Είδε και επέδωσε υπόμνημα στον Νίκο Χριστοδουλίδη η ΠΕΟ
InBusinessNews 13:52 - 08 Ιουνίου 2023
Στην ανάγκη η Πολιτεία να παρέμβει με μέτρα έτσι που να σταματήσει το φαινόμενο της απορρύθμισης της εργασίας και της φθηνής χωρίς δικαιώματα εργασίας, κατά την έκφρασή της, αναφέρθηκε η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ύστερα από συνάντηση των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου της συντεχνίας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, στον οποίον επέδωσαν υπόμνημα «με όλα τα βασικά εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους».
Κατά τη συνάντηση, διάρκειας μιας ώρας, που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννη Παναγιώτου, η αντιπροσωπεία της ΠΕΟ έθεσε σειρά ζητημάτων στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η εφαρμογή των συμφωνηθέντων συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων, η κατάργηση του πέναλτι του 12% για όσους αφυπηρετούν πιο νωρίς, η στρατηγική απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες, η φορολογική μεταρρύθμιση, η διεύρυνση της στεγαστικής πολιτικής και ζητήματα ΓεΣΥ.
Σε δηλώσεις μετά την πρώτη συνάντηση της ΠΕΟ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, η οποία διήρκεσε μια ώρα, η κ. Χαραλάμπους είπε ειδικότερα ότι τόνισαν την ανάγκη να υπάρξουν θεσμικά μέτρα έτσι που οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, όπως συμφωνούνται να εφαρμόζονται, και ταυτόχρονα παρέμβαση της Πολιτείας για να επεκταθεί ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας».
«Αυτό είναι αναγκαίο για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο να έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης ψηλούς αλλά το μερίδιο της μισθωτής εργασίας από αυτό που παράγεται να μειώνεται αντί να αυξάνεται», πρόσθεσε.
Επίσης, η ΓΓ της ΠΕΟ ανέφερε ότι συζήτησαν και το συνταξιοδοτικό το οποίο για την ΠΕΟ είναι προτεραιότητα, υπογραμμίζοντας, όπως είπε, «ότι δεν μπορεί να συζητηθεί η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού χωρίς να υπάρξει κατάργηση αυτού του ισοπεδωτικού, αντικοινωνικού πέναλτι της μείωσης του 12% για όσους εργαζόμενους επιλέγουν μετά από πολλά χρόνια δουλειάς να συνταξιοδοτηθούν».
«Υπογραμμίσαμε στον Πρόεδρο ότι μπορούν να βρεθούν ορθολογιστικές που να μην θέτουν σε κίνδυνο το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά να απαντούν σε μία πραγματικότητα, ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται γιατί εργάζονται σε σκληρά επαγγέλματα και ότι το σύστημα πρέπει να αναγνωρίζει ότι ένας εργαζόμενος έβαλε 45 ή 46 χρόνια και να του δίδει τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθεί, χωρίς να μειώνονται οι μισθοί», πρόσθεσε.
Επιπλέον, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι έθεσαν επίσης στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη το θέμα της στρατηγικής απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες το οποίο για την ΠΕΟ, όπως είπε, «είναι κομμάτι της συζήτησης για την επαναρρύθμιση».
«Η στρατηγική είναι προβληματική γιατί δίδει την δυνατότητα χωρίς να εφαρμόζονται συλλογικές συμβάσεις εργασίας, χωρίς να ελέγχεται ότι εφαρμόζονται οι συλλογικές συμβάσεις, να διευρύνονται όλοι οι τομείς που παραχωρούνται άδειες εργοδότησης εργαζομένων από τρίτες χώρες, χωρίς να υπάρχει και ένα ορθολογιστικό πλάνο ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού για να μην οδηγούμαστε σε αυτή την ανάγκη να καλύπτουμε τις ανάγκες μας με ξένο εργατικό δυναμικό».
Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι έθεσαν επίσης ζητήματα όπως η φορολογική μεταρρύθμιση, η ανάγκη για διεύρυνση της στεγαστικής πολιτικής με προγράμματα κοινωνικής στέγης και ζητήματα του ΓεΣΥ, ειδικότερα, όπως είπε, «την ανάγκη επιτέλους να κάνει έναν ολοκληρωμένο πλάνο ανάπτυξης των δημόσιων νοσηλευτηρίων και να ελεγχθεί αυτό το πλάνο ανάπτυξης των δημόσιων νοσηλευτηρίων».
«Με ένα ΓεΣΥ που να αναπτύσσεται μόνο ο ιδιωτικός τομέας και τα δημόσια νοσηλευτήρια να είναι ο ουραγός δεν θα είναι ΓεΣΥ», κατέληξε.
Υπόμνημα ΠΕΟ
Στο υπόμνημα της προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη η ΠΕΟ αναφέρει ότι «τα τελευταία χρόνια έχουν διευρυνθεί δραματικά οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες στην Κύπρο» και προσθέτει ότι «στο αποτέλεσμα αυτό οδηγηθήκαμε λόγω των οικονομικών πολιτικών που εφαρμόστηκαν, των πολιτικών συμπίεσης των μισθών, απορρύθμισης της εργασίας και συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους».
Σύμφωνα με την ΠΕΟ, «επιβεβαίωση της διεύρυνσης των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων αποτελούν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία των εθνικών λογαριασμών που καταδεικνύουν ότι το μερίδιο των μισθωτών στο ΑΕΠ από 48,2% το 2012 μειώθηκε στο 42,2% το 2022».
Αναφέρει επίσης ότι «είναι προφανές ότι εκείνοι που επωφελήθηκαν από το αποτέλεσμα των ψηλών ρυθμών ανάπτυξης των τελευταίων χρόνων, αποτέλεσμα για το οποίο συνέβαλαν καθοριστικά οι εργαζόμενοι δεν είναι η πλειοψηφία της κοινωνίας».
Στο υπόμνημα της η ΠΕΟ ζητεί μεταξύ άλλων μέτρα για επαναρρύθμιση της Εργασίας και ρύθμιση βασικών ελάχιστων δικαιωμάτων για όσους εργαζόμενους καλύπτονται από τον κατώτατο μισθό, διεύρυνση της κάλυψης με συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καταπολέμηση της συγκάλυψης της σχέσης εργοδότη – εργοδοτούμενου και της αγοράς υπηρεσιών, καθώς και συζήτηση της στρατηγικής Απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες, πρότυπα Επαγγελματικά Προσόντα, την διασφάλιση επαρκών και αξιοπρεπών συντάξεων σε όλους τους ασφαλισμένους μέσα από το ΤΚΑ, μέτρα κατά της ακρίβειας, απόδοση της ΑΤΑ στην βάση της φιλοσοφίας της, φορολογική μεταρρύθμιση και ζητήματα ΓεΣΥ.