Fitch: Οι θετικές προοπτικές στηρίζουν το ενεργητικό των κυπριακών τραπεζών

Η σταθερή ποιότητα του ενεργητικού των κυπριακών τραπεζών το 2ο εξάμηνο του 2023 θα υποστηριχθεί από τις θετικές προοπτικές της κυπριακής οικονομίας και τον βελτιωμένο έλεγχο των εισροών Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), αναφέρει ο οίκος Fitch Ratings σε νέα έκθεσή του που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Ταυτόχρονα, ο αμερικανικός οίκος σημειώνει ότι το πιστωτικό προφίλ των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών έχει βελτιωθεί το τελευταίο έτος λόγω της μείωσης του κινδύνου και των αναδιαρθρώσεων.

Ο Fitch αναφέρει ότι έχει προβεί σε θετικές αξιολογήσεις για όλες τις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες τους τελευταίους δώδεκα μήνες, που αντανακλούν την ισχυρότερη κερδοφορία και την άποψη του για την ανθεκτικότητα της ελληνικής και κυπριακής οικονομίας το 2023.

Ο αμερικανικός οίκος τονίζει πως περαιτέρω θετικές αξιολογήσεις «θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τη διαρθρωτική αύξηση της κερδοφορίας, που θα οδηγήσει σε ισχυρότερη κεφαλαιοποίηση, παράλληλα με τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού».

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) των τραπεζών «έχουν μειωθεί σημαντικά από το 2020», αναφέρει ο Fitch, ο οποίος αναμένει ότι τα συνολικά ΜΕΔ θα μειωθούν περαιτέρω, δεδομένης της πρόσφατης απαλλαγής ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου ΜΕΔ από την Ελληνική Τράπεζα, καθώς και των περαιτέρω συναλλαγών ΜΕΔ από την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς.

Ορισμένες τράπεζες ενδέχεται να επωφεληθούν από την ισχυρότερη κερδοφορία για να διαγράψουν περισσότερα ΜΕΔ ή να αυξήσουν την κάλυψη των ΜΕΔ, σημειώνει.

Επιπλέον, ο Fitch αναφέρει στην έκθεση του ότι είναι ανθεκτική η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών, παρά την αυξανόμενη πίεση που ασκείται στους δανειολήπτες από τον υψηλό πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια.

Αναμένουμε ότι τα ΜΕΔ στην Ελλάδα θα αυξηθούν το 2ο εξάμηνο του 2023, καθώς η οικονομία επιβραδύνεται, αλλά το ανώτατο όριο επιτοκίων στα εξυπηρετούμενα εγχώρια στεγαστικά δάνεια λιανικής για διάστημα 12 μηνών που υπάρχει από τον Μάιο του 2023, «θα περιορίσει προσωρινά την πίεση στους δανειολήπτες», προσθέτει.

Επιπλέον, αναφέρει ότι τα υψηλότερα επιτόκια και οι πρωτοβουλίες μείωσης του κόστους θα ενισχύσουν τη λειτουργική κερδοφορία σε σχέση με τον κίνδυνο ενεργητικού σε πέραν από 2% για τις ελληνικές τράπεζες και σε πέραν από 3,5% για τις κυπριακές τράπεζες, το 2023 και το 2024 - παρά την προοπτική υψηλότερων επιτοκίων στις καταθέσεις και την μετακίνηση περισσότερων πελατών σε πιο δαπανηρές προθεσμιακές καταθέσεις.

Τέλος, ο Fitch αναφέρει ότι η ρευστότητα των τραπεζών δεν επηρεάστηκε από την αναταραχή στις αγορές το 1ο τρίμηνο του 2023 και δεν αναμένεται να επηρεαστεί από τη λήξη των ευνοϊκών διευκολύνσεων χρηματοδότησης της ΕΚΤ, δεδομένου ότι υπάρχουν άφθονα μετρητά και επενδύσεις σε ομολογιακούς τίτλους.

Δειτε Επισης

Επί τάπητος η πριμοδότηση Ταμείου Αλληλεγγύης για κουρεμένους με έσοδα από τον φόρο επί των καταθέσεων
Οι πέντε κίνδυνοι για την κυπριακή οικονομία και το βασικό σενάριο που θα μπορούσαν να επηρεάσουν
Θλίψη... Έφυγε ξαφνικά από την ζωή ο επιχειρηματίας Ντίνος Ιορδάνου-Η επιχειρηματική του πορεία
Με ευρωπαϊκά ταμεία, κρατικά κονδύλια και ιδιωτικά κεφάλαια, επενδύσεις πέραν των €3 δισ. για την πράσινη μετάβαση
Οι σκέψεις του Υπ. Οικονομικών... Προς έξοδο στις αγορές μετά τις αναβαθμίσεις, στόχος ένα δεκαετές ομόλογο
Σκιαγραφώντας το οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων στην Κύπρο-Στο τοπ 50 παγκοσμίως
Στις 29 Ιουνίου το 56ο τακτικό παγκύπριο συνέδριο της ΕΤΥΚ-Τα θέματα στη ημερήσια διάταξη
Υπουργείο Οικονομικών: Αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ανισορροπιών, ενίσχυση των κυπριακών τραπεζών
Ν. Χριστοδουλίδης: Πρόσβαση σε διεθνείς αγορές και ξένες επενδύσεις απαραίτητα συστατικά για διατήρηση της ανάπτυξης
Standard and Poor's: Δημοσιονομικά που υπερτερούν, ενισχυμένο το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου