Powered by

Ρεκόρ 35,7% ο πληθωρισμός της Αιγύπτου τον Ιούνιο

Στο ποσοστό ρεκόρ του 35,7% αυξήθηκε ο ετήσιος συνολικός πληθωρισμός της Αιγύπτου τον Ιούνιο από 32,7% τον Μάιο, όπως κατέδειξαν επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει το προηγούμενο υψηλό που είχε σημειωθεί εντός του 2017, αντανακλώντας έτσι τις έντονες οικονομικές πιέσεις που δέχεται η χώρα από τις αρχές του περασμένου έτους.

Οι τιμές εκτοξεύτηκαν, καθώς η Αίγυπτος αντιμετωπίζει έλλειψη ξένου συναλλάγματος και την υποτίμηση του νομίσματος της από τον Μάρτιο του 2022, αυξάνοντας τις δυσκολίες για πολλούς Αιγύπτιους που είδαν το βιοτικό τους επίπεδο να διαβρώνεται τα τελευταία χρόνια.

"Το μόνο που ακούμε είναι για τον πληθωρισμό", δήλωσε η Wafaa Youssry, μια 40χρονη οδηγός της πλατφόρμας Uber από το Κάιρο, η οποία δήλωσε ότι δεν έχει πλέον αρκετά χρήματα για να στείλει τα παιδιά της σε ιδιωτικά σχολεία, παρά το γεγονός ότι ο σύζυγός της μετακόμισε στο Κουβέιτ για καλύτερες αποδοχές.

"Με ανάγκασε να σκεφτώ δημιουργικά, επειδή δεν υπάρχουν αρκετές δουλειές εδώ που να πληρώνουν αξιοπρεπείς μισθούς", πρόσθεσε.

Οι αναλυτές είχαν προβλέψει το ρεκόρ για τον ετήσιο πληθωρισμό τον Ιούνιο, επικαλούμενοι την αύξηση της καταναλωτικής ζήτησης κατά τη διάρκεια της ετήσιας γιορτής Eid al-Adha.

Η συνεχιζόμενη άνοδος του πληθωρισμού ενδέχεται να αυξήσει την πίεση στην Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου να αυξήσει τα επιτόκια στην επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίασή της στις 3 Αυγούστου. Η τράπεζα διατήρησε τα επιτόκια σταθερά στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της, αφού τα αύξησε συνολικά κατά 1.000 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο του 2022.

Οι αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, τις οποίες επωμίστηκε η Κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις πιέσεις στις τιμές κατά τη διάρκεια του Καλοκαιριού.

Η Αίγυπτος, η οποία αποτελεί το πολυπληθέστερο έθνος του αραβικού κόσμου, έχει υποτιμήσει το νόμισμά της κατά 50% περίπου από τον Μάρτιο του 2022, αφού οι επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έπληξαν τα τρωτά σημεία της οικονομίας της και την ώθησαν να ζητήσει βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συνάπτοντας δάνειο ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το προηγούμενο ρεκόρ πληθωρισμού του 32,95% σημειώθηκε τον Ιούλιο του 2017, οκτώ μήνες μετά την υποτίμηση του νομίσματος της Αιγύπτου κατά 50% στο πλαίσιο προηγούμενου πακέτου στήριξης από το ΔΝΤ.

Δειτε Επισης

Ανοδικά ξανά οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των γεωπολιτικών αναταραχών
Ευρωζώνη: Απροσδόκητη πτώση για τον ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο-«Φλερτάρει» με την ύφεση
Γερμανία: Ταχύτερη η συρρίκνωση στον ιδιωτικό τομέα-«Αγκάθι» οι υπηρεσίες
Bitcoin: Ο «βασιλιάς» των cryptos φλερτάρει με τα $100.000
Εκτίμηση αναλυτών: Γεωπολιτικά και δασμοί θα φέρουν απόλυτη ισοτιμία μεταξύ ευρώ και δολαρίου το 2025
Βιλερουά: Δεν βλέπει μεγάλο πληθωριστικό «χτύπημα» από τους δασμούς του Τραμπ
Τι σημαίνει η επιστροφή Τραμπ για τις αποδόσεις των ομολόγων και τα νομίσματα
Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 95.000 δολαρίων λόγω του «φαινομένου Τραμπ»
Βρετανία: Απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού στο 2,3% τον Οκτώβριο
Morgan Stanley: Φρένο στην ανάπτυξη και πληθωρισμός από τους δασμούς Τραμπ