EFSA και Υπουργείο Υγείας προειδοποιούν για τα συμπληρώματα διατροφής

Τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής εμφανίζει μια αυξανόμενη τάση. Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής εκστρατείας #EUChooseSafeFood 2023, η οποία διεξάγεται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες ασφάλειας Τροφίμων της Κύπρου σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας επιθυμούν να ενημερώσουν το κοινό για τα συμπληρώματα διατροφής καθώς αποτελούν ένα εκ των τριών βασικών πυλώνων της εκστρατείας.

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι τρόφιμα που αποτελούνται από συμπυκνωμένες μορφές θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες και ιχνοστοιχεία καθώς κι άλλες ουσίες όπως πρωτεΐνες, αμινοξέα, βότανα και εκχυλίσματα βοτάνων, σε δοσομετρικές μορφές (όπως κάψουλες, φακελάκια σκόνης, φιαλίδια με υγρό κ.τ.λ.) που σκοπό έχουν την συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας ή να συμπληρώσουν ελλείψεις στη διατροφή.

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους, στο πλαίσιο του ετήσιου προγράμματος δειγματοληψίας τροφίμων, λαμβάνουν δείγματα συμπληρωμάτων τροφίμων τα οποία αποστέλλονται στο Γενικό Χημείο για έλεγχο από τα διαπιστευμένα εργαστήρια του.

Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει τόσο τον ποσοτικό όσο και τον έλεγχο σχετικά με την ασφάλεια τους (δηλ. τυχόν παρουσίας σε αυτά απαγορευμένων ουσιών). Στις περιπτώσεις παραβίασης της νομοθεσίας τροφίμων λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα από τη νομοθεσία μέτρα. Κατά το 2022 ελέγχθηκαν 64 δείγματα συμπληρωμάτων διατροφής για συνολικό αριθμό 611 παραμέτρων.

Λόγω της φύσης τους τα εν λόγω τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται σύμφωνα με την προτεινόμενη δοσολογία του παρασκευαστή και δεν θα πρέπει να αποτελούν υποκατάστατο μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής.

Πέραν αυτού, οι καταναλωτές προτρέπονται όπως συμβουλεύονται τον γιατρό, τον φαρμακοποιό ή τον διαιτολόγο τους πριν τα καταναλώσουν. Αλόγιστη και αχρείαστη χρήση τους μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.

Τα σκευάσματα αυτά διατίθενται στη Κύπρο, με βάση τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας από φαρμακεία και εξειδικευμένα καταστήματα κατόπιν γνωστοποίησης τους ή αδειοδότησης τους από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.

Είναι σημαντικό οι καταναλωτές να είναι προσεκτικοί όταν προμηθεύονται τα σκευάσματα αυτά μέσω διαδικτύου καθώς τις περισσότερες φορές ο έλεγχος των ιστοσελίδων καθώς και των προϊόντων που διατίθενται διαδικτυακά δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματικά.

Ο έλεγχος των συμπληρωμάτων διατροφής είναι συνεχής από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες των Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, τόσο στο στάδιο του ελέγχου των γνωστοποιήσεων/αιτήσεων τους όσο και στον έλεγχο της αγοράς. Ο συνεχής και στοχευμένος έλεγχος των Συμπληρωμάτων Διατροφής στην Κυπριακή αγορά, αλλά και κατά την εισαγωγή τους, συμβάλλει στην παρεμπόδιση εμπορίας σκευασμάτων με απαγορευμένες/ επικίνδυνες ουσίες.

Δειτε Επισης

Αποθεώθηκαν ο Αντώνης Ρέμος και η Ελένη Φουρέιρα στο Nammos Limassol
Η Freedom Holding Corp. ανακοίνωσε ρεκόρ αποτελεσμάτων για το οικονομικό έτος 2024
Επιστρέφει τον Σεπτέμβριο το Cyber Security Conference για τέταρτη χρονιά
Υποτροφίες σε φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Κύπρου από το Ίδρυμα PwC Foundation
Χορήγηση υποτροφιών για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 από το Enavsma Foundation
ΚΟΕ και ΟΠΑΠ Κύπρου στο δρόμο για το Παρίσι-«Είμαστε όλοι η ομάδα της Κύπρου»
Το νέο Δ.Σ του Σωματείου Αντιπροσώπων Ιατρικού και Επιστημονικού Εξοπλισμού Κύπρου
«Parking Appλά»... Με έμπνευση και χρώματα από τα παιδιά γέμισε η οδός Κρήτης
Οκτώ νεαροί επιχειρηματικοί ηγέτες συζήτησαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (pics)
«Elephant in the room» Art project από το «Σοφία για τα Παιδιά» και την Partners Connected Communications