Fitch: Οι θετικές προοπτικές στηρίζουν το ενεργητικό των κυπριακών τραπεζών

Η σταθερή ποιότητα του ενεργητικού των κυπριακών τραπεζών το 2ο εξάμηνο του 2023 θα υποστηριχθεί από τις θετικές προοπτικές της κυπριακής οικονομίας και τον βελτιωμένο έλεγχο των εισροών Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), αναφέρει ο οίκος Fitch Ratings σε νέα έκθεσή του που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Ταυτόχρονα, ο αμερικανικός οίκος σημειώνει ότι το πιστωτικό προφίλ των ελληνικών και κυπριακών τραπεζών έχει βελτιωθεί το τελευταίο έτος λόγω της μείωσης του κινδύνου και των αναδιαρθρώσεων.

Ο Fitch αναφέρει ότι έχει προβεί σε θετικές αξιολογήσεις για όλες τις ελληνικές και κυπριακές τράπεζες τους τελευταίους δώδεκα μήνες, που αντανακλούν την ισχυρότερη κερδοφορία και την άποψη του για την ανθεκτικότητα της ελληνικής και κυπριακής οικονομίας το 2023.

Ο αμερικανικός οίκος τονίζει πως περαιτέρω θετικές αξιολογήσεις «θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τη διαρθρωτική αύξηση της κερδοφορίας, που θα οδηγήσει σε ισχυρότερη κεφαλαιοποίηση, παράλληλα με τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού».

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) των τραπεζών «έχουν μειωθεί σημαντικά από το 2020», αναφέρει ο Fitch, ο οποίος αναμένει ότι τα συνολικά ΜΕΔ θα μειωθούν περαιτέρω, δεδομένης της πρόσφατης απαλλαγής ενός μεγάλου χαρτοφυλακίου ΜΕΔ από την Ελληνική Τράπεζα, καθώς και των περαιτέρω συναλλαγών ΜΕΔ από την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς.

Ορισμένες τράπεζες ενδέχεται να επωφεληθούν από την ισχυρότερη κερδοφορία για να διαγράψουν περισσότερα ΜΕΔ ή να αυξήσουν την κάλυψη των ΜΕΔ, σημειώνει.

Επιπλέον, ο Fitch αναφέρει στην έκθεση του ότι είναι ανθεκτική η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών, παρά την αυξανόμενη πίεση που ασκείται στους δανειολήπτες από τον υψηλό πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια.

Αναμένουμε ότι τα ΜΕΔ στην Ελλάδα θα αυξηθούν το 2ο εξάμηνο του 2023, καθώς η οικονομία επιβραδύνεται, αλλά το ανώτατο όριο επιτοκίων στα εξυπηρετούμενα εγχώρια στεγαστικά δάνεια λιανικής για διάστημα 12 μηνών που υπάρχει από τον Μάιο του 2023, «θα περιορίσει προσωρινά την πίεση στους δανειολήπτες», προσθέτει.

Επιπλέον, αναφέρει ότι τα υψηλότερα επιτόκια και οι πρωτοβουλίες μείωσης του κόστους θα ενισχύσουν τη λειτουργική κερδοφορία σε σχέση με τον κίνδυνο ενεργητικού σε πέραν από 2% για τις ελληνικές τράπεζες και σε πέραν από 3,5% για τις κυπριακές τράπεζες, το 2023 και το 2024 - παρά την προοπτική υψηλότερων επιτοκίων στις καταθέσεις και την μετακίνηση περισσότερων πελατών σε πιο δαπανηρές προθεσμιακές καταθέσεις.

Τέλος, ο Fitch αναφέρει ότι η ρευστότητα των τραπεζών δεν επηρεάστηκε από την αναταραχή στις αγορές το 1ο τρίμηνο του 2023 και δεν αναμένεται να επηρεαστεί από τη λήξη των ευνοϊκών διευκολύνσεων χρηματοδότησης της ΕΚΤ, δεδομένου ότι υπάρχουν άφθονα μετρητά και επενδύσεις σε ομολογιακούς τίτλους.

Δειτε Επισης

Η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου και τα πλάνα του Κώστα Κλεάνθους για την Ancoria Bank-Ο στόχος της επένδυσης
ΕΚΚ: Καλεί σε συμμετοχή στη διαβούλευση της Κομισιόν για ολοκλήρωση της αγοράς κεφαλαίων
Έλενα Μέλη: Ο πρώτος χρόνος του Jinius Marketplace…Εξελισσόμαστε και χτίζουμε το μέλλον του e-commerce στην Κύπρο
Ρυθμίζονται νομοθετικά οι Εταιρείες Διοίκησης Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων-Πάει Ολομέλεια το νομοσχέδιο
Τράπεζα Κύπρου: Στις 12 Μαΐου τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου
Τράπεζα Κύπρου: Οι ηχηρές προσθήκες στο Δ.Σ. και η επικύρωση του μερίσματος €0,48 ανά μετοχή
Βιλερουά ντε Γκαλό: Περιθώριο για περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων στην Ευρώπη παρά την αβεβαιότητα λόγω... Τραμπ
Ελληνική Τράπεζα: Στις 8 Μαΐου η ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου
ΕΚΤ: Ετοιμάζεται για νέα μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο ακόμα κι αν ο Τραμπ υποχωρήσει με τους δασμούς
Οι αναβαθμίσεις της οικονομίας «οχυρώνουν» τις ελληνικές τράπεζες και ενισχύουν το...μαξιλάρι ρευστότητας