Σε αυτές τις κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών οι μεγαλύτερες αυξήσεις

Μπορεί οι πληθωριστικές τάσεις και κατ’ επέκταση οι τιμές να σταθεροποιούνται, αλλά σε βασικές κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών συνεχίζονται οι αυξήσεις, οι οποίες ταλανίζουν τα πορτοφόλια των καταναλωτών.

Στα τρόφιμα η μεγαλύτερη άνοδος
Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Ιούνιο του 2023, η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση που ξεπέρασε το 10% καταγράφηκε στην κατηγορία τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά, η οποία επηρεάζει άμεσα τους καταναλωτές, ενώ στα αλκοολούχα ποτά και στον καπνό παρατηρήθηκε άνοδος 2,66%.

Αύξηση που αγγίζει το 5% καταγράφηκε μέσα σε έναν χρόνο (Ιούνιο του 2022) στην κατηγορία εστιατόρια και ξενοδοχεία, όπως επίσης στην αναψυχή και τον πολιτισμό.

plithorismosjanjun2023

Μειώσεις σε μεταφορές
Στην κατηγορία επίπλωση, οικιακό εξοπλισμό και προϊόντα καθαρισμού υπήρξε μεταβολή 4,25%, ενώ κοντά στο 4% υπολογίζεται ότι αυξήθηκαν οι τιμές στην ένδυση και την υπόδηση.

Αντίθετα, η μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022, η οποία ξεπέρασε το 10%, παρατηρήθηκε στην κατηγορία μεταφορές, την ώρα που οριακές μειώσεις σημειώθηκαν στην στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμό και υγραέριο (-0,12%), καθώς και στις επικοινωνίες (-0,70%).

Οι αυξήσεις σε γάλα, κρέας, αυτοκίνητα και άλλα προϊόντα
Με βάση τιμές λιανικών τιμών αγαθών και υπηρεσιών που επεξεργάστηκε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καταναλωτών, οι τιμές των τροφίμων παρουσίασαν ετήσια αύξηση 9,86%, ενώ οι τιμές των κρεάτων αυξήθηκαν κατά 9,9%. Άνοδο 6,2% κατέγραψε το φρέσκο γάλα, ενώ αύξηση 6,78% παρουσίασε το γάλα με χαμηλά λιπαρά.

Την ίδια ώρα, τα προϊόντα φούρνου/ζαχαροπλαστείου παρουσιάζουν αύξηση 8,45%, ενώ οι τιμές της μπύρας παρουσιάζουν αύξηση 8,44% και των αναψυκτικών 12,28%.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στα καινούργια αυτοκίνητα κατέγραψε τον φετινό Ιούνιο αύξηση 10,39%, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2022, ενώ οι υπηρεσίες καταλυμάτων αύξηση 7,55%.

Αύξηση στα γεωργικά προϊόντα, πτώση στα πετρελαιοειδή
Ανά οικονομική κατηγορία, η μεγαλύτερη θετική μεταβολή τον Ιούνιο του 2023 συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2022 καταγράφηκε στα γεωργικά προϊόντα (10,92%) και στα βιομηχανικά προϊόντα, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών (6,52%).

plithorismosjanjun20232

Ακολουθούν με μικρότερες ετήσιες αυξήσεις το νερό (3,55%) και οι υπηρεσίες (3,4%). Από την άλλη, η μεγαλύτερη αρνητική και αξιοσημείωτη μεταβολή ύψους 22,2% σημειώθηκε στα πετρελαιοειδή.

Σε σχέση με τον φετινό Μάιο, καταγράφηκε αύξηση 1,34% στην κατηγορία εστιατόρια και ξενοδοχεία, ενώ στην κατηγορία στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμό και υγραέριο παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη μείωση (-2,31%). Στην κομβική κατηγορία τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά η μηνιαία μείωση άγγιξε το 1%.

Δειτε Επισης

ΚΦΙΚΒ: Νέα κριτήρια για δάνεια για οικιακές συσκευές και ενεργειακή αναβάθμιση-Μέγιστο ποσό τα €10.000
Συγκατάθεση Κ.Δ. στους κανόνες ασφαλούς λιμένα του ΟΟΣΑ για τον Πυλώνα 2
Νέες πράσινες θέσεις εργασίας από εφαρμογή κανονισμών αποβλήτων πλαστικών στη γεωργία
Πρόσβαση για περισσότερους πρόσφυγες σε σχέδια χρηματοδότησης του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Δάνειο από ΕΤΕπ ύψους μέχρι 108 εκατ. εύρω για 703 φοιτητικές εστίες σε Λεμεσό και Πάφο-Βάζει άλλα 53 εκατ. το κράτος
Δ.Σ. ημικρατικών: Επαγγελματικό ασυμβίβαστο για δύο, αντικαθίστανται το συντομότερο
Ειρήνη Πική: Το 67% των δράσεων της Κυβέρνησης ολοκληρώθηκε ή είναι σε πορεία υλοποίησης (vid)
Με απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο την Τρίτη
Ενώπιον του Υπουργικού τα νέα κριτήρια εξέτασης αιτήσεων για τα σχέδια του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Αντάλλαξαν απόψεις για τα εργασιακά ζητήματα ΣΕΚ και ΔΗΚΟ-Τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο