ESG - ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2023: Χωρίς δεύτερη σκέψη

Μήνυμα προς τον επιχειρηματικό κόσμο να υιοθετήσει χωρίς δεύτερη σκέψη τις αρχές του ESG, απευθύνει η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου, υποδεικνύοντας με βεβαιότητα πως πρόκειται για μοναδική ευκαιρία, η οποία εκτός από την προσφορά στην κοινωνία και το περιβάλλον, θα τους αποδώσει μακροπρόθεσμα οφέλη και καλύτερες αποδόσεις. Εξηγεί πού το αποδίδει αυτό, ενώ αναφέρεται και σε σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων, στις οποίες προβαίνει το γραφείο της για ενθάρρυνση των επιχειρήσεων.

Ποια είναι η σημασία της ενσωμάτωσης αρχών της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) στη σύγχρονη επιχειρηματική πρακτική;

Οι αρχές της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) αντιπροσωπεύουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη βιώσιμη επιχειρηματική δραστηριότητα. Η περιβαλλοντική διάσταση εστιάζει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Η κοινωνική διάσταση συνδέεται με την προστασία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής και η εταιρική διακυβέρνηση προωθεί τη διαφάνεια, την ευθύνη και την αποτελεσματική διοίκηση. Οι επιχειρήσεις πρέπει να ενσωματώνουν αυτές τις αρχές για να προωθήσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και να ανταποκριθούν στις σημερινές και μελλοντικές προκλήσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Επιπλέον, η ενσωμάτωση των αρχών ESG στην επιχειρηματική πρακτική μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη διαχείριση κινδύνων, αύξηση της δυνατότητας ανταγωνισμού, βελτίωση της επίδοσης και αύξηση της κοινωνικής αποδοχής και εμπιστοσύνης. Οι αρχές ESG είναι συχνά συνδεδεμένες με τα κριτήρια για τη λήψη αποφάσεων από τους επενδυτές και μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο κόστος κεφαλαίου της επιχείρησης.

Ποιες πρωτοβουλίες έχετε αναλάβει ως Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος για την ενθάρρυνση των επιχειρήσεων να υιοθετήσουν τις αρχές του ESG;

Το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος από την αρχή έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για ενθάρρυνση των επιχειρήσεων, ώστε να υιοθετήσουν τις αρχές του ESG στις δραστηριότητές τους, στο πλαίσιο και της υλοποίησης των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) του ΟΗΕ.

Στόχος μας είναι αυτές τις προσπάθειες και πρωτοβουλίες να τις εντείνουμε και να τις επεκτείνουμε. Έχουμε αναπτύξει ενημερωτικές εκστρατείες και συμμετέχουμε στον σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των επιχειρήσεων σχετικά με τα οφέλη και τις βέλτιστες πρακτικές του ESG, σε συνεργασία με το Κυπριακό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (CSR Cyprus), με ακαδημαϊκούς και επιχειρηματικούς φορείς, με την ΑνΑΔ και το ΚΕΠΑ.

Θα μπορούσαμε να έχουμε χαρακτηριστικά παραδείγματα δράσεών σας;

Πρόσφατα συμμετείχαμε σε ημερίδα που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου, Blue Isles, όπου παρουσιάσαμε το θέμα - Η σπουδαιότητα των καθαρών θαλασσών -, καθώς και στην ημερίδα του Μουσείου Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής, όπου αναπτύξαμε το θέμα - Διατροφή και βιώσιμη ανάπτυξη, καλές πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Επιπλέον, σε καθημερινή σχεδόν βάση, έχουμε συναντήσεις με διάφορους φορείς, όπου ανταλλάσσονται απόψεις σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, ενημερωνόμαστε για τις καλές πρακτικές και προσπαθούμε να τις προωθήσουμε εκεί και όπου υπάρχει δυνατότητα. Επιπλέον, είμαστε στη διαδικασία για υπογραφή μνημονίων συναντίληψης (MOU) με διάφορα ακαδημαϊκά ιδρύματα, ακριβώς για προώθηση των θεμάτων ESG και των 17 ΣΒΑ.

Πώς προάγετε την αειφορία και την προστασία του περιβάλλοντος στον επιχειρηματικό τομέα;

Η προώθηση και προαγωγή της αειφόρου ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος είναι ανάμεσα στους πρωταρχικούς στόχους μας και αυτό υλοποιείται με διάφορους τρόπους. Καταρχάς, ενθαρρύνουμε τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις. Υποστηρίζουμε επίσης πρωτοβουλίες για τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των αποβλήτων και προάγουμε τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων. Δεν είναι τυχαίο που λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, με κοινή πρωτοβουλία με την Πρώτη Κυρία, Φιλίππα Καρσερά Χριστοδουλίδη, ανακοινώσαμε ότι το Προεδρικό Μέγαρο μετατρέπεται σε Zero Waste to Landfill, δηλαδή κτήριο με μηδενικά απορρίμματα στις χωματερές. Επίσης, το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος ανακοίνωσε πρόσφατα, μαζί με το Τμήμα Δασών, την έναρξη ενός φιλόδοξου έργου με στόχο την ανάδειξη του Εθνικού Δασικού Πάρκου Παιδαγωγικής Ακαδημίας σε ένα πρότυπο πάρκο στη διαχείριση του νερού.

Ποια είναι η θέση σας για την κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων;

Θεωρούμε την κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων ή καλύτερα την εταιρική τους υπευθυνότητα κρίσιμη για την αειφόρο ανάπτυξη. Οι επιχειρήσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους τις ανάγκες και τα συμφέροντα της κοινωνίας στην οποία δραστηριοποιούνται. Πρέπει να διασφαλίζουν την αξιοπρεπή απασχόληση, τη δίκαιη αμοιβή, την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια των εργαζομένων τους και να έχουν μετρήσιμους δείκτες για αξιολόγηση της απόδοσής τους στα θέματα αυτά.

Και πώς πρέπει να δρουν έναντι της κοινωνίας;

Θα πρέπει να ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων, στο πλαίσιο της διαχείρισης του θετικού ή του αρνητικού αντίκτυπου από τις δραστηριότητές τους. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να ενισχύσει τη φήμη μιας επιχείρησης και να συμβάλει στη δημιουργία μιας βιώσιμης και ευημερούσας κοινωνίας. Επιπλέον, υποστηρίζουμε την υιοθέτηση διαφανών και δίκαιων πρακτικών στις επιχειρήσεις, καθώς και τη συμμόρφωσή τους με τους κανονισμούς και τους νόμους που αφορούν στην ασφάλεια, στην υγεία και στο περιβάλλον. Τέλος, ενθαρρύνουμε τις εταιρείες να αξιολογούν την επίδραση των δραστηριοτήτων τους στην κοινωνία και να επενδύουν σε πρωτοβουλίες που έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και το περιβάλλον.

Ποια είναι η προοπτική για το μέλλον της επιχειρηματικής πρακτικής στο πλαίσιο του ESG;

Η προοπτική για το μέλλον της επιχειρηματικής πρακτικής στο πλαίσιο του ESG είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα. Οι επιχειρήσεις που επενδύουν στη βιωσιμότητα και στην ανάπτυξη της κοινωνικής τους αξίας είναι πολύ πιο πιθανό να έχουν μακροπρόθεσμα οφέλη και καλύτερη απόδοση, σύμφωνα με σχετικές μελέτες. Επιπρόσθετα, οι καταναλωτές ολοένα και περισσότερο προτιμούν τις επιχειρήσεις με σαφή και δεσμευτικά προφίλ ESG, τα οποία δύνανται να προσελκύσουν επενδύσεις, να ενισχύσουν την καινοτομία και να συμβάλουν στη δημιουργία μιας αειφόρου και περιβαλλοντικά φιλικής οικονομίας. Συνολικά, η επένδυση σε κριτήρια ESG μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη ανάπτυξη για τις επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα να συμβάλει στην επίλυση κοινωνικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχουμε ήδη ορισμένες κυπριακές εταιρείες, που δρουν μέσα σε αυτό το πλαίσιο.

Δειτε Επισης

ESG - ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 2023: Χωρίς δεύτερη σκέψη
pr: partners - Αλλάζοντας το παιχνίδι
Ίδρυμα Ευαγόρα και Κάθλην Λανίτη: Για το καλό του τόπου
Χαραλαμπίδης Κρίστης: Δημιουργώντας έναν υπέροχο κόσμο, κάθε μέρα
KPMG Kύπρου: Δημιουργία μιας ανθεκτικής επιχείρησης με ένα βιώσιμο μέλλον και αειφόρο ανάπτυξη
N. Psaras Construction CO.: Σχεδιάζοντας το πρότυπο μοντέλο