Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού, τα αιτήματα και πώς προχωρά η Κυβέρνηση

Μάστιγα για ζωτικούς για την οικονομία επιχειρηματικούς τομείς παραμένει η έλλειψη εργατικού δυναμικού, με την ξενοδοχειακή και οικοδομική βιομηχανία, αλλά και τον κλάδο της εστίασης πρωτίστως, να υποφέρουν από το πρόβλημα και να εκπέμπουν σήμα κινδύνου ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου.

Η νέα στρατηγική απασχόλησης που εγκρίθηκε περί τα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου από το προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο δεν φαίνεται να έχει δώσει ικανοποιητική λύση στο όλο πρόβλημα, εξ ου και ζητείται η επανεξέτασή της.

Ενδεικτική περί τούτου υπήρξε η σχετική αναφορά του Υπουργού Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου, μόλις προχθές, στη Βουλή, ότι για τη νέα στρατηγική εργαζομένων από τρίτες χώρες το Υπουργείο δέχεται εκατέρωθεν πιέσεις, τόσο από συντεχνίες όσο και από εργοδοτικές οργανώσεις.

Εκφράζοντας την άποψη πως «η αλήθεια είναι κάπου στη μέση», ο κ. Παναγιώτου ξεκαθάρισε πάντως πως δεν τίθεται θέμα επανεξέτασής της κατά την παρούσα φάση.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, όλα τα δεδομένα θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και να συνυπολογιστούν το φθινόπωρο, ώστε να διαμορφωθεί μια πραγματική στρατηγική εγκαίρως και πριν από την έναρξη της επόμενης καλοκαιρινής περιόδου.

Θέση της κυβέρνησης αποτελεί πως λόγω του χρονικού σημείου στο οποίο βρισκόμαστε, δηλαδή πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου, θα πρέπει να γίνει εφαρμογή της νομοθεσίας με τρόπο που δεν θα τύχει καταχρήσεων μεν, αλλά και δεν θα εμποδιστεί η λειτουργία της τουριστική βιομηχανίας ενόψει καλοκαιριού.

Όπως υπογραμμίζεται, ζητούμενο είναι η δημιουργία του κυπριακού εργασιακού κορμού της οικονομίας που θα είναι σταθερός και ποιοτικός, και σε αυτό να προστίθεται τυχόν ξένο εργατικό δυναμικό για να καλύψει ανάγκες που δεν καλύπτονται από ντόπιους.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά τα αριθμητικά στοιχεία για τη νέα στρατηγική, από 1η Μαρτίου μέχρι 15 Μαΐου 2023, τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί είναι μειωμένα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, κατά 28,5%.

Συγκριμένα, τα αιτήματα ήταν 2084 φέτος σε σχέση με 2915 πέρυσι. Τα αιτήματα είναι αυξημένα για τον τομέα των εστιατορίων, για τις κατασκευές και για τη γεωργία και μειωμένα για τα ξενοδοχεία.

Δειτε Επισης

Λουίς ντε Γκίντος: Αδιαπραγμάτευτος ο μεσοπρόθεσμος στόχος έγκαιρης επιστροφής του πληθωρισμού στο 2%
Κωνσταντίνος Ηροδότου: Τρομερές οι συνέπειες αν αφήναμε τον πληθωρισμό ανεξέλεγκτο
Σε χαμηλό επίπεδο 15ετίας ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Σεπτέμβριο
Τέλος Οκτωβρίου τα νέα μέτρα για την ακρίβεια-Πότε θα εφαρμοστεί η πράσινη φορολογία στα καύσιμα
Λουίς Ντε Γκίντος: Εντυπωσιακή βελτίωση στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου
Σε διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών για ελάχιστο φόρο 15% στις πολυεθνικές
Παραδίδει στην Αννίτα τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2024 ο Κεραυνός
Hellenic Bank Partnership Stories: ANCALA Partners LLB
Πρώτο ετήσιο συνέδριο της ΚΤΚ με επιτόκια και πληθωρισμό στο επίκεντρο
Με αναβάθμιση οικονομίας και τραπεζών, σφυρίζουν λήξη της κρίσης του 2013 οι Moody’s