Η χαρτογράφηση της τουριστικής-ξενοδοχειακής βιομηχανίας των κατεχομένων

Την ώρα που η τουριστική βιομηχανία της Κύπρου καλείται να αντιμετωπίσει και να ανταπεξέλθει του έντονου ανταγωνισμού γειτονικών της-και όχι μόνο- προορισμών, τα κατεχόμενα αποτελούν ή εξελίσσονται σε ένα ακόμη επιπρόσθετο μεγάλο πονοκέφαλο στη διαχρονική προσπάθεια της χώρας μας να αναβαθμίσει τη θέση της, στις προτιμήσεις των τουριστών.

Είναι γνωστό πως ειδικά τα τελευταία χρόνια, στις κατεχόμενες περιοχές του νησιού μας καταγράφεται ένας πρωτοφανής αναπτυξιακός οργασμός που περιλαμβάνει επενδύσεις σε διάφορους τομείς της οικονομικής/επιχειρηματικής δραστηριότητας, με την τουριστική βιομηχανία να καθίσταται σε βασικό πυλώνα της οικονομίας του ψευδοκράτους.

Κατά γενική παραδοχή, το τουριστικό προϊόν των κατεχομένων αναβαθμίζεται, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι τουρίστες να επιλέγουν να τα επισκέπτονται για διακοπές, φθάνοντας είτε αεροπορικώς μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, είτε διά θαλάσσης μέσω των παράνομων λιμανιών(σ.σ. μέσω Τουρκίας), είτε και φθάνοντας στην Κύπρο από τις νόμιμες πύλες εισόδου στις ελεύθερες περιοχές και μεταβαίνοντας ακολούθως στα κατεχόμενα από τα οδοφράγματα.

Το όλο ζήτημα επανέρχεται σήμερα επικαίρο ξανά υπό το πρίσμα των πρόσφατων ανακοινώσεων Τούρκου επιχειρηματία ότι αγόρασε τέσσερα ξενοδοχεία στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, για τα οποία μάλιστα ξεκίνησαν προ ημερών οι κρατήσεις για το 2025.

Με αφορμή όλα τα πιο πάνω, το InBusinessNews επιχείρησε και προβαίνει σε μια χαρτογράφηση της ξενοδοχειακής βιομηχανίας των κατεχομένων, μέσα από στοιχεία τα οποία βρίσκονται δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα της λεγόμενης στατιστικής υπηρεσίας του ψευδοκράτους.

Τα στοιχεία αφορούν τον αριθμό και τη δυναμικότητα των ξενοδοχειακών μονάδων σε κλίνες, πώς είναι κατανεμημένα ανά περιοχή, αλλά και την κατηγοριοποίησή τους. Αποτυπώνεται επίσης ο βαθμός πληρότητάς τους κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2023, με τρόπο μάλιστα που έρχεται να επιβεβαιώσει την ανοδική πορεία την οποία καταγράφει ο τουρισμός των κατεχομένων.

Οι πίνακες που ακολουθούν και οι οποίοι μεταφράστηκαν για σκοπούς του παρόντος ρεπορτάζ, δίνουν συνολικά την εικόνα.

Ο συνολικός αριθμός των κλινών

Όπως διακρίνεται στον πιο κάτω πίνακα, το πρώτο πεντάμηνο του 2023, σε σύγκριση με αυτό του 2022, δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα, όσον αφορά την χωρητικότητα των ξενοδοχείων στα κατεχόμενα, με τον συνολικό αριθμό κλινών που προσφέρονται να ανέρχεται στις 132.014.

Πίνακας 1. Κατανομή χωρητικότητας τουριστικών κλινών ανά μήνα (σε σύγκριση με το 2022-2023).

pin1

Τα περισσότερα ξενοδοχεία βρίσκονται στην Κερύνεια και στο Τρίκωμο, με την Αμμόχωστο να ακολουθεί. Συγκεκριμένα, από σύνολο 163 ξενοδοχείων, τα 77 βρίσκονται στην Κερύνεια, τα 33 στο Τρίκωμο. ενώ στην Αμμόχωστο υπάρχουν 23 ξενοδοχειακές μονάδες.

Πίνακας 2. Αριθμός τουριστικών καταλυμάτων σε λειτουργία και κατανομή χωρητικότητας κλινών ανά περιοχή.

pin2

Οργιάζουν τα πεντάστερα

Ακόμη μια ενδιαφέρουσα παράμετρος που προκύπτει από τα στοιχεία, αφορά στην κατηγοριοποίηση των ξενοδοχείων που λειτουργούν (μέχρι και τον φετινό Μάιο) στα κατεχόμενα. Τα ξενοδοχεία 5 αστέρων είναι αυτά που κυριαρχούν, με 23 εγκαταστάσεις από τις 163 και 16.640 κλίνες, και με τα υπόλοιπα να έρχονται να συμπληρώσουν το παζλ.

Πίνακας 3. Αριθμός τουριστικών καταλυμάτων σε λειτουργία και κατανομή χωρητικότητας κλινών ανά κατηγορία ξενοδοχείου.

pin3

Για σκοπούς σύγκρισης και πληροφόρησης, μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2022, στις ελεύθερες περιοχές λειτουργούσαν 806 ξενοδοχειακές και τουριστικές μονάδες με συνολικά 88.455 κλίνες, σύμφωνα με το Υφυπουργείο Τουρισμού.

Πιο αναλυτικά, 253 ξενοδοχεία αστέρων με 59.043 κλίνες, 227 οργανωμένα διαμερίσματα με 19.768 κλίνες, 16 τουριστικά χωριά με 5.522 κλίνες, 192 παραδοσιακές δομές με 1.695 κλίνες και 118 άλλα καταλύματα.

Αυξάνεται η πληρότητα

Σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται η πληρότητα των ξενοδοχείων στις κατεχόμενες περιοχές, με τη μέση πληρότητα των τουριστικών καταλυμάτων την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2023 να ανέρχεται στο 33,0%.

Για την ίδια περίοδο του 2022, το ποσοστό αυτό ήταν 28,3%. Η πληρότητα τον Μάιο του 2023 έφθασε το 44,4%, σημειώνοντας μείωση 9,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Πίνακας 4. Κατανομή ποσοστού πληρότητας σε εγκαταστάσεις τουριστικών καταλυμάτων ανά μήνα.

pin4

Ο λόγος αυτής της μείωσης, με βάση τα όσα αναφέρει η «στατιστική υπηρεσία», ήταν η αύξηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών, οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία και οι επιπτώσεις του καταστροφικού σεισμού τον περασμένο Φεβρουάριο.

Δειτε Επισης

Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Η Red Selection λίστα του Foody με την υπογραφή του Λεωνίδα Κουτσόπουλου
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Αλεξανδρούπολη-Λάρνακα: Πότε αρχίζει επίσημα η απευθείας αεροπορική σύνδεση
ΕΤΑΠ Πάφου: Συμμετέχει σε έργο για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων
City of Dreams Mediterranean: Πιστοποιήθηκε με ISO για συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και ασφάλειας τροφίμων
Πέραν των 10.000 επισκεπτών στην Έκθεση Τουρισμού Travel Expo Cyprus
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Ελληνικός τουρισμός: Αυξημένες κρατήσεις από Ολλανδία και Βέλγιο
Από πού αντλεί τουρίστες η Κύπρος-Οι κύριες αγορές, οι ανακατατάξεις και το... Ισραήλ