Σε αυτές τις κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών οι μεγαλύτερες αυξήσεις

Μπορεί οι πληθωριστικές τάσεις και κατ’ επέκταση οι τιμές να σταθεροποιούνται, αλλά σε βασικές κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών συνεχίζονται οι αυξήσεις, οι οποίες ταλανίζουν τα πορτοφόλια των καταναλωτών.

Στα τρόφιμα η μεγαλύτερη άνοδος
Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Ιούνιο του 2023, η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση που ξεπέρασε το 10% καταγράφηκε στην κατηγορία τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά, η οποία επηρεάζει άμεσα τους καταναλωτές, ενώ στα αλκοολούχα ποτά και στον καπνό παρατηρήθηκε άνοδος 2,66%.

Αύξηση που αγγίζει το 5% καταγράφηκε μέσα σε έναν χρόνο (Ιούνιο του 2022) στην κατηγορία εστιατόρια και ξενοδοχεία, όπως επίσης στην αναψυχή και τον πολιτισμό.

plithorismosjanjun2023

Μειώσεις σε μεταφορές
Στην κατηγορία επίπλωση, οικιακό εξοπλισμό και προϊόντα καθαρισμού υπήρξε μεταβολή 4,25%, ενώ κοντά στο 4% υπολογίζεται ότι αυξήθηκαν οι τιμές στην ένδυση και την υπόδηση.

Αντίθετα, η μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022, η οποία ξεπέρασε το 10%, παρατηρήθηκε στην κατηγορία μεταφορές, την ώρα που οριακές μειώσεις σημειώθηκαν στην στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμό και υγραέριο (-0,12%), καθώς και στις επικοινωνίες (-0,70%).

Οι αυξήσεις σε γάλα, κρέας, αυτοκίνητα και άλλα προϊόντα
Με βάση τιμές λιανικών τιμών αγαθών και υπηρεσιών που επεξεργάστηκε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καταναλωτών, οι τιμές των τροφίμων παρουσίασαν ετήσια αύξηση 9,86%, ενώ οι τιμές των κρεάτων αυξήθηκαν κατά 9,9%. Άνοδο 6,2% κατέγραψε το φρέσκο γάλα, ενώ αύξηση 6,78% παρουσίασε το γάλα με χαμηλά λιπαρά.

Την ίδια ώρα, τα προϊόντα φούρνου/ζαχαροπλαστείου παρουσιάζουν αύξηση 8,45%, ενώ οι τιμές της μπύρας παρουσιάζουν αύξηση 8,44% και των αναψυκτικών 12,28%.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στα καινούργια αυτοκίνητα κατέγραψε τον φετινό Ιούνιο αύξηση 10,39%, σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2022, ενώ οι υπηρεσίες καταλυμάτων αύξηση 7,55%.

Αύξηση στα γεωργικά προϊόντα, πτώση στα πετρελαιοειδή
Ανά οικονομική κατηγορία, η μεγαλύτερη θετική μεταβολή τον Ιούνιο του 2023 συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2022 καταγράφηκε στα γεωργικά προϊόντα (10,92%) και στα βιομηχανικά προϊόντα, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών (6,52%).

plithorismosjanjun20232

Ακολουθούν με μικρότερες ετήσιες αυξήσεις το νερό (3,55%) και οι υπηρεσίες (3,4%). Από την άλλη, η μεγαλύτερη αρνητική και αξιοσημείωτη μεταβολή ύψους 22,2% σημειώθηκε στα πετρελαιοειδή.

Σε σχέση με τον φετινό Μάιο, καταγράφηκε αύξηση 1,34% στην κατηγορία εστιατόρια και ξενοδοχεία, ενώ στην κατηγορία στέγαση, ύδρευση, ηλεκτρισμό και υγραέριο παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη μείωση (-2,31%). Στην κομβική κατηγορία τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά η μηνιαία μείωση άγγιξε το 1%.

Δειτε Επισης

Γ. Παπαναστασίου: Αξιόπιστο κέντρο επιχειρηματικότητας η Κύπρος-Η σημασία του Great Sea Interconnector
Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων