Προοπτικές και προκλήσεις του τομέα Γάλακτος και Τυροκομίας στην Κύπρο

O τομέας της γεωργίας και της κτηνοτροφίας επιδέχεται σημαντικών αλλαγών. Οι επαγγελματίες του κλάδου αναζητούν λύσεις-κλειδιά για περισσότερη ανάπτυξη μέσω επενδύσεων σε νέες μεθόδους, τεχνολογίες και πρακτικές. Ορόσημο αποτέλεσε η κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.).

Η κατάληξη των διαβουλεύσεων για την εφαρμογή της κατοχύρωσης του χαλλουμιού ως Π.Ο.Π., διασφάλισε τη συνέχιση της επιτυχίας του προϊόντος, τόσο στην Κύπρο όσο και στις εξαγωγικές αγορές. Η κατοχύρωσή του παραδοσιακού προϊόντος έθεσε επίσης τις βάσεις για αύξηση των παραγόμενων ποσοτήτων πρόβειου και αιγινού γάλακτος με προοπτική ανόδου στις πωλήσεις.

Η κορυφαία σύναξη των επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα στην Κύπρο είναι γεγονός, αφού το 6o Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας & Κτηνοτροφίας με Μέγα Χορηγούς την Ελληνική Τράπεζα και τον Στρατηγικό Συνεργάτη Χαραλαμπίδης Κρίστης Λτδ., επιστρέφει και δεν θα μπορούσε παρά να εστιάσει στην εν λόγω εξέλιξη.

Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με συμμετέχοντες επαγγελματίες από τον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας-τυροκομίας θα αναδείξει τις προοπτικές και προκλήσεις του τομέα Γάλακτος και Τυροκομίας στην Κύπρο, με πρωταγωνιστή το χαλλούμι και την εξαγωγή του προϊόντος, υπό τη νέα τάξη πραγμάτων.

Στο πάνελ θα συναντηθούν για να ανταλλάξουν απόψεις και εισηγήσεις σχετικά με το επίκαιρο αυτό θέμα, ο Γενικός Διευθυντής της Olympus Foods (Cyprus) Ltd, Άγγελος Παπαγιάννης, ο Πρόεδρος της Dodoni (Cyprus) Ltd, Παναγιώτης Χατζηκώστα, και εκπρόσωπος του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων (ΠΟΑ). Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Χαραλαμπίδης Κρίστης Λτδ, Μάριος Κωνσταντίνου θα συντονίσει τη συζήτηση.

H θεματολογία του Συνεδρίου

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, το οποίο θα διεξαχθεί στις 27 Ιουνίου στο Κτήμα Κουσιουμή, στη Λευκωσία, θα παρουσιαστούν επιτυχημένες περιπτώσεις κτηνοτροφικών μονάδων και πρακτικές μείωσης αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία, ενώ, θα γίνει συζήτηση για τη χρήση εναλλακτικών ζωοτροφών για βελτίωση ποιότητας του γάλακτος. Αναφορά θα γίνει, εξάλλου, στο Νέο Στρατηγικό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027, στη βιώσιμη ανάπτυξη στον τομέα της κτηνοτροφίας (ευρωπαϊκή νομοθεσία, κριτήρια ESG, καλές Πρακτικές), ενώ, συζήτηση θα γίνει και σχετικά με την τοπική παραγωγή γάλακτος. Εξίσου σημαντική είναι και η επικέντρωση στη γενετική βελτίωση αιγοπροβάτων κάτι που επίσης θα αναδείξει το Συνέδριο.

Η προστιθέμενη αξία σε παραδοσιακά και καινοφανή (novel) γαλακτοκομικά προϊόντα της Κύπρου είναι αναπόσπαστο μέρος της εκδήλωσης όπως επίσης και οι επιχειρήσεις Αγροδιατροφής, ένας βασικός κρίκος του νέου μοντέλου κυκλικής βιοοικονομίας και βιώσιμης ανάπτυξης.

Η σημασία της προώθησης στα προϊόντα ποιότητας ΠΟΠ/ΠΓΕ θα αναλυθεί στο πλαίσιο του Συνεδρίου, που απευθύνεται προς όλους όσοι ασχολούνται με τον τομέα της γεωργίας, αγελαδοτροφίας, αιγοπροβατοτροφίας, την παραγωγή γάλακτος και την τυροκομία, καθώς και προς επαγγελματίες από άλλους συναφείς κλάδους, όπως επιχειρηματικά στελέχη του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα (τομείς παραγωγής, μεταποίησης, εμπορίας και εξαγωγής προϊόντων, εφοδιασμού και υπηρεσιών), αλλά και οργανώσεις του τομέα. Απευθύνεται, επίσης, σε εκπροσώπους από κρατικούς και ημικρατικούς φορείς.

Ποιους αφορά

Το Συνέδριο απευθύνεται προς όλους όσοι ασχολούνται με τον τομέα της γεωργίας, αγελαδοτροφίας, αιγοπροβατοτροφίας, την παραγωγή γάλακτος και την τυροκομία, καθώς και προς επαγγελματίες από άλλους συναφείς κλάδους, όπως επιχειρηματικά στελέχη του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα (τομείς παραγωγής, μεταποίησης, εμπορίας και εξαγωγής προϊόντων, εφοδιασμού και υπηρεσιών), αλλά και οργανώσεις του τομέα. Απευθύνεται, επίσης, σε εκπροσώπους από κρατικούς και ημικρατικούς φορείς.

Πληροφορίες

Για το πρόγραμμα του Συνεδρίου κάντε κλικ εδώ.

Για εγγραφές κάντε κλικ εδώ.

Πληροφορίες

Μέγα Χορηγοί: Ελληνική Τράπεζα και Στρατηγικός Συνεργάτης Χαραλαμπίδης Κρίστης Λτδ

Ακαδημαϊκοί Συνεργάτες: Δημόσια Σχολή Ανώτερης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης – ΜΙΕΕΚ, Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΔΜΤΕΕΚ)

Υποστηρικτές (μέχρι στιγμής): Smyrillis Trading Co. Ltd, VitaΤrace Nutrition Ltd

Με τη στήριξη: DEMETRA: Developing Entrepreneurial skills & tools for woMEn in agriculture in Rural Areas, GAEA – Granting Access to Employment and Entrepreneurship in Agriculture for women

Υπό την αιγίδα: Ένωση Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ), Ευρωαγροτικός, Νέα Αγροτική Κίνηση, Παναγροτική Ένωση Κύπρου (ΠΕΚ), Παγκύπριος Οργανισμός Αγελαδοτρόφων (ΠΟΑ), Παναγροτικός Σύνδεσμος Κύπρου

Οργανωτής: ΙΜΗ

Χορηγοί Επικοινωνίας: CBN (Cyprus Business News), περιοδικό ΙΝ Βusiness, πόρταλ REPORTER, SUPER FM

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, επικοινωνήστε με την ΙΜΗ:

Τηλέφωνο: 22505555 │ Φαξ: 22679820

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com

Ιστοσελίδα: www.imhbusiness.com

Δειτε Επισης

Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Λιανεμπόριο: Το δυσβάστακτο κόστος των καυσίμων για τις επιχειρήσεις και η εξίσωση της ακρίβειας