Μικτή εικόνα στην Ασία με τους φόβους για τα επιτόκια να επιστρέφουν

Με μικτά πρόσημα κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια την Πέμπτη μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της κεντρικής τράπεζας του Καναδά να αυξήσει τα επιτόκια της, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες ότι κάτι παρόμοιο μπορεί να κάνει και η αμερικανική Federal Reserve στη συνεδρίαση της την επόμενη εβδομάδα.

Η κεντρική τράπεζα του Καναδά αύξησε το βασικό της επιτόκιο σε υψηλό 22 ετών στο 4,75% αιφνιδιάζοντας τις αγορές, με τους αναλυτές να περιμένουν άλλη μια αύξηση τον επόμενο μήνα στο πλαίσιο της προσπάθειας της να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό. Η Bank of Canada (BoC) κρατούσε στάση αναμονής από τον περασμένο Ιανουάριο καθώς αξιολογούσε τον αντίκτυπο των προηγούμενων αυξήσεων των επιτοκίων της.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί άλλη μια αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων στην Αυστραλία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με την Reserve Bank of Australia να προειδοποιεί και για νέες αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OOΣΑ) στο Economic Outlook που έδωσε χθες στη δημοσιότητα προειδοποίησε ότι "η επιμονή του πληθωρισμού αποτελεί βασικό καθοδικό κίνδυνο" και κάλεσε τις κεντρικές τράπεζας να παραμείνουν περιοριστικές ή και να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια τους εάν χρειαστεί μέχρι να υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι η υποκείμενη πληθωριστική πίεση βρίσκεται σε καθοδική τροχιά.

Την επόμενη εβδομάδα συνεδριάζει η αμερικανική Fed, με τους αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters να περιμένουν η κεντρική τράπεζα να κρατήσει τα αμετάβλητα τα επιτόκια της, αν και μια σημαντική μειοψηφία περιμένει τουλάχιστον άλλη μια αύξηση φέτος.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei χάνει 0,85% στις 31.641,27 μονάδες. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η ιαπωνική οικονομία επεκτάθηκε με ταχύτερο ρυθμό απ' ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου.

Ειδικότερα, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,7% σε ετησιοποιημένη βάση το α' τρίμηνο, αντί για 1,6% που είχε αναφερθεί στην αρχική εκτίμηση τον Μάιο.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχωρεί οριακά 0,06%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite σημειώνει άνοδο 0,5% και ο δείκτης των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης CSI300 κερδίζει 0,7%.

Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα χάνει 0,3%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 υποχωρεί 0,2%.

Δειτε Επισης

«Καμπανάκι» ΔΝΤ σε ΗΠΑ για το χρέος-Συστάσεις για αυξήσεις φόρων
Γαλλία: Θετικά μηνύματα από την πρώτη έξοδο στις αγορές μετά τις εκλογές
Όλαφ Σολτς: Πολύ καλά μελετημένο το σχέδιο προϋπολογισμού
Γουόλερ: Πιο κοντά στη μείωση των επιτοκίων η Fed-Tα τρία σενάρια
ΔΝΤ: Η Ευρώπη έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας-Πώς μπορεί να το ξεπεράσει (γραφήματα)
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό-Άγγιξε τα $2.482
Maersk: Σε όλο το δίκτυο η διαταραχή στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων λόγω Χούθι
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό με «καύσιμο» τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Fed
Στον στόχο του 2% διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιούνιο
Έρευνα ΕΚΤ: Οι εταιρείες προβλέπουν μικρότερες αυξήσεις μισθών για τους επόμενους 12 μήνες