ΤΕΠΑΚ: Πώς μπορώ να υπολογίσω με απλό τρόπο την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού

Θέλεις μια πρώτη εκτίμηση για την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού σου, πριν προχωρήσεις με την ενεργειακή του αναβάθμιση; Πώς μπορείς με έναν απλό τρόπο να έχεις μια πρώτη εκτίμηση, πριν προχωρήσεις με την έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) του σπιτιού σου; Αυτά τα ερωτήματα, κλήθηκε να απαντήσει το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, σε συνεργασία με την εταιρεία Wire Valuations L.L.C., και με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας.

Το εργαλείο που αναπτύχθηκε βασίστηκε στη μεθοδολογία που προέκυψε από το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό πρόγραμμα ENERFUND, και επικαιροποιήθηκε με βάση δεδομένων ΠΕΑ από όλες τις επαρχίες τις Κύπρου. Η φιλοσοφία πίσω από το εργαλείο βασίστηκε στο γεγονός ότι ο τρόπος με τον οποίο κτίζουμε είναι σχετικά ομοιόμορφος, και ως εκ τούτου αν κάποιος γνωρίζει μόνο 8-10 παραμέτρους σχετικά με το σπίτι του, θα μπορεί να έχει μια πρώτη εκτίμηση.

Στην προκειμένη περίπτωση, ο χρήστης καλείται να καταχωρήσει δεδομένα για το σύστημα θέρμανσης και ψύξης, για τον φωτισμό, για το είδος μόνωσης στην τοιχοποιία, για το σύστημα ζεστού νερού, για τον προσανατολισμό του κτιρίου, για το αν έχει εγκατεστημένο σύστημα φωτοβολταικών, κτλ, και το εργαλείο κατηγοριοποιεί το κτίριο σε μια από τέσσερις ενεργειακές ζώνες, από «πολύ αποδοτικό», σε «ελάχιστα αποδοτικό».

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε είτε με τον Δρ. Αλέξανδρο Χαραλαμπίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή στο ΤΕΠΑΚ (a.charalambides@cut.ac.cy) είτε με τον Μιχάλη Σκίτσα, Αναλυτή δεδομένων στην Wire Valuations L.L.C (michael.skitsas@ask-wire.com).

Δειτε Επισης

Cyta: Κέρδισε έφεση κατά της ΕΠΑ για επιβολή διοικητικού προστίμου €663.000
Οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αλλάζουν την Κύπρο
Χορηγοί, απονεμητές, παρευρισκόμενοι... Όλες οι δηλώσεις από τα 16α IN Business Awards (vid)
Κύπρος Νικολαΐδης: Αυτό το βραβείο είναι σημαντικό για μένα, προέρχεται από την πατρίδα μου (vid)
Γιώργος Κοσιής & Σάββας Κοσιής: Επιβράβευση των κόπων και των προσπαθειών μας, δεν σταματάμε εδώ (vid)
Γιώργος Μούντης: Επιβεβαίωση της σκληρής δουλειάς των συναδέλφων και συνεργατών μας το IN Business Award (vid)
Grant Johnson: Το μέλλον του τουρισμού στην Κύπρο προμηνύεται λαμπρό (vid)
Κατιάνα Μούσα: Η ECOMMBX βλέπει μπροστά, τα καλύτερα έρχονται (vid)
Με μεγάλη επιτυχία το «2ο Cyprus: The New Global Tech & Innovation Hub Summit» (pics)
ΚΟΕ Πανεπιστημίου Κύπρου: Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο