Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Υπουργικό: Σφράγισε την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης για την επόμενη τριετία

Τις βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις και προτεραιότητες οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης για την επόμενη τριετία καθορίζει το Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής που ενέκρινε την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως εξήγησε μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, το εν λόγω Πλαίσιο περιλαμβάνει τρεις δηλώσεις - κεφάλαια.

Το πρώτο κεφάλαιο, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, αφορά τη δήλωση κυβερνητικής στρατηγικής, «αναλύει το ευρύτερο πλαίσιο δηλαδή της κυβερνητικής αναπτυξιακής πολιτικής για την περίοδο 2024-2026».

Το δεύτερο κεφάλαιο «είναι η δήλωση δημοσιονομικής στρατηγικής όπου παρουσιάζονται οι πρόσφατες μακροοικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις καθώς και οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο».

Στο τρίτο κεφάλαιο όπου, όπως εξήγησε ο Μάκης Κεραυνός, περιλαμβάνεται η δήλωση πολιτικής απασχόλησης, «προσδιορίζεται η πολιτική για την αποτελεσματική διαχείριση των ανθρωπίνων πόρων στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και αφορά το πλαίσιο των στόχων της δημοσιονομικής πολιτικής». Παράλληλα περιλαμβάνονται και οι πολιτικές που αφορούν τη βελτίωση της διαφάνειας, αποδοτικότητας και παραγωγικότητας καθώς και της περαιτέρω ανάπτυξης και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού.

Ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι με βάση αυτές τις στρατηγικές καθορίζονται οι ανώτατες οροφές δαπανών των υπουργείων, υφυπουργείων και ανεξάρτητων υπηρεσιών για επόμενα τρία χρόνια και οι οποίες θα ληφθούν υπόψη  για την ετοιμασία του προϋπολογισμού των κρατικών αυτών αρχών για το 2024 καθώς και για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο 2024-2025.

Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το Πλαίσιο συνάδει πλήρως με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο που έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εξέφρασε την πεποίθηση πως ο καθορισμός των πιο πάνω οροφών δαπανών με βάση τα σημερινά δεδομένα και στα πλαίσια της δημοσιονομικής πειθαρχίας όπως την προσδιορίζει η Κυβέρνηση θα συμβάλει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, δηλαδή σε μια σταθερή οικονομική ανάπτυξη και αξιοπιστία της κυπριακής οικονομίας.

Δειτε Επισης

Σε χαμηλό επίπεδο 15ετίας ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Σεπτέμβριο
Τέλος Οκτωβρίου τα νέα μέτρα για την ακρίβεια-Πότε θα εφαρμοστεί η πράσινη φορολογία στα καύσιμα
Σε διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών για ελάχιστο φόρο 15% στις πολυεθνικές
Παραδίδει στην Αννίτα τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024 ο Κεραυνός
Με αναβάθμιση οικονομίας και τραπεζών, σφυρίζουν λήξη της κρίσης του 2013 οι Moody’s
Με νομοθετική ρύθμιση και σε ημικρατικούς και τοπική αυτοδιοίκηση η τηλεργασία
Παράταση ημερομηνίας υποβολής της δήλωσης Φ.Π.Α.
Η διπλή αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από Moody’s
Τμ. Φορολογίας: Διακοπή στα μηχανογραφικά συστήματα από 6 μέχρι 9 Οκτωβρίου
Η εκλογική συνέλευση του ΚΕΒΕ και ο χορός των υποψηφιοτήτων για την προεδρία