ΔΝΤ: Η μετανάστευση ίσως μειώσει τον πληθωρισμό στη Βρετανία

Η μετανάστευση μπορεί να συμβάλει στη μείωση του υψηλού πληθωρισμού της Βρετανίας, δήλωσε στο BBC η αναπληρώτρια επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο περιορίζει τον καθαρό αριθμό των νόμιμων μεταναστών.

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχωρεί πιο αργά από ό,τι αναμενόταν, εν μέρει λόγω των τομέων, όπως η φιλοξενία και η γεωργία, όπου καταβάλλονται υψηλότεροι μισθοί για να καλυφθεί μεγάλος αριθμός κενών θέσεων εργασίας.

"Με τον πληθωρισμό σε τέτοιο υψηλό επίπεδο, η ύπαρξη εργαζομένων που μπορούν να καλύψουν τις ελλείψεις σε ορισμένους από τους τομείς που βλέπουμε αυτή τη στιγμή θα βοηθήσει στη μείωση του πληθωρισμού", δήλωσε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Γκίτα Γκόπιναθ σε συνέντευξη που μεταδόθηκε αργά τη Δευτέρα από το BBC.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνθηκε σε χαμηλό 13 μηνών τον Απρίλιο, αλλά παραμένει στο υψηλό επίπεδο του 8,7%, καθώς η εκτίναξη των τιμών των τροφίμων αντισταθμίζει το ασθενέστερο κόστος της ενέργειας.

Οι αναλυτές είχαν προβλέψει μεγαλύτερη μείωση του πληθωρισμού τον Απρίλιο, από το επίπεδο του 10,1% τον Μάρτιο.

"Η άποψή μας είναι ότι αν έχεις μια καλά σχεδιασμένη μεταναστευτική πολιτική, τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό είναι συνήθως επωφελές για τη χώρα", πρόσθεσε η κ. Γκόπιναθ, σημειώνοντας επίσης την ενδεχόμενη συνεισφορά των μεταναστών στους φόρους.

Τα σχόλιά της έρχονται την στιγμή που η μετανάστευση αποτελεί πολιτικό ζήτημα στο Ηνωμένο Βασίλειο ενόψει των γενικών εκλογών του επόμενου έτους.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι τα επίπεδα νόμιμης μετανάστευσης είναι "πολύ υψηλά" και ανακοίνωσε περιορισμούς στις οικογενειακές βίζες για τους διεθνείς φοιτητές.

Η καθαρή μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο έφθασε το ρεκόρ των 606.000 ατόμων το 2022, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία, αυξάνοντας την πίεση στη συντηρητική κυβέρνηση, η οποία έχει δεσμευτεί να μειώσει την εξάρτηση από το ξένο εργατικό δυναμικό.

Δειτε Επισης

«Καμπανάκι» ΔΝΤ σε ΗΠΑ για το χρέος-Συστάσεις για αυξήσεις φόρων
Γαλλία: Θετικά μηνύματα από την πρώτη έξοδο στις αγορές μετά τις εκλογές
Όλαφ Σολτς: Πολύ καλά μελετημένο το σχέδιο προϋπολογισμού
Γουόλερ: Πιο κοντά στη μείωση των επιτοκίων η Fed-Tα τρία σενάρια
ΔΝΤ: Η Ευρώπη έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας-Πώς μπορεί να το ξεπεράσει (γραφήματα)
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό-Άγγιξε τα $2.482
Maersk: Σε όλο το δίκτυο η διαταραχή στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων λόγω Χούθι
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό με «καύσιμο» τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Fed
Στον στόχο του 2% διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιούνιο
Έρευνα ΕΚΤ: Οι εταιρείες προβλέπουν μικρότερες αυξήσεις μισθών για τους επόμενους 12 μήνες