορά του SCSS Fund Management Ltd από την CPI Holdings Plc
Μ. Δημοπούλου: Οι στόχοι ESG της Philip Morris και οι στέρεες βάσεις σε θέματα βιωσιμότητας στην κυπριακή αγορά
Καταναλωτικές συνήθειες και σπατάλη τροφίμων στην Κύπρο-Η επιρροή του Waste Wisely Cyprus
Ακόμη μια πράξη ανθρωπιάς από ΕΚΟ Κύπρου-Εθελοντική αιμοδοσία εις μνήμην εκλιπόντος μέλους της εταιρείας
Έπεσαν οι υπογραφές για τη συλλογική σύμβαση στον κλάδο διανομής και ταχυμεταφορών-Όσα προβλέπει
payabl. KidIT Cyprus και PAYABL EKA AEΛ διοργανώνουν μια συναρπαστική εκδήλωση για τα παιδιά