Και η Meta στον... στίβο της τεχνητής νοημοσύνης με το δωρεάν Llama 2

Την εμπορική έκδοση του δικού της μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα του Llama, λανσάρει η Meta, δίνοντας σε νεοφυείς και άλλες επιχειρήσεις μια σημαντική δωρεάν εναλλακτική απέναντι στα ακριβά μοντέλα των OpenAI (ChatGPT) και την Google (Bard).

Ειδικότερα, η νέα έκδοση του μοντέλου που ονομάζεται Llama 2 θα διανέμεται από τη Microsoft μέσω της υπηρεσίας cloud Azure και θα τρέχει σε Windows, όπως ενημέρωσε η Meta σε ανάρτηση ιστολογίου, χαρακτηρίζοντας τη Microsoft ως "προτιμώμενο συνεργάτη μας".

Το μοντέλο, το οποίο η Meta παρείχε προηγουμένως μόνο σε επιλεγμένους ακαδημαϊκούς για ερευνητικούς σκοπούς, θα διατίθεται επίσης μέσω απευθείας λήψης (direct download) και μέσω του Amazon Web Services, του Hugging Face και άλλων παρόχων, όπως αναφέρεται στο blog της Meta αλλά και σε ανάρτηση που έκανε στο Facebook ο CEO της Μαρκ Ζούκενμπεργκ.

"Ο ανοιχτός κώδικας ωθεί την καινοτομία παρέχοντας τη δυνατότητα σε πολλούς περισσότερους προγραμματιστές να δημιουργήσουν με νέα τεχνολογία", έγραψε ο Ζούκενμπεργκ. "Πιστεύω ότι θα σημειωνόταν μεγαλύτερη πρόοδος αν το γενικότερο οικοσύστημα ήταν πιο ανοιχτό".

Όπως σημειώνει το πρακοτερείο Reuters, η δημιουργία ενός μοντέλου τόσο εξελιγμένου όσο το Llama, ευρέως διαθέσιμου και δωρεάν, απειλεί να ανατρέψει την πρώιμη κυριαρχία στην εκκολαπτόμενη αγορά λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης από παίκτες όπως το OpenAI, το οποίο υποστηρίζει η Microsoft και το προσφέρει ήδη σε πελάτες της μέσω του Azure.

Σύμφωνα με τον Ζούκενμπεργκ, το πρώτο Llama ήταν ήδη ανταγωνιστικό με τα μοντέλα που στηρίζονται το ChatGPT του OpenAI και το Bard chatbot της Google, ενώ το νέο Llama έχει "εκπαιδευτεί" σε 40% περισσότερα δεδομένα από τον προκάτοχό του, με περισσότερους από 1 εκατομμύριο σχολιασμούς από ανθρώπους για τη βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων του.

Δειτε Επισης

Παγκόσμια Τράπεζα: Αυξάνεται το χάσμα πλουσίων και φτωχών χωρών
Οι εισοδηματικές ανισότητες αυξάνονται στις χώρες που δανείζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Πετρέλαιο: Σε πτώση οι τιμές παρά την απειλή πολέμου
Πού θα κριθεί η αντίδραση των αγορών στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Lufthansa: Αναστέλλει τις πτήσεις προς Αμάν, Βηρυτό, Ερμπίλ και Τελ Αβίβ
Ανάλυση Rosenberg Research: Ο χρυσός μπορεί να φτάσει στα $3.000-Η κινητήριος δύναμη
JPMorgan Chase: Αυξημένα κέρδη, προειδοποιεί για επίμονο πληθωρισμό
Ανάπτυξη με το... σταγονόμετρο για την βρετανική οικονομία-Μόλις 0,1% τον Φεβρουάριο
Στο προσκήνιο και πάλι η πιθανότητα απόλυτης ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου
Γερμανία: Πρόσθετη οικονομική βοήθεια €25 εκατ. σε όσους επέζησαν του Ολοκαυτώματος