Powered by

Μάχη στην Κομισιόν για τον ΦΠΑ 5%-Θα στηρίξει τον νόμο που ψήφισε η Βουλή η Κυβέρνηση

Το Υπουργείο Οικονομικών, με ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή, εκφράζει την πρόθεσή του να στηρίξει τον νόμο που ψήφισε η Βουλή αναφορικά με τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Υπουργείο χαιρετίζει το το γεγονός ότι, και με τους χειρισμούς της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών υπήρξε σχεδόν ομόφωνη ψήφιση του νομοσχεδίου.

Στη βάση αυτών των δεδομένων, αναφέρεται «η Κυβέρνηση θα στηρίξει την τελική απόφαση της Βουλής ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στοχεύοντας στην αποδοχή της, αλλά και στην αποκατάσταση μιας χρόνιας στρέβλωσης, στο ευαίσθητο κοινωνικό θέμα της απόκτησης κατοικίας».

Όπως σημειώνεται, το θέμα επιβολής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στην απόκτηση πρώτης κατοικίας στα πλαίσια άσκησης κοινωνικής πολιτικής απασχολεί εδώ και δύο σχεδόν χρόνια την Κυβέρνηση, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και την κοινωνία.

«Σταθμίζοντας τους κινδύνους από το γεγονός ότι από τον Ιούλιο του 2021 η Κύπρος έλαβε επιστολή παράβασης, η Κυβέρνηση μας από τις πρώτες μέρες έβαλε στις προτεραιότητες της το θέμα», αναφέρεται.

Σημειώνεται περαιτέρω ότι με πρωτοβουλίες του Υπουργείου Οικονομικών άρχισαν εντατικές επαφές και διαβουλεύσεις, τόσο με την αρμόδια  Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και με τη Βουλή, ώστε να υπάρξει μια κατάληξη προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας, αλλά πάντοτε στο πλαίσιο των συγκεκριμένων διατάξεων της κοινοτικής οδηγίας.

Το Υπουργείο Οικονομικών, αναφέρει ότι κατέθεσε στη Βουλή συγκεκριμένη πρόταση η οποία είχε και τη συγκατάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, προσθέτει, η Κυβέρνηση ήταν σε συνεχή  επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Οικονομικών είχε αναπτύξει ένα εποικοδομητικό μεσολαβητικό ρόλο ώστε να υπάρξει μια κατάληξη. 

Δειτε Επισης

Ουσιαστικό βήμα για την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν-Ανοίγει ο δρόμος για λειτουργία του εθνικού VIS
Στις Βρυξέλλες για τις συνεδριάσεις Eurogroup και ECOFIN ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα στην ατζέντα
Αμελητέες ζημιές στο ΧΑΚ την Παρασκευή, εβδομαδιαία κέρδη
Κωνσταντίνος Κόμπος: Εθνικός στόχος με θετικές προεκτάσεις για την οικονομία η ένταξη στον χώρο Σένγκεν
Σωτήρης Μαρκίδης: Ο στόχος που πέτυχε για δεύτερο συναπτό έτος το Τμ. Φορολογίας-Επιστράφηκε ποσό €25 εκατ.
Σχέδιο κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας για το 2025 από το Υπουργείο Υγείας
Ετήσια αύξηση 4,3% στον δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία το τετράμηνο
Διαγραφή γραμματίων δημοσίου από το ΧΑΚ-Πότε θα σταματήσει η διαπραγμάτευσή τους
Σ. Σοφοκλέους: Θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους την ανέγερση Πράσινης Τεχνικής Σχολής στον Κόρνο
Γιάννης Γεωργούλας: Ουσιαστικά βήματα σε ψηφιακή πολιτική, έρευνα και καινοτομία-Δημιουργικός ο ρόλος του ΔΗΣΥ