Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Μικτή εικόνα στην Ασία με τους φόβους για τα επιτόκια να επιστρέφουν

Με μικτά πρόσημα κινούνται τα ασιατικά χρηματιστήρια την Πέμπτη μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της κεντρικής τράπεζας του Καναδά να αυξήσει τα επιτόκια της, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες ότι κάτι παρόμοιο μπορεί να κάνει και η αμερικανική Federal Reserve στη συνεδρίαση της την επόμενη εβδομάδα.

Η κεντρική τράπεζα του Καναδά αύξησε το βασικό της επιτόκιο σε υψηλό 22 ετών στο 4,75% αιφνιδιάζοντας τις αγορές, με τους αναλυτές να περιμένουν άλλη μια αύξηση τον επόμενο μήνα στο πλαίσιο της προσπάθειας της να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό. Η Bank of Canada (BoC) κρατούσε στάση αναμονής από τον περασμένο Ιανουάριο καθώς αξιολογούσε τον αντίκτυπο των προηγούμενων αυξήσεων των επιτοκίων της.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί άλλη μια αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων στην Αυστραλία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με την Reserve Bank of Australia να προειδοποιεί και για νέες αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OOΣΑ) στο Economic Outlook που έδωσε χθες στη δημοσιότητα προειδοποίησε ότι "η επιμονή του πληθωρισμού αποτελεί βασικό καθοδικό κίνδυνο" και κάλεσε τις κεντρικές τράπεζας να παραμείνουν περιοριστικές ή και να αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια τους εάν χρειαστεί μέχρι να υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι η υποκείμενη πληθωριστική πίεση βρίσκεται σε καθοδική τροχιά.

Την επόμενη εβδομάδα συνεδριάζει η αμερικανική Fed, με τους αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters να περιμένουν η κεντρική τράπεζα να κρατήσει τα αμετάβλητα τα επιτόκια της, αν και μια σημαντική μειοψηφία περιμένει τουλάχιστον άλλη μια αύξηση φέτος.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei χάνει 0,85% στις 31.641,27 μονάδες. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι η ιαπωνική οικονομία επεκτάθηκε με ταχύτερο ρυθμό απ' ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου.

Ειδικότερα, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,7% σε ετησιοποιημένη βάση το α' τρίμηνο, αντί για 1,6% που είχε αναφερθεί στην αρχική εκτίμηση τον Μάιο.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχωρεί οριακά 0,06%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite σημειώνει άνοδο 0,5% και ο δείκτης των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης CSI300 κερδίζει 0,7%.

Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα χάνει 0,3%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 υποχωρεί 0,2%.

Δειτε Επισης

Τερματίζει τη συμφωνία αδειοδότησης με τη ρωσική θυγατρική της η Carlsberg
Μείωση τιμών τροφίμων στη Βρετανία για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια
Τουρκία: Πιάνει τόπο η στροφή 180 μοιρών στην οικονομική πολιτική του Ερντογάν
Βρετανία: Επενδύσεις ύψους 96 δισ. λιρών από εταιρείες ύδρευσης
Ελλάδα: Στη Βουλή σήμερα το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2024
Goldman Sachs: «Ανθεί» η ζήτηση της Κίνας για πετρέλαιο και χαλκό
ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ενέκρινε χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους για 45 μέρες
Ιταλία: Στοχεύει σε περίπου 21 δισ. μέσω πώλησης κρατικών περιουσιακών στοιχείων
Credit Suisse: Αναμένει ζημιά $1,6 δισ. το γ' τρίμηνο από αναταξινόμηση δανείων
Καλιφόρνια: Κατώτατο ωρομίσθιο 20 δολ. σε εστιατόρια ταχείας εξυπηρέτησης